În acest an școlar, peste 10.000 de liceeni din România au participat la programul JA Mini-compania și au experimentat rolul de antreprenor. Experiența practică pe care au dobândit-o lansând și administrând companii pilot i-a pregătit pentru examenul Entrepreneurial Skills Pass (ESP), în urma căruia cei mai buni dintre ei vor obține Certificatul European de Competențe Antreprenoriale (European ESP certificate).

Acest certificat este recunoscut în 26 de state, de companii de top, instituții de învățământ superior, organizații internaționale și de Uniunea Europeană.

În România, programul JA Mini-compania se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației și cu sprijinul comunității de afaceri. Implementarea acestui program se face la clasă, de către profesori, cu resurse educaționale oferite gratuit de JA România. Programul este susținut de consultanți voluntari din lumea afacerilor, inclusiv din partea Citi - partenerul acestuia -, care îndrumă elevii în toate etapele lansării și dezvoltării companiilor pilot, pe tot parcursul anului școlar.

În anul școlar 2017-2018, elevii participanți la programele de educație antreprenorială ale JA au trecut printr-o serie de experiențe, menite nu doar să-i pregătească pentru a deveni antreprenori, ci și pentru a avea succes în viața profesională, indiferent de parcursul pe care și-l aleg.

Dezvoltarea competențelor antreprenoriale este un proces de durată, care necesită parcurgerea de către elevi a mai multor etape, în diferite medii și contexte de învățare. În anul școlar 2017-2018, cu sprijinul Citi Foundation, elevii participanți:

  • au urmat la clasă activitățile din programul JA Mini-compania
  • au avut întâlniri cu antreprenorii din comunitate în cadrul proiectului 100 de antreprenori la clasă
  • au participat la competiția de planuri de afaceri JA Business Plan Challenge 2018
  • și-au dezvoltat companiile pilot în cadrul incubatorului educațional de afaceri JA BizzFactory 2018
  • au participat la un workshop (Innovation Camp) despre dezvoltarea gândirii antreprenoriale, creativității, abilităților de prezentare și a spiritului de echipă

Perioada de training culminează cu finala națională a competiției JA Company of the Year 2018, în care cele mai bune echipe de elevi au ocazia să își prezinte companiile pilot și să interacționeze cu potențiali investitori.

În urma acestor experiențe educaționale, cei mai buni elevi susțin în această perioadă examenul pentru obținerea Certificatului European de Competențe Antreprenoriale.

Pe lângă sprijinirea activităților dedicate elevilor, inițiativa „Pathways to Progress” a Citi Foundation a pus bazele dezvoltării EE-Hub – rețeaua europeană a specialiștilor și organizațiilor publice și private cu expertiză în domeniul educației antreprenoriale. EE-HUB este conceput ca un spațiu în care acești actori pot lucra împreună pentru a spori vizibilitatea și impactul educației antreprenoriale și a furniza exemple de bună practică în întreaga Europă. Cea mai recentă activitate a acestei rețele a fost o masă rotundă, desfășurată pe 4 iunie, în Budapesta. Evenimentul a reunit specialiști din toată Europa, reprezentanți ai ministerelor, ai companiilor și ai instituțiilor educaționale, care au contribuit semnificativ la susținerea educației antreprenoriale.