Accidentele pe trotinete electrice în scădere

Scăderea ratei accidentelor, dar şi a ratei de vătămare arată că, în timp ce popularitatea trotinetelor electrice se află în continuă creştere, companiile care oferă acest serviciu fac progrese la nivel de siguranţă.

De asemenea, raportul indică un progres şi la nivelul accidentelor şi al ratei de vătămare raportate la 1 milion de Km parcurşi. Media de accidente cu trotinetele Bolt la 1 milion de Km a fost de 10,92, adică o îmbunătăţire cu 12% în comparaţie cu 2020, pe când numărul mediu de incidente cu vătămare pe aceeaşi distanţă a scăzut de la 8,07 în 2020 la 5,95 în 2021, respectiv o îmbunătăţire de 26%.

Trotinetele electrice sunt disponibile în peste 10 orașe din țară, iar utilizatorii sunt acoperiți de asigurare în eventualitatea unui incident.

”Toate incidentele, indiferent de gravitatea lor, sunt raportate direct în aplicaţia Bolt, unde putem observa o rată de accident scăzută față de anul precedent, în pofida numărului crescut de curse și orașe active. În continuare, considerăm esenţiale toate eforturile de îmbunătăţire a siguranţei, atât prin programele de educaţie şi responsabilitate în trafic, cât şi prin dezvoltarea responsabilă a trotinetelor şi introducerea unor funcţionalităţi de siguranţă în aplicaţie. În România, serviciile de micromobilitate sunt deja disponibile în peste zece oraşe, iar toţi utilizatorii noştri sunt acoperiţi de asigurare în eventualitatea unui incident neplăcut”, completează Călin Leuștean, Micromobility Manager Bolt Romania, a declarat.

Ca măsuri de siguranță pentru utilizatorii de trotinete electrice, cei mai importanți pași sunt:

  • când folosesc o trotinetă electrică pentru prima dată, e recomandat ca utilizatorii să folosească „Modul începător” și să parcurgă cu atenție setul de recomandări și măsuri de siguranță afișat în aplicație. Acestea sunt extrem de simple și utile, printre altele, utilizatorii fiind rugați:
  • utilizatorii să conducă și să parcheze trotinetele numai în locurile permise;
  • persoanele care folosesc serviciile de micromobilitate să conducă în linie dreaptă, evitând virajele strânse, pe drumurile publice și pe pistele de biciclete (în lipsa pistelor de biciclete, circulația este permisă numai pe sectoarele de drum cu viteză maximă de 50 km/h);
  • să aibă asupra lor un act de identitate atunci când folosesc trotinetele.

Pentru extra siguranță, compania de trotinele electrice recomandă ca utilizatorii să NU foloseasca acest mijloc de deplasare:

  • pe ploaie sau vânt puternic, în condiții de polei sau ceață;
  • dacă se află sub influența oricăror substanțe alcoolice sau toxice;
  • pe trotuare, cu excepția cazului când pe acestea sunt amenajate piste pentru biciclete.