Conform celui mai recent sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, dacă în urmă cu aproape un an, o treime dintre angajați erau nehotărâți cu privire la întoarcerea la birou, iar 24% preferau să lucreze în continuare remote, acum 67% dintre angajați ar prefera un mod de lucru hibrid, care să le ofere posibilitatea de a alege câte zile lucrează de la birou. În plus, 26% declară că dacă angajatorul le-ar impune întoarcerea integrală la birou, și-ar da demisia și ar căuta un loc de muncă mai flexibil.

În prezent, conform sondajului realizat de BestJobs, 46% dintre angajații white collar își desfășoară munca exclusiv de acasă, în timp ce doar 32% își împart activitatea între casă și sediul companiei.

După ce au descoperit avantajele muncii de la distanță, angajații valorifică altfel timpul. Astfel, 64% dintre participanții la sondaj spun că unul dintre principalele motive pentru care nu ar dori să revină complet la munca de la birou ar fi timpul alocat deplasării între sediu și domiciliu. Organizarea lejeră a programului și timpul petrecut alături de familie sunt principalele beneficii pe care le iau în considerare angajații atunci când aleg un mod de lucru flexibil.

Angajații vor să aleagă când și pentru ce merg să lucreze de la birou, avantaj pe care îl au datorită modului de lucru hibrid. Principalele motive care i-ar aduce una sau mai multe zile pe săptămână la birou sunt proiectele unde este nevoie de alinierea cu toți membrii din echipă (43%), nevoia de socializare (26%), posibilitatea de a face mai multă mișcare datorită ieșitului din casă (23%) și separarea mai bună între viața personală de cea profesională (28%).

Revenirea la birou, chiar și parțială, ar aduce schimbări mari în viața angajaților obișnuiți cu munca 100% remote. Pentru o trecere mai ușoară la lucrul de la birou, aceștia spun că ar avea nevoie de o mai mare flexibilitate în timpul zilei de lucru, astfel încât să pot gestiona în paralel și nevoile familiei (35%), decontarea transportului (12%), mai multe zile libere (11%) și ajutor în gestionarea volumului de muncă (10%).

„Odată ce restricțiile anti-Covid au fost ridicate, angajatorii pregătesc terenul pentru întoarcerea la birou a angajaților, iar unii chiar au reluat complet munca de la birou. Acum, angajații vor mai multă flexibilitate și un sistem de lucru care să le împace cât mai bine nevoile actuale. Munca de la birou vine și ea cu avantaje, pe care angajații au ajuns să le prefere, cum ar fi interacțiunile cu colegii sau predictibilitatea unui program de lucru, însă cei mai mulți vor să poată alege de unde să lucreze și favorizează astfel un mod de lucru hibrid”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs

Din tabăra recrutorilor, 65% spun că ar fi de preferat ca angajații să revină complet la birou, iar 20% consideră că acest proces are nevoie de o tranziție lină și estimează că se va realiza treptat în următoarele 3 luni. În plus, mai mult de jumătate sunt de părere că angajații ar trebui lăsați să aleagă singuri câte zile lucrează de acasă și câte de la birou.

Sondajul a fost efectuat în perioada 02 - 24 martie pe un eșantion de 1.113 utilizatori de internet din România.