Recent sau introdus noi restricții privind libertatea de mișcare a românilor din cauza numărului mare de cazuri COVID din toată țara. Astfel, pentru a avea acces în anumite locații, spații sau instituții, românii sunt nevoiți să arate la intrare certificatul care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală (în ultimele șase luni). Ca să nu umbli după tine cu hârtii și ca să-ți fie mai ușor, îți vom arăta cum sa adaugi certificatul digital european COVID sau certificatul verde pe un telefon Android.

Cum adaugi certificatul verde pe telefon Android

În primul rând ai nevoie de certificatul verde în format PDF descărcat pe calculator sau telefon. Pe acesta îl obți de la site-ul www.certificat-covid.gov.ro. De aici îl poți genera introducând datele tale, apoi îl poți descărca în format PDF.

În al doilea rând ai nevoie de o aplicație de tip Wallet, iar noi recomandăm aplicația YourWallet. Pe aceasta o descarci din magazinul de aplicații Google Play.

  • Apoi ai nevoie să digitalizezi acest certificat vaccinare și pentru a face asta intri pe site-ul getcovidpass.eu și apeși pe butonul „Creează”.
  • Mai departe, alegi upload PDF/JPG/PNG și selectezi fișierul pe care l-ai descărcat de pe certificat-covid.gov.ro. (Eu am făcut această operațiune pe desktop).
  • Apoi se generează un cod QR pe care-l scanezi cu aplicația YourWallet.
  • Apeși pe butonul „+” din aplicație apoi selectezi „add a digital PASS” și scanezi codul QR afișat de getcovidpass.eu. Și gata, ai certificatul verde adăugat în aplicație pe care o poți deschide rapid atunci când ai nevoie.

Despre cum să adaugi acest certificat verde pe iPhone am scris într-un articol anterior și-l poți citi aici. Procesul de adăugare al acestui certificat european este similar cu cel descris în acest articol.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea numărul 91 privind stabilirea unor măsuri suplimentare în scopul gestionării riscului de sănătatea publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2. Potrivit CNSU, accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile conform prezentei hotărâri, va fi permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală.

Vezi aici care sunt excepțiile de la prezentarea certificatului verde.