Costurile ascunse ale unei încălcări ale securității datelor în companii au crescut cu 6,4% la nivel global în ultimul an, costul total mediu al unei încălcări majore fiind de 348 milioane de dolari, potrivit unui studiu realizat de IBM Security.

Numărul breșelor majore - cele care implică mai mult 1 milion de înregistrări pierdute - aproape s-au dublat în ultimii cinci ani. În 2017, au avut loc 16 astfel de încălcări majore. Datele compilate de IBM au arătat că breșele la un așa nivel înalt costă o afacere de la 40 de milioane de dolari până la 340 milioane de dolari. În peste 90 % dintre cazuri acestea sunt provocate de atacuri informatice, comparativ cu cele apărute în urma unei erori umane sau a sistemului.

Pe lângă costurile uriașe pe care trebuie să le suporte companiile în astfel de cazuri, se adaugă și impactul negativ asupra reputației și timpul investit pentru a intra în grațiile publicului. În același timp, existența unui echipe de răspuns la incidente sau folosirea unei platforme AI pentru securitatea informatică poate reduce costurile unui atac până la 8 - 14 dolari pe înregistrare.

Breșele din domeniul financiar s-au dovedit a fi cele mai costisitoare, cu o medie de 184 dolari pentru fiecare întregistrare furată, urmată de tehnologie, cu 171 dolari.