Școala de Bani e un curs gratuit prin care timp de minimum 90 de minute primești sfaturi de la angajații BCR despre cum să economisești și să înțelegi mai bine banii. Cursurile sunt ținute în fiecare joi, după program, în filialele BCR. Acolo primești un Jurnal Financiar pentru a-ți ordona cheltuielile, dar îl poți găsi și pe școaladebani.ro.
Noi am fost la un curs ținut chiar de către CEO-ul BCR, Sergiu Manea, pentru a afla cele mai bune sfaturi de economisire din punctul lui de vedere.
"Școala de Bani a apărut nu din dorința de a face ceva special, ci a venit din nevoia de a răspunde la întrebarea ce avem de făcut ca să avem o discuție credibilă cu publicul, indiferent că e un public fericit și vesel, care-și vede aspirațiile prinzând contur sau un public care vine lovit de viață sau de soartă și are probleme de a-și duce obligațiile la capăt.", a spus Sergiu Manea.
100.000 de oameni au fost atinși în mod direct de către Școala de Bani. Aproximativ 1.000 de angajați ai BCR fac aceste cursuri joia, după programul filialelor, în mod voluntar. "Am început să punem și mai mulți bani în infrastructură, în partea de susținere. Facem deployement de la sucursale deschise joia seara după program, până la Școala de Subofițeri Câmpina.", a spus Sergiu Manea.
Înscrie-te aici la cursul de educație financiară de la Școala de Bani
De ce suntem condiționați să nu ne placă banii?
Sergiu Manea consideră că un scop important e ca oamenii, dar și banca, să facă pasul în spate spre momentul când am fost învățați că banii sunt răi, iar să ai bani nu e frumos.
"E foarte important să facem un pas înapoi, pasul de dinainte de momentul în care fiecare dintre noi am primit condiționarea că să vorbești despre bani e nasol, să ceri mai mulți bani e o rușine, să ai succes e o rușine, să ai datorii e o rușine. Vreau ca Școala de Bani să fie un proiect care să se ducă măcar cu un pas înaintea momentului în care am fost condiționați.", spune Sergiu Manea.
"Suntem foarte simpli. Le spunem așa oamenilor. E ok să-ți dorești lucruri, e ok să înțelegi că dacă vrei să crești probabilitatea de a avea acele lucruri trebuie să muncești. Ce e foarte important e să înțelegi că e ok să-ți dorești lucruri, dar să știi că sunt lucruri care te ajută în viață, cum ar fi educația, dar sunt și lucruri care-ți creează dificultăți.", a mai spus Sergiu Manea.
Până la urmă nu vorbim despre bani, ci vorbim despre viață. Banii sunt un mijloc, crede CEO-ul BCR. La întrebarea despre ce le iese celor de la BCR din inițiativa "Școala de Bani", Sergiu Manea a răspuns că "acesta e modul în care noi înțelegem să facem banking".
Disciplina financiară
Tu cât de mult ai grijă de banii tăi? Te-ai gândit să cumperi o cafea, nu două? Sau să nu mai cumperi 10 iaurturi la hypermarket dacă nu le mănânci pe toate?
"Ideea de disciplină financiară sau de conștiență financiară nu e o idee care se obține prin întoarcerea unei pagini sau citirea unui curs. E o chestie care pleacă cu chestiile foarte mici. Lucrul cel mai mic e consemnarea tuturor intrărilor și ieșirilor de bani.", spune Manea.
"Cum am economisit eu? Am înțeles că trebuie să-mi creez conturi cu Direct Debit, care să fie alimentate automat și conturilor să le pun nume. Mă voi simți vinovat să scot bani dintr-un cont pe care-l cheamă Luca sau Petru, ei fiind băieții mei. Al doilea lucru, tot ce este exces, spre exemplu mă duc și beau dimineața o cafea. Mie îmi place foarte mult la Origo. Dar dacă mă duc să beau și a doua cafea, în momentul acela valoarea egală a celei de-a doua cafele, o pot pune în contul de economii.", povestește el.
Cum să economisești?
Poți să te gândești că ai bani sau nu, că ai mai mult sau mai puțin, dar economisirea nu ține atât de mult de nivelul veniturilor, cât de cum știi să le împarți.
De exemplu, un lucru pe care l-am aflat la cursul de la "Școala de Bani" e că trebuie să-ți faci un plan, iar pentru asta au fost realizate mai multe ghiduri pentru economisire responsabilă. Și e pe pași.
Pasul 1 e să vezi cât ai. Ca un fel de declarație de avere, dar fără să fii persoană publică. Aici intră toate bunurile, imobilele, afacerile, economiile, cash-ul, dar și toate creditele.
Pasul 2 e să vezi cum stai cu cash-ul. La fel ca o afacere, viața oamenilor poate să ajungă în impas atunci când e o criză de cash. Cele mai multe afaceri dispar pentru că nu mai au cash. Au fost până și economii care s-au dus astfel. Așa că trebuie să faci o analiză a lichidităților și să vezi câți bani ai, câți încasezi în fiecare lună și care sunt perspectivele.
Pasul 3 e să stabilești obiective realiste. Ce vrei? Ce așteptări ai? Vrei să cumperi o mașină? Vrei să ajungi într-o vacanță? De câți bani ai nevoie și de unde îi ei. Așa ajungi la pasul 4, care înseamnă planul de acțiune, în care stabilești cât să pui deoparte, cum să-ți crești veniturile.
Pasul 5 e să ai un buget personal. Sergiu Manea spunea că cea mai bună metodă e să faci un buget cu creionul pe hârtie, pentru că astfel creierul funcționează mai bine și îți asumi mai bine astfel de obiective.
Următorii pași sunt simpli. Ce faci cu banii? Îi investești? Analizezi riscurile? Faci un credit?
Așadar, decizia de a economisi se ia conștient și indiferent de cât de mult câștigi, poți să pui deoparte dacă realizezi că unele lucruri sunt excese. Economisirea începe acum. Sau în fiecare joi, după program, la "Școala de Bani".