Scopul programului Horizon 2020 este de a le oferi antreprenorilor inovatori din Europa o șansă de a-și pune în practică ideile care au potențialul de a crea noi piețe sau de a aduce schimbări fundamentale pe segmente deja existente. Fondurile nu sunt limitate doar anumitor sectoare economice, putând fi accesate de orice IMM sau startup european aflat în faza de early stage.

Fondurile sunt acordate companiilor prin intermediul SME instrument, o unealtă de finanțare nerambursabilă gestionat de EASME și parte a programului multianual de finanțare a Cercetării, Dezvoltării și Inovării Horizon2020. Scopul acestui instrument, cu un buget de aproximativ 3 miliarde de euro, este să finanțeze întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) care își propun să dezvolte produse/servicii inovatoare – ”disruptive innovation” cu impact la nivel global.

În 2017, SME Instument a acordat finanțări pentru firme care au reprezentat 10% din totalul listărilor pe bursă ale companiilor tech europene. În plus, fiecare euro investit prin fonduri europene a generat 1,6 euro în investiții private ulterioare. În plus, companiile finanțate sub faza a doua a programului – este vorba despre ”Concept to Market-Maturity”, în care poți obține finanțări cu valori între 500.000 de euro și 2, 5 milioane de euro, iar durata acestei faze este de 1-2 ani – au raportat o creștere de 118% a veniturilor și de 158% a angajărilor în doar doi ani.

De la implementarea sa, în 2014, au fost trimise 47.000 de aplicații pentru a accesa finanțarea SME Instrument. Până acum, au fost acceptate și susținute financiar doar 3.200 de IMM-uri și startup-uri din 37 de țări.

Dacă ești de părere că finanțarea europeană este una dintre cele mai potrivite surse pentru a-ți susține noul business, poți completa un chestionar realizat de cei de la EU-Startups pentru a vedea dacă îndeplinești criteriile de eligibilitate necesare pentru a aplica pentru banii din programul Horizon 2020.