Grupul Carmistin, unul dintre principalii jucători de pe piața agribusiness și procesare de carne din România, a semnat o facilitate de credit sindicalizată în valoare de 427 milioane de lei, aranjată de un sindicat de bănci format din: Banca Comercială Română SA (membră a Grupului Erste), în calitate de Aranjor Principal Mandatat, Agent de Documentație și Agent de Garanții şi de Plăți, CEC Bank în calitate de Aranjor Principal Mandatat și băncile participante – EximBank SA, Intesa Sanpaolo Romania SA și OTP Bank România SA.

Această facilitate de credit complexă va fi utilizată de peste 20 de companii membre ale Grupului Carmistin pentru finanțarea proiectelor de investiții, refinanțarea creditelor bilaterale existente, precum și pentru acoperirea nevoilor de capital de lucru.

Finanțarea cuprinde patru tranșe cu multiple posibilităţi de utilizare, în acord cu nevoile variate ale Grupului Carmistin:

  • facilitate de credit pe termen lung pentru cofinanțarea proiectelor de investiții cu fonduri europene alocate pentru dezvoltarea de noi ferme de creștere a pasărilor, modernizarea unității existente de producție a nutrețurilor combinate și modernizarea abatoarelor grupului,
  • facilitate de credit pe termen lung pentru dezvoltarea de noi ferme de creștere a porcilor, modernizarea fermelor existente si creșterea capacității de procesare a cărnii,
  • facilitate de credit revolving pentru refinanțarea creditelor existente și acoperirea nevoilor tot mai mari de capital de lucru,
  • facilitate pentru finanțarea TVA aferentă proiectelor de investiții în derulare.

„Acest proiect va permite grupului Carmistin să-și continue creșterea într-un ritm accelerat pe cele trei linii de afaceri principale: pui, porc și producția de furaje. Astfel, vom intra într-o nouă etapă de dezvoltare atât din punct de vedere a creșterii vitezei procesului investițional, cât și din punct de vedere al modului de organizare și structurare al liniilor de business. Companiile din grupul Carmistin lucrează independent, dar cu aceeași misiune - totul pentru hrană!”, menționează Andrei Brumaru, directorul executiv al Grupului Carmistin.

“Finanțarea Grupului Carmistin este unul dintre cele mai ambițioase proiecte antreprenoriale de dezvoltare a unui business românesc, mai ales în sectorul agribusiness, și suntem onorați că am contribuit la realizarea acestui credit sindicalizat complex. Sperăm ca acest exemplu să fie urmat și de alți antreprenori români, pentru că sistemul bancar este pregătit să sprijine investițiile în afaceri care aduc valoare adaugată în economie și creează produse și servicii Manufacturate în România”, spune Bogdan Speteanu, Director Executiv Produse Corporate BCR.

PCF Investment Banking Romania (fosta Professional Capital Finance) a acționat în calitate de consultant exclusiv al împrumutatului în structurarea, negocierea și implementarea tranzacției.

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a acționat în calitate de consultant juridic pentru sindicatul de bănci, asigurând procesul de due-diligence și structurarea, negocierea și execuția documentației de credit.

Înființat în anul 2000 de familia Paraschiv, Grupul Carmistin este unul dintre cei mai mari jucători de pe piața agribusiness și de procesare a cărnii din România.

Totodată, este unul dintre puținele holdinguri agricole care integrează în proporție de 90% lanțul de producție agro-zootehnic, începând de la cultivarea cerealelor, producția de furaj, creșterea animalelor (pui, porc, vită) până la abatorizare, procesare și distribuție de produse și preparate din carne (inclusiv în rețeaua proprie de retail).

Grupul Carmistin cuprinde peste 20 de companii grupate în patru divizii de producție: pui, porc, vită și agricultură.