Interviul cu Costin Dămășaru este publicat în secțiunea “Antreprenori” de pe start-up.ro, susținută de către ING Bank, partener de creștere pentru afacerile din România.

Proiectul „Antreprenori” este sustinul de ING Bank, partener de creștere pentru afacerile locale. Într-un context dinamic și încă incert, ING oferă predictibilitate, prin instrumentele financiare potrivite, si sprijină dezvoltarea sustenabilă a afacerilor din România, pentru a ajunge la nivelul următor.


Veruvis este o afacere care creează o interfață funcțională între minte și creier. Scopul lor este să ajute oamenii care vor să treacă peste probleme cum ar fi depresia, dar să crească și performanțele umane. Sună science fiction, dar este realitate. Iar totul a pornit de la Costin Dămășaru, fondatorul afacerii și care a trecut printr-o experiență profundă din cauza unei boli care l-a afectat acum mai mulți ani.

Veruvis are o echipă formată din experți, doctori în neurologie, psihiatrie, psihoterapie, statistică, matematică și software development. Cu ajutorul mixului de tehnologie și terapie ei cresc performanța managerilor, reduc stresul și pot contribui și la performanțele sportivilor.

“Veruvis creează sisteme integrate de catalizare a proceselor. Ajutăm clienții să-și preia controlul asupra creierului lor, cu impact puternic asupra creșterii calității vieții și a performanțelor, atât cognitive, cât și legate de emoții și somn”, explică pe scurt Costin Dămășaru ceea ce face Veruvis.

Practic, oamenii care vin la Veruvis vor avea pe cap o cască cu 24 de senzori qEEG. Cu ajutorul acestei subiectul își îmbunătățește concentrarea. Datele EEG sunt trimise constant către un software în timp ce subiectul se antrenează. Iar ulterior se face o hartă a creierului. E un serviciu premium care în mixul de Brain Map (n.r. - ce descriam mai sus) și 11 ședințe de antrenament neuronal costă 3.650 de euro. În plus, pentru că au depus pentru numeroase patente, Veruvis are în plan să creeze un dispozitiv care recreează pentru oameni experiența din pântec.

O poveste începută dintr-o experiență personală

Costin spune că povestea a început în 2014. O spune simplu și sec. “Totul a început din dorința mea de a nu muri. Am fost diagnosticat cu tinitus, o boală ce m-a ținut 5 ani de zile, cu o tentativă de suicid. Atunci aveam un doctorat în management, predam la universitate tot ceea ce știam eu despre lume. Mi-am dat seama că tot ce știam este neadevărat. Apoi, după tentativa de suicid eșuată am început să caut un răspuns. Așa am ajuns să lucrez cu specialiști din Olanda sau Germania, peste 65 de terapeuți”, explică el.

Astfel a învățat despre sistemele integrate de catalizare a proceselor neuroplastice. La început s-a vindecat pe sine. Apoi a vrut să-i vindece și pentru ceilalți. Deși spune că nu este făcut pentru antreprenoriat. La început îi era și rușine să ceară bani de la clienți.

“Eu nu sunt făcut pentru antreprenoriat, știu asta, însă mă modelez, lucrez cu mine ca să pot să înțeleg ce înseamnă valoarea pe care eu o aduc în piață, în comunitate, un plus de valoare, autentic, real, puternic și pentru asta să fiu recompensat. Eu nu am fost setat așa de la început. La început am vrut să ajut lumea, însă nu poți să-i ajuți pe ceilalți dacă nu te ajuți pe tine. Eu sunt cel responsabil de viziune, eu sunt responsabil de inovații, sunt responsabili de implementarea acestor sisteme integrate de catalizare a proceselor neuroplastice, sunt responsabil de monitorizarea tracțiunii și am o echipă puternică în spate care este responsabilă de business”, spune Dămășaru.

Cum transformi o nevoie personală în business

Nu a fost ușor să transforme problema sa într-un business. Oferă servicii premium care generează soluții la probleme. Spune că a creat “un laborator de descifrare a limbajului creierului. Aranjez neuronii cu sufletul. Serviciile noastre vin dintr-o nevoie autentică a mea de a le oferi clienților ceea ce aveam nevoie atunci când eram în Iad. Nu am pornit de la identificarea pieței, după care să găsim o soluție. Am identificat o nevoie reală a mea, am distilat-o, transformat-o și am îmbuteliat-o”, explică antreprenorul o parte din nașterea Veruvis.

Spune că pentru a accesa serviciile Veruvis, oamenii trebuie să aibă nevoia conștientizată de a lucra cu ei. Fie că sunt părinți cu copii cu diverse disfuncții, fie că sunt adulți cu probleme sau directori generali care vor să aibă performanțe mai bune.

E complicat să vorbești despre Veruvis ca un business, deși este unul cu rezultate bune. Au lucrat cu peste 6.000 de oameni, adulți și copii. Anul acesta au înregistrat o creștere de 40-45% și se pregătesc pentru internaționalizare, cu scopul de a ajunge în Statele Unite, prin parteneriate cu entități de acolo, dar și o investiție de la fonduri.

Dar totul pleacă de la oameni. Oameni care vor să se ajute pe ei înainte să-i ajute Veruvis. “Eu le dau exemplul oamenilor cu benzina. Pui aditivi și crește cifra octanică, dar tot tu conduci mașina. Trebuie să vrei să ai capacitatea de a vizualiza gândurile, de a te extrage și de a le controla. Când faci asta, poți să faci absolut orice. Ne ajutăm clienții să înțeleagă creierul, să comunice cu el în mod eficient. Folosim tehnologia în mod non-invaziv pentru un proces de învățare accelerat”, explică Costin Dămășaru.

Costin spune că fiecare dintre noi a fost înzestrat cu un organ extraordinar, creierul. Dar manualul de instrucțiuni s-a pierdut pe drum. Așa că Veruvis vrea să ajute oamenii să refacă acel manual.

Antreprenoriatul este un instrument

Costin consideră că știința și antreprenoriatul se îmbină foarte bine.

Spune despre antreprenoriat că este un instrument. Banii sunt o resursă, o energie. Iar proiectele fără bani sunt vise. Și ca să iei o idee din eter și să o faci realitate, ai nevoie de resurse.

“Motivația mea din spatele tuturor ambițiilor și energiei pe care o aloc acestui proiect este să las lumea aceasta mai bună decât atunci când am venit”, spune Costin.

Acest lucru se învață greu. A construit o afacere, a construit o echipă care acum lucrează pentru dezvoltarea Veruvis, dar au fost și momente grele.

Ce și-ar spune ție la 20 de ani? “Singurătatea are termen de valabilitate. Se termină. Dragostea este cea care întotdeauna te va salva”, încheie Costin Dămășaru un interviu care a îmbinat știința, antreprenoriatul, dar și povestea personală.