Potrivit datelor de pia╚Ť─â, zona de realitate augmentat─â va cre╚Öte cu 195 de miliarde de dolari pân─â în 2025, pe m─âsur─â ce din ce în ce mai multe industrii vor folosi aceast─â tehnologie. Fie c─â vorbim de zona medical─â, de manufactur─â sau de partea de rela╚Ťia cu clien╚Ťii în cadrul magazinelor. Realitatea augmentat─â înseamn─â practic acea tehnologie care permite transpunerea unui filtru deasupra realit─â╚Ťii pe care o vedem în fa╚Ťa ochilor, cu ajutorul unui telefon de cele mai multe ori. Cel mai mare succes comercial a fost Pokemon Go, iar gigan╚Ťi ca Google au tatonat pia╚Ťa prin ochelari de tipul Google Glass.

R─âzvan Boldi╚Ö din Timi╚Öoara a început în vânz─âri ╚Öi a realizat ce impact ar putea avea tehnologia. A╚Öa c─â a început s─â studieze ╚Öi s─â creioneze un proiect. A╚Öa s-a n─âscut IndexAR, un startup care a fost lansat anul acesta, dar a primit deja finan╚Ť─âri europene ╚Öi a fost acceptat în acceleratorul de business InnovX.

Noi am discutat cu el în cadrul unui interviu. Po╚Ťi s─â-l ascul╚Ťi în video-ul de mai sus sau în podcastul de la finalul articolului.

Cum func╚Ťioneaz─â solu╚Ťia IndexAR

„Venim cu o solu╚Ťie prin care d─âm posibilitatea companiilor s─â aduc─â produsele ╚Öi serviciile lor în via╚Ťa clien╚Ťilor. D─âm posibilitatea ca aceste companii s─â duc─â în fa╚Ťa lor informa╚Ťii despre produse folosind realitatea augmentat─â, prin ecranul telefonului mobil. Po╚Ťi s─â vezi un model 3D al acelui produs ╚Öi s─â par─â în fa╚Ťa ta. D─âm informa╚Ťii vizuale. Ajut─â clientul s─â ia decizia de achizi╚Ťie mai repede”.

”Solu╚Ťia noastr─â e destul de simpl─â. Po╚Ťi s─â iei modele 3D ╚Öi s─â le tragi cu mouse-ul în platform─â, le încarci ╚Öi în câteva minute ai propria ta experien╚Ť─â de realitate augmentat─â printr-o aplica╚Ťie de mobil disponibil─â ╚Öi pe iOS ╚Öi pe Android”

Dac─â ai vrea s─â faci o aplica╚Ťie costul ar fi între 30 - 90.000 de euro, între ╚Öase luni ╚Öi un an, plus o echip─â preg─âtit─â, spune R─âzvan. Cu ajutorul IndexAR promisiune e c─â ajungi a doua zi pe pia╚Ť─â cu produsul.

„S─â spunem c─â vinzi mobilier. Este genul de produs care genereaz─â destul de multe retururi. Vrei ca acel client s─â în╚Ťeleag─â cum arat─â produsul la el acas─â. Ai nevoie de modele 3D. Dac─â e╚Öti produc─âtor po╚Ťi s─â le ai sau s─â le cumperi de la produc─âtor. Trebuie s─â venim ╚Öi noi nu numai cu un tool, ci cu servicii adiacente de design, branding. Înainte de asta avem oameni care fac partea de storytelling”, spune R─âzvan Boldi╚Ö.

Experien╚Ťa fondatorului

R─âzvan Boldi╚Ö spune c─â a f─âcut de toate înainte de IndexAR. „Am lucrat în vânz─âri ╚Öi de aici ne-a venit ideea s─â folosim realitatea augmentat─â. Am lucrat de la produse de retail pân─â la IT, produse financiare, asigur─âri ╚Öi produse bancare, inclusiv consultan╚Ť─â în înfiin╚Ťarea de companii ╚Öi autoriza╚Ťii”.

„Lucram într-un cluster de printing, advertising ╚Öi packaging când am v─âzut o reclam─â de la Ikea care-╚Öi dezvoltase propria aplica╚Ťie de realitate augmentat─â. Am zis c─â po╚Ťi s─â faci o gr─âmad─â de bani cu asemenea tehnologie ╚Öi po╚Ťi ajuta comerciantul ca s─â vând─â mai bine”, explic─â acesta.

Produsul ini╚Ťial se adresa companiilor care vând mobil─â sau celor de amenaj─âri interioare. ╚śi-au dat seama c─â trebuie s─â se adreseze totu╚Öi companiilor mari care au nevoie s─â adreseze mai bine audien╚Ťei lor. Practic, pia╚Ťa i-a dictat modelul de business.

Pentru a putea urmari acest video te rugam sa accepti plasarea de cookie-uri de marketing. Accepta toate cookie-urile.

Regulile unui startup s─ân─âtos

„Compania am dezvoltat-o pe câteva reguli. S─â nu dezvolt─âm ceea ce clientul nu pl─âte╚Öte. Pentru c─â sunt multe recomand─âri în pia╚Ť─â, dar dup─â aia dezvol╚Ťi ╚Öi nu se cump─âr─â. Unde sunt banii acolo este ╚Öi pia╚Ťa noastr─â. Trebuie s─â prelu─âm trendurile ╚Öi s─â valid─âm altfel lucrurile. A╚Öa am ajuns noi care nu suntem tehnici s─â construim un produs cu principii solide. Filtr─âm orice dezvoltare viitoare pe care ne dorim s─â o facem”, spune R─âzvan Boldi╚Ö.

De altfel, când vorbe╚Öte dac─â firmele sunt preg─âtite pentru realitate augmentat─â (AR) sau nu, R─âzvan spune c─â realitatea din pia╚Ť─â se m─âsoar─â în bani.

„Noi st─âm cu clientul, discut─âm, ar─ât─âm ni╚Öte exemple ╚Öi în momentul când el percepe ╚Öi vine cu ideea suntem la jum─âtatea drumului cu acel client”, explic─â fondatorul.

IndexAR func╚Ťioneaz─â ast─âzi în patru industrii: real estate, automotive, banking ╚Öi medical.

„Avem câteva proiecte pentru companii mari. BCR, BNR, Continental. Pentru real estate am început s─â livr─âm con╚Ťinut. Finaliz─âm semnarea unui contact cu Novartis pentru domeniul medical.”, spune Boldi╚Ö.

Cum dezvol╚Ťi un startup cu fonduri europene?

IndexAR a ajuns în momentul de fa╚Ť─â pe pia╚Ť─â cu ajutorul fondurilor europene. Au câ╚Ötigat un grant de cercetare, iar apoi, cu ajutorul acceleratorului de business InnovX au primit 50.000 de euro în programul de finan╚Ťare Horizon 2020.

„Trebuia s─â valid─âm ideea. 2000 - 5.000 de euro nu ajungeau. De unde fac rost de bani? Lucram într-un domeniu care deja aplica la astfel de finan╚Ť─âri, am aflat de o finan╚Ťare pe care o d─âdeau cei de la ANCSI. Era o ax─â pentru startup-uri de 200.000 de euro, cu 10% cofinan╚Ťare. S-a aprobat la finalul lui 2015 ╚Öi în 2016 în septembrie am semnat.”, explic─â Boldi╚Ö.

Cu ajutorul finan╚Ť─ârii de 50.000 de euro în programu Horizon 2020 R─âzvan Boldi╚Ö vrea s─â internalizeze câteva departamente. În plus, lucreaz─â la o alt─â strategie de a intra în pia╚Ť─â, pentru c─â pân─â la urm─â vorbim de un startup mic din România care nu are o for╚Ť─â de vânz─âri uria╚Ö─â.

„Am devenit parteneri Microsoft prin programul IP Cosell Ready. Am plecat cu ei în State la evenimentul Microsoft Inspire. Am fost surprin╚Öi de aten╚Ťia pe care o dau partenerilor care dezvolt─â solu╚Ťii. Le pun la dispozi╚Ťie o echip─â de vânz─âri, o re╚Ťea de parteneri Microsoft care vând alte solu╚Ťii. Reu╚Öim s─â ne gestion─âm astfel cheltuielile de personal. Partea de sales vrem s─â copiem strategia celor de la Microsoft sau UiPath, în care s─â facem training pe produsul nostru ╚Öi ulterior vând al╚Ťii pentru noi”, spune Boldi╚Ö.

Cum a fost programul BCR InnovX?

IndexAR a f─âcut parte din prima cohort─â a acceleratorului InnovX creat de c─âtre BCR. A fost primul accelerator din cariera lui R─âzvan Boldi╚Ö ╚Öi a însemnat efectiv s─â-╚Öi dea via╚Ťa peste cap. „Noi eram în Timi╚Öoara când ne-am calificat în acceleratorul InnovX. Într-o s─âpt─âmân─â mi-am l─âsat treburile în ordine ╚Öi m-am mutat în Bucure╚Öti. Din aprilie a r─âmas o decizie pe care o p─âstrez ╚Öi în momentul de fa╚Ť─â. Urm─âtoarea mutare nu va mai fi în Timi╚Öoara, ci probabil în afara ╚Ť─ârii”, explic─â acesta.

„Au venit oameni din domeniul bancar care ne-au dat informa╚Ťii despre credite ╚Öi partea financiar─â. Am primit mentorat pentru accesarea de fonduri care s-a concretizat fericit. Am avut ╚Öi oameni care ne-au deschis u╚Öi. La Microsoft am ajuns prin recomandarea unui mentor”, spune R─âzvan.

De asemenea, vorbind despre faptul că la un accelerator primești foarte multe sfaturi, spune că doar au rafinat produsul, nu și l-au schimbat cu totul.

„Trebuie s─â-n╚Ťelegi care e direc╚Ťia bun─â, dar trebuie s─â-╚Ťi asumi r─âspunderea în a asculta anumite sfaturi ╚Öi a alege s─â nu ascul╚Ťi alte sfaturi.”

În 2020 se uit─â c─âtre pia╚Ťa din Japonia, unde au o intrare prin intermediul programului de parteneriate Microsoft.

„Ne uit─âm ╚Öi c─âtre pia╚Ťa din Statele Unite. Avem în plan s─â mergem cu acceleratorul InnovX anul viitor la o conferin╚Ť─â Startup Grind în Silicon Valley, unde ai posibilitatea s─â-╚Ťi prezin╚Ťi produsul, s─â intri în contact cu clien╚Ťi ╚Öi investitori”, încheie R─âzvan.