Adina a descoperit și iubește florile de mică, încă de când a văzut cum își face natura de cap în curtea bunicilor:
”O influență mare a avut-o și copilăria mea la bunici, care aveau o curte mică, care atunci mi se părea uriașă, presărată cu flori pe tot parcursul anului. Începând cu timpurii ghiocei, urmați de zambile, narcise, liliac, iasomie. Erau acolo și bujori, alături de pătrunjel și leuștean. Vara mă fascinau florile de regina nopții, care se deschideau seara, când ne jucam până mai târziu afară sub bolta viței de vie. Tot vara înfloreau niște crini portocalii cu cupa mică și o tufă de trandafiri parfumați cu o floare gigant în degrade de la roz la galben. Aveam și un cireș și un vișin, pe care mai târziu i-au tăiat. Vecinul avea un tei uriaș și îmi aduc aminte că mâncam florile de tei. Și acum când fac această incursiune în amintiri îmi aduc aminte fiecare petic de grădină. Bunica culegea uneori din aceste flori și le punea simplu în vază, pe masă, și m-a învățat dragostea și respectul pentru natură.”
Cum a luat naștere afacerea de design floral enRose
Niște amintiri atât de vii încât aproape că le poți vedea și le poți simți au rămas în memoria Adinei și au fost reactivate în timpul facultății. Adina a terminat Administrarea Afacerilor din cadrul ASE (Academiei de Studii Economice), de unde știa clar că vrea să se îndrepte spre antreprenoriat, o alegere inspirată de tatăl ei. Practica la facultate a făcut-o în cadrul unei firme de aranjamente florale din flori uscate natural.
Atunci când a venit momentul să-și dea licența, natural, a ales să facă un plan de afaceri pe o companie de aranjamente florale. Iar teza ei de licență a devenit baza propriei afaceri, moment în care putea să-și readucă și amintirile din curtea bunicilor și să le pună la lucru.
”Proiectul de licență a fost un plan de afaceri al ceea ce este astăzi enRose, cu magazin online. Și ca plan de dezvoltare, să aibă și un spațiu galerie unde creațiile florale să fie expuse ca niște piese de artă și să pot face instalații florale. Ceea ce s-a și întâmplat în 2022 cu extinderea cu noua galerie enRose, care e situată în zona Grădina Icoanei, ceea ce mi-a îndeplinit un alt vis să am un spațiu în această bucată de București”.
Din 2008 până acum, antreprenoarea a trecut prin mai multe certificări și cursuri de perfecționare, atât în țară, cât și în afară, mergând la cursuri tematice, de la buchete de nunți, la aranjamente de Crăciun. Pe lângă educația continuă, Adina știe exact și care fost trei dintre cele mai importante praguri în evoluția business-ului ei: când a mărit echipa de la solo antreprenor la mai mulți angajați, și când a mutat atelierului într-o casă pe care o iubește din zona Piața Amzei (str. Gen. Christian Tell, nr. 14, București).
În toți acești ani de business în lumea florilor, Adina și echipa au creat buchete pentru diverse ocazii, de la zile de naștere la botez, au creat aranjamente pentru nunți, dar și consultanță în organizarea nunții, au pus la dispoziție și accesorii necesare pentru crearea unor cadre festive.
Una dintre lucrările care i-au rămas în inimă sunt înfrumusețarea unei nunți din Paris, dar și instalația de Crăciun de la cafeneaua Boiler x Guido de pe Calea Victoriei, un aranjament surprins pe mulți bucureșteni pe conturile lor de Instagram.
Iar din 2015, Adina a integrat în activitatea enRose și partea de workshops: ateliere de aranjamente florale. Iar acestea o bucură pe antreprenoare pentru că atelierele au reușit să strângă în jurul lor o comunitate de oameni super faini din diverse domenii, dar care au ca numitor comun pasiunea pentru flori și pentru frumos. Iar aici Adina poate da mai departe din iubirea ei pentru plante.
”Pasiunea principală este designul floral, mă consider norocoasă că am reușit de timpuriu să îmi identificat pasiunea și să o pot transforma într-o afacere de suflet. Îmi place foarte mult să interacționez cu oamenii, dar am și deseori momente de introspecție în care să pot simți liniștea interioară. Mai ales atunci când mă aplec asupra creațiilor florale.”
Cum a început activitatea atelierelor de aranjamente florale
Primele workshopuri au fost în 2015 când Adina avea o florărie-cafenea și era locul potrivit pentru a începe o astfel de activitate. Primul workshop s-a numit “Flori de bine” și a fost în scop caritabil.
Atelierele au fost primite cu bucurie, ne spune antreprenoarea. Asta pentru că: ”energia bună de după un astfel de eveniment rămânea impregnată multă vreme după terminarea acestuia. Satisfacția de a crea ceva cu propriile mâini, deseori pentru prima oară, este foarte mare, mai ales că te poți bucura de rodul propriei creației câteva zile după aceea. Prin aceste ateliere se împlinește dorința mea de a da mai departe frânturi din ceea ce eu consider a fi arta de a trăi frumos (joie de vivre).”
Workshop-urile florale și-au creat o comunitate a lor, dovadă fiind oamenii care revin la astfel de ateliere.
Ce fac oamenii la atelierele florale
”Aceste ateliere sunt destinate persoanelor pasionate de flori, iubitoare de frumos si care vor să învețe să creeze un aranjament floral sau un buchet de flori”, ne explică Adina.
Un atelier durează 3 ore și la finalul workshop-ului, participanții pleacă cu piesa florală realizată de ei acasă. Atelierele se desfășoară astfel:
- în prima parte, Adina susține o demonstrație a aranjamentului floral și explică tehnicile de lucru, care îi ajută pe participanți să-și decoreze casa sau pentru a face cadouri celor dragi.
- explicarea unor noțiuni de bază cum ar fi: cromatică florală, proporții în design floral, armonie florală, tips & tricks (sfaturi) pentru menținerea cât mai îndelungată a prospețimii florilor, denumirile științifice ale florilor
- povești fascinante din lumea florilor și din propria experiență de florist a antreprenoarei
- în a doua parte, fiecare participant realizează propriul aranjament floral, având deja pregătite toate materialele, florile și ustensilele necesare.
Adina ne spune că participanții nu au nevoie să vină cu nimic altceva în afară de bună dispoziție. Pe lângă lucrurile deja anunțate, antreprenoarea ne spune că un workshop este o experiență multi senzorială completă, de aceea mai pregătesc diverse surprize.
”Realizarea unui aranjament floral poate fi o activitate deosebit de relaxantă, aproape terapeutică, după o zi lungă. Devenite deja o tradiție, workshopurile enRose sunt o modalitate plăcută de a învăța tendințele de design floral în funcție de sezon și sărbători. Piesele de design floral desăvârșite integral în atelierul enRose se bucură de o mare versatilitate și decorează spațiul prin forme și texturi interesante, dar mai ales prin frumusețea florilor care le pun în valoare estetic. Iar atunci când ești înconjurat de atâta frumusețe și creezi ceva cu propriile mâine, la propria inspirație, uneori pentru prima data, ești absorbit de procesul creației și la final, simți entuziasmul creator.”
Dintre atelierele organizate până acum, atelierul de bujori are un succes răsunător și la acesta se dau cel mai repede biletele. Tot aici, la favorite, intră și workshop-urile de Crăciun. Pentru cele de anul acesta deja sunt anunțate 3: pe 5, pe 12 și pe 17 decembrie, cel de coronițe de Crăciun.
Atelierele au loc la Galeria enRose în str. icoanei, nr. 20 sau la Atelier enRose în str. Gen. Christian Tell, nr. 14, București.
Mai multe detalii despre calendarul workshop-urilor.
Florile ca un companion de meditație
Adina este designer floral certificat internațional, iar în cursurile la care a participat, florile sunt prezentate ca o componentă de bunăstare, o discuție care să confirme că arta frumosului contribuie la o stare de bine printr-o infuzie florală. Iar prin workshop-urile pe care le organizează, vrea să ducă mai departe această torța a terapiei prin flori și către bucureșteni.
Deși demult în domeniul antreprenorial, Adina a fost ferită de burnout. A trecut prin stări de oboseală și epuizare, dar un burnout sever a ocolit-o. Dar atunci când se simte copleșită, se duce cu atențai mai mult în zona de self-care: merge la yoga și pilates, face plimbări prin natură și meditație. Mai mult, ”în ultimii 5 ani, cultivăm diverse tipuri de flori și plante, mă pasionează și partea de peisagistică și văd grădinăritul ca o formă de meditație.”
Destinderea prin frumosul adus de plante este deja parte din stilul de viață al Adinei, dar se bucură atunci când îl regăsește și la participanții de la atelierele ținute de ea.
”Pe perioada pandemiei, organizam mai des workshop-uri 1 to 1. Unul dintre testimoniale care mi-a rămas la inimă vine de la Flavia Popa, care mi-a spus: am intrat obosită și încă agitată după o zi plină de treabă, dar zâmbetul Adinei, mirosul de narcise al copilăriei mele și lumea fantastică de culori și arome din atelierul de flori enRose, mi-a anulat miraculos toate grijile și gândurile.Au fost 3 ore în care am descoperit o femeie antreprenor fascinantă și cu suflet frumos. Cursul privat mi-a deblocat îndrăzneala creativă, m-a relaxat si bucurat enorm.”