Suntem la mijlocul lui 2017 și deja sunt câteva startup-uri care, deși au reușit să primească, la un loc, peste 1,4 miliarde de dolari, și-au dat duhul. Motivele sunt diverse, dar cel mai des, se pare că banii nu sunt suficienți, oricât de mulți ai avea. Să fie de vină proasta lor administrare?

Business Insider a alcătuit o scurtă listă a unor startup-uri care s-au închis de la începutul acestui an, totul culminând cu producătorul de dispozitive purtabile Jawbone, care a dispărut, definitiv, chiar spre finalul săptămânii trecute. Asta deși, în momentul său de glorie, valora vreo 3 miliarde de dolari. Jawbone, care a încercat să-și găsească un cumpărător anul trecut, fără a avea succes, poate fi un exemplu de ”moarte prin supra-finanțare”, după cum sunt de părere cei de la Reuters. Sutele de milioane de dolari care au intrat în companie, au menținut sus evaluarea unei companii care producea device-uri pe care le puteai regăsi și la alți competitori de pe piață, împiedicând-o să fie achiziționată pentru o sumă mult mai rezonabilă. Se pare și că intrarea prea multor bani în companie poate duce la faliment.

Beepi: 2013 – februarie 2017

Capital strâns: 150 mil. dolari

Evaluare: 560 mil. dolari

Beepi, o platformă care aducea la un loc cumpărătorii și vânzătorii de mașini la mâna a doua, era dorit de două comanii similare, Fair.com și DGDG. Până la urmă, vânzarea nu a mai avut loc, iar fondatorii Beepi au rămas fără bani pentru a continua operațiunile.

Quixey: 2009 – februarie 2017

Capital strâns: 133 mil. dolari

Evaluare: 600 de mil. dolari

Quixey a fost un motor de căutare pentru device-urile mobile. Se pare că în toți acești ani, fondatorii nu au reușit să găsească secretul pentru a avea o sursă constantă de venituri, așa că, la finalul lui februarie și-a dat afară o mare parte din angajați.

Yik Yak: 2013 – aprilie 2017

Capital strâns: 73 mil. dolari

Evaluare: 400 mil. dolari

Aplicația de social media a trecut printr-o serie de scandaluri de hărțuire sexuală a unor utilizatori, ceea ce a dus la scăderea drastică a celor care foloseau aceasta platformă. Pe 28 aprilie, aplicația anunța că se va închide, iar cei de la Square au achiziționat echipa pentru 3 milioane de dolari.

Maple: 2014 – mai 2017

Capital strâns: 29 mil. dolari

Evaluare: 115 mil. dolari

Maple a fost un serviciu de livrat mâncare activ în New York și extrem de plăcut în rândul utilizatorilor. În momentul în care s-a închis, o bună parte din echipă a fost luată de Deliveroo, o platformă englezească de food-ordering.

Hello: 2012 – iunie 2017

Capital strâns: 40 mil. dolari

Evaluare: 300 mil. dolari

Hello a fost compania din spatele senzorului de monitorizare a somnului Sense. Startup-ul s-a închis în luna iunie după ce nu a reușit să găsească un cumpărător. Senzorul Sense, care a fost creat ca o piesă de decor, nu ca o brățară pe care utilizatorii ar fi trebuit să o poarte la mână, a fost finanțat printr-o campanie pe Kickstarter și a reușit chiar să ajungă în portofoliul unor retaileri precum Target sau Best Buy.

Jawbone: 1997 – iulie 2017

Capital strâns: 1 mld. dolari

Evaluare: 3 mld. dolari

Jawbone a fost un pionier în domeniul dispozitivelor purtabile, cu focus pe zona brățărilor fitness. În acest moment, fondatorul său, Hosain Rahman, a început un nou business, Jawbone Health Hub, axat pe segmentul de healthcare hardware.