Pentru că EGV și GapMinder, două dintre cele mai mari VC-uri prezente la nivel local, s-au aflat la finalul unui ciclu investițional, anunțurile privind noi investiții în startup-uri românești au fost mai puține în 2023. Totuși, VC-urile (n.r. - fonduri de risc) nu au stat degeaba și au oferit runde de followup startup-urilor din portofolii și am asistat și la o serie de runde semnificative, deși ca număr de investiții 2023 a adus mai puține runde, în echipe românești la care, pe lângă VC-urile românești au participat și fonduri din străinătate (de exemplu, FlowX, Druid, Digitail).
Alături de reprezentantul Early Game Ventures am discutat și despre tendințele care se conturează pentru 2024 în ceea ce privește zona locală de investiții, având în vedere că este un an ce va fi marcat de alegeri, introducerea unor noi taxe (ce a avut deja loc la începutul acestei luni) și în care impactul macroeconomic global se va face simțit tot mai mult și la nivel local, modul în care au evoluat startup-urile din portofoliul fondului, precum și despre EGV Fund II, un vehicul investițional ce va dispune de 60 de milioane de euro pe care partenerii VC-ului plănuiesc să-i investească cât mai rapid în startup-uri din România, precum și din Europa.
Urmărește interviul video mai sus, sau citește câteva dintre cele mai importante informații despre retrospectiva investițională pe 2023 și previziuni pentru 2024 făcute de Cristian Munteanu, Early Game Ventures.
2023 din punct de vedere investițional
Cristian Munteanu: ”2023 a fost un an greu. A fost un an greu pentru investitori, pentru fondatorii de startup. A fost un an, din perspectiva, investitorilor, înainte de orice, între fonduri. Foarte mulți dintre investitorii instituționali prezenți în piață și-au încheiat perioada activă de investiții și sunt în acea perioadă în care fac toate eforturile pentru a ridica un fond nou.
De aceea, nu a existat foarte mult capital disponibil pentru a fi investit imediat.
De partea cealaltă, am observat și o scădere a numărului de startup-uri care vin spre finanțator.
Voiam să spun că 2023 a fost un an atipic, dar ce mai este tipic atunci când ai pandemii globale, războaie la graniță, crize. Oricum ar fi, 2023 nu a fost un an ușor.
Nu s-au anunțat prea multe runde, s-au făcut multe runde de follow-up, multe dintre ele nici nu au mai fost anunțate public.
Au fost 2 investiții majore în 2023, FlowX și Druid, care au ridicat 35, respectiv 27-28 de milioane de dolari, ceea ce sunt deja sume mari cu care nu eram obișnuiți până mai ieri, dar cu care vom deveni tot mai obișnuiți pe viitor.
Din această perspectivă a fost un an care a adus vești bune, nu a fost un an catastrofic.
Vedem o scădere cu mai mult de 40% a volumului de capital investit. Este o scădere globală, nu doar una la nivel local sau de regiune. Vorbim despre un climat nefavorabil pentru investiții, dar și pentru exituri în 2023”.
Cauze pentru ceea ce am văzut în piață în 2023
Cristian Munteanu: ”E o rezultantă. Numărul mai mic de startup-uri care vin spre finanțare e și pentru că sunt mai puțini fondatori gata să-și asume niște riscuri. În momentul în care echilibrul din piața muncii se schimbă, după niște ani în care balanța muncii a fost dezechilibrată masiv în favoarea angajatului, asistăm acum la o reechilibrare a acestei balanțe și, în opinia mea, undeva în 2024 va începe, dar în 2025 se va întâmpla cu siguranță, o dezechilibrare în sensul celălalt, în favoarea angajatorului pe piața muncii.
Atunci când realizezi că nu-ți mai găsești job în 2 ore, începi să devii mai precaut.
De asemenea sunt niște efecte a ceea ce s-a întâmplat în zona imobiliară, creșterea uriașă a dobânzilor. Mulți oameni au credite imobiliare. Creditul imobiliar este, în opinia mea, dușmanul numărul 1 al antreprenoriatului în România.
Atunci când îți pui viața la bancă pentru 30 de ani pentru niște cărămizi, apetitul de risc scade teribil.
Creșterea dobânzilor, oamenii vor să aibă mai multă siguranță, parcă nu-ți arde de făcut startup-uri în tot acest mediu macro.
În plus, toată lumea știe că în 2024 vor fi alegeri, din nou, turbulențe...Toate aceste lucruri au concurat către un număr mai mic de startup-uri.
Dar ce am mai observat, e că a crescut calitatea startup-urilor, a fondatorilor, nivelul lor de sofisticare, până și îndrăzneala ideii. ”
Evoluția companiilor din portofoliul EGV
Cristian Munteanu: ”Dacă pe partea de investiții noi anul a fost destul de sărac, anul a fost însă extraordinar de bun pentru companiile care a avut deja capital.
Pentru companiile deja investite de fondurile existente a fost un an de consolidare, un an de creștere, un an în care startup-urile, eu aș spune, uitându-mă în portofoliul nostru ultimii 2 ani, de fapt, companiile astea au trecut la nivelul de idee, la statutul corect de companie care generează venituri în mod solid, care și-au consolidat portofoliul de clienți.
Vorbim de companii, foarte multe din portofoliu nostru, care fac peste 100.000 euro deja lunar recurent, nu mai sunt la statutul de idee. Când faci 100.000 euro pe lună, nu mai e vorba de o idee, e vorba de o firmă pe bune, care are angajați, care are clienți care ar reveni.
Startup-urile au nevoie de timp ca să investești. Poți să investești sume foarte mari, dar nu poți să grăbești niște lucruri care trebuie să se coacă.
Da, e o căutare un startup la început de drum, este o căutare a unui model de business care să funcționeze, să fie repetabil, profitabil, scalabil.
Ori lucrurile astea, pivotările interne care se întâmplă mai mici, mai mare, au nevoie de timp, nu doar de resurse. Și atunci eu cred că 2023-ul a fost un an extrem de important, un pas către anii 2024 și 2025, care, cum spuneam mai devreme, vor veni cu exituri.
2023 putem să spunem că a fost un an bun pentru startup-urile care au avut acces la capital deja, adică pentru startup-urile din portofoliile fondurilor, pentru cele care s-au zbătut să atragă investiție. A fost un an bun de consolidare, dar pentru cele care aveau deja acces la capital.
Avem companii care cresc cu 36% lună de lună, de la începutul anului. Adică avem mai mult de 10X și nu una, vorbim de mai mult de mai multe companii. De asta spun că a fost un an bun. A fost un an în care companii care au început anul cu nimic, cu 2.000-3.000 euro pe lună, venituri recurente, fac 50.000 acum. Adică creștere cu adevărat exponențial. Explozivă, creștere tipică pentru startup-uri finanțate.
Dar aceasta a fost cheia. Să aibă bani, să să stea pe bani.
E greu să faci creștere exponențială fără să ai deloc resurse. Da, ai nevoie de capital, ai nevoie de timp, ai nevoie poate de un pic de ajutor, de networking, de introductions, lucru pe care un VC bun le face.”
La ce să ne așteptăm de la 2024
Cristian Munteanu: ”2024 o să fie un an în care investitorii de tip fond din România își vor lansa noile fonduri, fondurile de generația a 2-a care cu siguranță vor fi semnificativ mai mari decât primele fonduri.
În cazul EGV, vorbim despre o trecere de la un fond de 26 de milioane la un fond de 60 de milioane de euro, și orice investitor inteligent încearcă să miște capital în primii 2 ani cât de mult poate.
În cazul nostru intenția este să investim dacă am putea, 40% din din întregul fond în primii 2 ani, astfel încât să avem un timp mai mare la dispoziție în a lucra cu startup-urile investite și a le ajuta să crească.
Deci, din perspectiva asta pot să vă zic că noi vom fi extrem de agresivi ca fond în piață.
2024 o să fie din punct de vedere macro, însă un an care vine cu probleme, știm de pe acum.
Vorbim despre un an cu patru rânduri de alegeri, vorbim despre o nesiguranță, o incertitudine în ce privește partea de buget de stat, de taxe. Ori orice schimbare de taxe afectează într-un mod foarte puternic o companie aflată la început de drum, care nu are resurse, care nu are neapărat un planning bine pus la punct.
Deci, anul 2024 vine și cu pericole. Nu o să fie un an liniștit nici 2025. Probabil că după un an de la alegeri se vor întâmpla niște lucruri care vor fi amânate până atunci. Nu se anunță deloc a fi un an ușor, dar pentru lumea startup-urilor aceste crize funcționează altfel.
Google s-a născut în 2000 în criza uriașă a dotcom-urilor. Deci în istorie, uitându-te, nu puteai să găsești un an mai prost pentru un startup. Dar iată Google s-a născut atunci.”