Pentru a avea o recoltă băgată, este nevoie de un solar potrivit pentru grădina ta. Cultivarea legumelor se poate face cel mai bine în solar deoarece altfel există riscuri externe ce pot duce la stricarea recoltei. O mană sau o ploaie torențială poate distruge în 5 minute munca de trei luni. Este foarte importantă investiția într-un solar de calitate și avantajos pentru tine.
Principalele avantaje pentru care este recomandat un solar la țară sunt:
- Cultivarea legumelor în condiții optime, proaspete, pe tot parcursul anului. Față de culturile de pe câmp care se fac o singură dată pe sezon, în solar poți avea tot anul legume proaspete, dacă ai grijă cu mare atenție de acestea.
- Se pot cultiva periodic mai multe tipuri de legume. De exemplu, vara optezi pentru cultivarea salatei, a cepei și spre toamnă îți cultivi castraveți, vinete și alte tomate
- Legumele cultivate în solar sunt protejate de intemperiile nedorite din timpul verii.
- Anumite legume pretențioase de temperatură mare se cultivă mai ușor în solar.
Poți opta pentru achiziționarea unui solar online sau poți încerca să îți confecționezi propriul tău solar în grădină. Este mai rapid să comanzi și doar să montezi solarul, dar dacă ai suficient timp să îți pregătești singur tot ce ai nevoie pentru protejarea legumelor pe timpul cultivării, atunci poți încerca.
Cum faci un solar în grădină?
Pentru a face de la 0 un solar chiar la tine acasă, trebuie să confecționezi arcade metalice cu ramforsare. Pentru asta ai nevoie de un aparat sudura de calitate. Cu ajutorul acestuia vei suda țevile și tot ce mai nevoie pentru a creea un cadru sigur și durabil. Arcadele metalice se sudează de picioarele metalice care susțin solarul în pământ. După ce creezi cadrul de metal, acesta se acoperă cu o folie cu triplu strat de protecție UV. Trebuie să ai elemente de prindere pentru folie și să faci o ușă ce îți permite accesul rapid în solar.
Ce tip de solar poți alege?
Dacă vrei să achiziționezi un solar de calitate, e bine să ai în vedere mai mulți factori. Sunt foarte multe tipuri de solare în funcție de materialul din care sunt făcute cadrele de susținere, folie, sau sisteme de prindere.
Structura solarului e important să fie rezistentă, ușor de montat și care se poate desface să permiți luminii să pătrundă la interior pe timpul zilei. E nevoie ca structura să poată fi setată cât mai eficient în pâmânt. Pentru a crește rezistența la intemperii, alege un solar protejat cu o folie transparentă. Foliile se mai pot înlocui deoarece costul de achiziție nu este foarte mare. De regulă, de la un sezon la altul se schimbă.
Solar de tip tunel cu structură metalică
Acest tip de solar se realizează ușor. Îl poți face rapid în grădină cu materiale ieftine. Barele de oțel în formă de arc se prind între ele pentru stabilitate. De regulă găsești la furnizori sisteme de prindere sau le poți suda chiar tu. Solarul se acoperă rapid cu o folie transparentă. Alege o folie de calitate pentru protejarea eficientă împotriva intemperiilor și păstrarea temperaturii la interior.
Solar cu structură de lemn cu acoperiș în două ape/pante
Solariile de grădină nu se realizează doar din structuri de lemn. Probabil ai văzut la țară multe astfel de solarii. Practic, structura solarului este compusă din grinzi de lemn. E preferat ca acestea să fie rotunde, cu un diametru mai mare pentru o rezistență crescută. Pentru a evita corodarea lemnului, partea din pământ se arde înainte. Folia se pune la final peste acoperiș. Se face în două pante ca să se scurgă eficient apa de pe folie.
Este recomandat să ții cont de ventilarea solarului. Dacă ai un solar foarte mare, fă spații pe unde se poate ventila eficient. Pierderile de căldură se pot limita dacă așezi plăci de policarbonat în partea de jos a solarului.
După ce ai montat solarul în grădină nu mai rămâne decât să începi producția de legume bio și gustoase.