Bootstrapping-ul (un termen împrumutat din limba engleză) se referă la optimizarea proceselor interne, astfel încât să reduci cât mai mult posibil aportul investițional din exterior pentru a evita pierderea controlului pe care îl ai în companie. În esență, cam vii cu bani de acasă.

Bootstrappingul este considerat de o bună parte dintre antreprenori ca fiind o metodă eficientă prin care poți reduce cheltuielile pe împrumuturi sau alte resurse financiare din afară, pentru că firma ia foarte puțin capital de la terțe părți (asta dacă ia vreun leu), fie că vorbim despre prieteni sau familie.

Și dacă vă întrebați cum puteți avea un business funcțional optimizând cât se poate resursele financiare pe care le aveți la dispoziție, fără a vă împrumuta sau a aduce în firmă investitori, aflați că printre companiile care au făcut bootstrapping la început de drum se află chiar nume precum Microsoft, Apple sau Dell.

Cum îți finanțezi afacerea în 2019 - fundraising?

Dacă decideți, totuși, că este mai bine să aduceți investitori din afara firmei, în esență, să faceți fundraising, este cazul să vă răspundeți, mai întâi de toate, la câteva întrebări esențiale.

De exemplu, cât control vreți să aveți în companie. De ce? Pentru că odată ce veți apela la un investitor, acesta va fi de acord să vă ofere finanțarea în schimbul unui procent din business. Deci, dacă vreți să aveți controlul absolut asupra firmei, ar fi cazul să ocoliți banii puși la dispoziție de un investitor.

Cum îți finanțezi afacerea în 2019 – 5 resurse utile

O altă întrebare importantă este cea referitoare la strategia de dezvoltare. Trebuie să recunoaștem faptul că, oricât de mult am urî ideea de a împărți firma cu altcineva, va exista un moment când afacerea va deveni prea mare și va avea nevoie de mult mai multe resurse decât am putea noi oferi pentru a păstra o poziție relevantă în piață. În acest caz, un investitor din afară ar fi mai mult decât util.

Nu în ultimul rând, va trebui să vă dați seama dacă produsul este unul cu care vă puteți prezenta în fața unui om de venture capital. Deseori, în discuțiile cu investitorii ridicat chestiunea tipului de firme sau momentului în care fondatorii ar trebui să ceară banii unei firme de venture capital, aceștia spun că sunt unele firme care nu ar trebui, niciun moment, să încerce să ridice bani de la un fond de venture capital.

Poți aduce return?

”Realitatea e că vreo 80% din startup-urile cu care ajungi să ai de-a face, ca venture capitalist, nu sunt tocmai potrivite. E acea regulă de 80/20, sau chiar 90/10. Și nu pentru că sunt afaceri proaste, sau că fondatorii nu sunt oameni buni, dar nu sunt potrivite pentru ceea ce cauți tu ca investitor”, ne spunea Marvin Liao.

”Sunt afaceri bune, dar nu sunt tocmai ceea ce caută oamenii de venture capital. Ai niște venituri bune, faci niște aplicații, dar peste acest nivel nu vei putea să treci. Este foarte bine și așa, dar în acest caz nu vei avea nevoie de un investitor de capital de risc, și nici eu ca VC nu voi fi interesat să te finanțez”, detaliază Liao.

În plus, o bună parte din investitori așteaptă un return considerabil în schimbul banilor pe care-i pun la bătaie. Așa că va fi nevoie să stai să te gândești foarte bine când vei alege tipul de finanțare în 2019, este afacerea ta în stare să transforme 1 euro în 10 euro într-un viitor destul de apropiat?