Nextebank lansează creditul EaSI garantat de Comisia Europeană și Fondul European de Investiții, pentru a sprijini dezvoltarea întreprinderilor mici.

money-finance-bills-500

Comisia Europeană și Fondul European de Investiții au lansat pe 19 octombrie la Bruxelles creditul EaSI pentru microîntreprinderi garantat de UE, sub Programul pentru Ocuparea Forței de Muncă și Inovare Socială – EaSI, încheind convenții cu cinci instituții de finanțare din cinci țări europene, printre care și Nextebank.

Nextebank este prima bancă din România care intermediază creditul EaSI, punând la dispoziţie un plafon total de 25 de milioane de EUR, pentru a sprijini până la 2.000 de antreprenori români.

Un program similar a fost lansat în premieră la nivel național, în 2012, de către PATRIA Credit IFN. Ulterior, în mai 2015, Nextebank a preluat portofoliul PATRIA Credit și a continuat să sprijine dezvoltarea microîntreprinderilor, obținând acordul Comisiei Europene și al FEI pentru lansarea creditului EaSI.

“În ultimii ani, antreprenorii români au început să dezvolte proiecte din ce în ce mai inovative, însă dezvoltarea lor este îngreunată de lipsa garanțiilor necesare obținerii de credite. Misiunea pe care Nextebank o preia de la PATRIA Credit este să propună soluții de creditare simple și rapide, flexibile și personalizate pentru afaceri mici cu planuri mari, chiar dacă firmele nu au garanţiile necesare obţinerii finanţării”, a declarat Bogdan Merfea, CEO Nextebank.

“Principalul scop al programului EaSI, estimat să mobilizeze circa 237 milioane de euro, este de a veni în ajutorul microîntreprinderilor care vor să se dezvolte, dar nu dispun de susținerea financiară necesară. Programul își propune, astfel, să susțină dezvoltarea de noi locuri de muncă prin acordarea împrumuturilor către aproximativ 20.000 de microîntreprinderi europene”, a declarat Cristina Dumitrescu, Microfinance Investment Manager, Fondul European de Investiții.

Valoarea creditului EaSI poate fi între 22.000 lei și 110.000 lei, fiind acordat exclusiv în lei, pentru o perioadă de creditare de până la maxim 60 de luni. Companiile eligibile trebuie să aibă minim 12 luni de activitate, o cifră de afaceri mai mică de 2 milioane de euro și maxim 10 angajați, la momentul obținerii finanțării.

Creditul poate fi destinat atât investițiilor, cât și capitalului de lucru necesar microîntreprinderilor din aproape toate sectoarele de activitate, inclusiv cel agricol, indiferent de forma juridică de organizare a microîntreprinderii (SA, SRL, PFA, Producatori agricoli, etc). Rambursarea creditului EaSI este flexibilă, calendarul de rambursare putând fi personalizat în funcție de nevoile microîntreprinderii, inclusiv în rate sezoniere.

Spre deosebire de un credit standard, întreg procesul și documentația pentru întocmirea dosarului de credit sunt mult simplificate. Astfel, accesarea EaSI nu presupune avans pentru planurile de investiții și nici garanții din partea clientului, întrucat creditul este garantat de către Comisia Europeana și FEI prin intermediul Programului pentru Ocuparea Forței de Muncă și Inovare Socială. Garanția este gratuită și acoperă 80% din valoarea creditului; pentru restul de 20% Nextebank nu solicită garanții suplimentare.

În cadrul Programului pentru Ocuparea Forței de Muncă și Inovare Socială (EASI), Comisia Europeană sprijină microfinanțarea și finanțarea antreprenoriatului social cu un pachet de 193 de milioane de euro pentru perioada 2014-2020. Scopul este de a spori accesul la microfinanțare, adică împrumuturi de până la 25.000 de euro, în special pentru persoanele vulnerabile si microîntreprinderi. În plus, pentru prima dată, Comisia Europeana va sprijini de asemenea și întreprinderile sociale, prin investiții de până la 500.000 de euro. Sprijinirea microfinanțării și a antreprenoriatul se va implementa pentru început prin garanția EASI, care va permite furnizorilor de microcredite și investitorilor în antreprenoriate sociale să intre în contact cu antreprenori care nu aveau până acum capacitatea să obțină o finanțare din considerente de risc. Comisia Europeană a selectat FEI pentru implementarea garanției EASI.