Huawei a implementat deja 80 de rețele comerciale 5G în întreaga lume și mai mult de 60 de milioane de persoane se bucură de vitezele mari și de latența scăzută oferită de conexiunile 5G. Huawei se așteaptă ca numărul să crească vertiginos în viitorul apropiat, pe măsură ce producătorii de smartphone-uri lansează mai multe telefoane 5G. Reprezentanții Huawei așteptă o creștere mare în special odată cu lansarea unui terminal 5G de către Apple.

Dar nu e suficient să ai un telefon 5G pentru a accesa o rețea 5G. E nevoie de soluții pe care operatorii să le poată implementa rapid și eficient, la costuri corecte. Huawei produce, astfel, cele mai compacte antene 5G din lume - au numai 28 de kilograme, iar asta se datorează mai multor tehnologii. De exemplu, pentru antenele sale, Huawei a dezvoltat o serie de filtre de radiofrecvență din ceramică, mult mai ușoare decât cele tradiționale. Și sistemul de răcire e unul inovator - antenele beneficiază de lamele de răcire pe bază de apă, care disipă căldura cu 30% mai eficient. De asemenea, pentru a reduce și mai mult greutate, aceste antene 5G sunt realizate dintr-un material hibrid, denumit EX02, cu 50% mai ușor decât fibra de sticlă folosită tradițional. Aceste antene pot fi montate foarte rapid, necesitând numai doi ingineri, fiind eficiente din punct de vedere al timpului și al costurilor pentru operatori.

O altă problemă a operatorilor o reprezintă multitudinea de antene deja existente și supraaglomerarea siturilor unde acestea sunt amplasate. Până acum, fiecare frecvență (2G, 3G, 4G) avea nevoie de propria sa antenă. Huawei a dezvoltat soluții multiband care integrează tot spectrul de frecvențe într-un singur ”ambalaj”. Iar pentru zonele în care nu pot fi instalate antene (undele 5G sunt mult mai scurte, deci va fi nevoie de mai multe antene pentru acoperi o zonă mai mare), Huawei are soluția 5G CPE Win, un fel de range-extender ce poate fi montat lângă geamul unei case și care potențează semnalul - astfel, se reduce impactul pe care îl au pereții în propagarea undelor. Iar pentru cei care vor să beneficieze mereu de cea mai bună conexiune, Huawei are și un router portabil 5G care funcționează și pe post de baterie externă.

În cadrul zonei de expoziție Galileo, Huawei are expuse și numeroase soluții care par futuriste, dar care deja au fost implementate în unele colțuri ale lumii.

De exemplu, tehnologia 5G schimbă entertainmentul, oferind noi posibilități pentru conținutul AR sau VR. Mulțumită latențelor scăzute, artiștii pot susține concerte împreună cu formațiile lor, chiar dacă fiecare dintre membrii trupei se află acasă. Solistul poate cânta de la el din sufragerie pe ritmurile toboșarului aflat în alt oraș.

Și VR-ul a fost transformat în era 5G. Huawei a dezvoltat o pereche de ochelari VR cu dimensiuni foarte reduse care înlătura nevoia unui procesor intern. Toată procesarea se face în cloud, iar latența sub 20 de milisecunde asigură o experiență de utilizare fără bătăi de cap și fără dureri de cap. Ochelarii sunt deja disponibili pe piața din China.

Reprezentanții Huawei au arătat și un echipament de transmisiune video în 4K bazat pe tehnologia 5G, care reduce semnificativ costurile de operare ale televiziunilor. Până acum, pentru a putea face o transmisiune live la calitate mare, televiziunile aveau nevoie de mașini speciale care făceau transmisiunea prin satelit. Huawei a dezvoltat un encoder 5G 4K ce transmite imagini la rezoluție foarte mare direct prin internet și apoi către televizorul tău. Dacă un car de televiziune costă circa 8 milioane de dolari, un setup realizat din acest encoder 5G 4K (care încape într-un rucsac) poate ajunge la numai 10 - 20.000 de dolari, un singur astfel de echipament costând circa 1.000 de dolari.

În cadrul laboratorului Galileo au fost demonstrați și roboți industriali care lucrează mult mai rapid mulțumită tehnologiei 5G, monitorizați de camere inteligente de rezoluție mare ce se folosesc de AI pentru a verifica tot procesul, iar produsul final era livrat pe un robot autonom către destinație.

În China, soluțiile bazate pe 5G și pe AI au fost implementate și în porturile vamale. Operatorii de macarale, ce lucrau în condiții periculoase, au fost mutați în birouri, putând să opereze utilajele în siguranță, de la distanță, mulțumită camerelor cu rezoluție mare ce transmit totul în timp real către un centru de control.

Evident, nu se poate vorbi despre impactul 5G asupra vieții fără să vorbim despre telemedicină. Conexiunile 5G au fost folosite în timpul pandemiei COVID-19 pentru ca patru spitale să împărtășească date în timp real, lucru care a făcut analiza informațiilor mult rapidă. Tehnologia 5G permite transferul unei imagini de tomograf mult mai rapid, fiind posibilă transmiterea unui fișier de 1GB în numai 10 secunde. Doctorii din China au făcut scanări de la 700 de kilometri distanță prin 5G, și chiar a fost efectuată o operație pe un pacient aflat la 3.000 de kilometri distanță față de doctor.