Domeniul IT este de câțiva ani într-o relativă criză a angajărilor. Deoarece au apărut numeroase companii, salariile au crescut, dar numărul de programatori s-a micșorat, raportat la piață. Astfel, firmele mici și mijlocii au dificultăți în a-și crea o echipă valoroasă, mai ales că se luptă cu giganți care au sedii aici în România. O platformă creată în Timișoara vrea să rezolve o parte din aceste dificultăți. SkillView e în perioada de testare și va fi lansat oficial în septembrie.

FullSizeRender

Ce e SkillView? E o platformă online unde firmele de IT se pot înscrie și pot testa candidații pentru angajare prin intermediul programării în timp real pe site, în 13 limbaje. De asemenea, există diferite teste - de la interviuri video, până la formulare cu întrebare și răspuns. SkillView vrea să simplifice procesul de recrutare și să elimine din numeroșii pași de la intenție la angajare.

O idee a unui programator

SkillView e ideea lui Răzvan Avram, un tânăr de 26 de ani, născut la Arad și care locuiește și muncește la Timișoara. Lucrează ca programator de patru ani, în ultimii doi ani fiind angajat la firma Visual Retailing. Răzvan nu s-a mulțumit niciodată doar cu postura de angajat și a încercat să creeze câteva produse proprii. Ca amuzament și test a făcut două jocuri de Android pe care le-a publicat - Hubble Bubble și Space Collector.

S-a gândit la problemele pe care le au companiile din IT în a angaja și a găsi oameni potriviți. În același timp, programatorii sunt foarte căutați și se plictisesc de multe interviuri la care trebuie să ajungă.

Screen Shot 2016-08-03 at 11.07.29

„Am început să lucrez acum șapte luni. La început am creat doar un simplu videochat, dar în timp ce validam ideea cu diferite persoane, acestea veneau cu idei - să urmărească procesul de recrutare, să poată țină interviuri tehnice, să poate da un examen de pre-interviu, să poată fi mai mulți intervievatori deodată. Așa am ajuns să fac SkillView“, povestește Răzvan Avram pentru start-up.ro.

Citește și despre SkillDetector - o platformă pentru cei care au skill-uri, dar nu și studii. 

Află și despre MindMi - invenția românească prin care HR-iștii pot afla dacă te potrivești pentru un job

O platformă cu teste pentru candidați, dar generalistă, a fost lansată anul acesta în România - 1Tedjob

Răzvan îmi explică de faptul că una dintre probleme e că programatorii se plictisesc dacă-i chemi la mai multe interviuri. În plus, investiția în angajarea unui om e destul de mare.

„Mai există și problema banilor. În medie, o companie cheltuie în jur de 3.000 de dolari pentru angajarea unui programator, bani care se duc către head hunter, platforma de recrutare, resurse pentru interviu și timpul pierdut de echipa de HR și de manager“, explică tânărul.

Dezvoltat în timpul liber

SkillView a intrat acum în beta testing și are șapte companii care încearcă serviciile site-ului. Sunt firme din România, Ungaria, Portugalia, Turcia și India care au primit acces la platformă de acum de două săptămâni, respectiv o lună pentru cele din România. Până acum, platforma a fost testată prin 12 interviuri și 20 de examene, , cifre mici, dar utile pentru dezvoltarea ulterioară a SkillView, mai ales că vara nu e o perioadă bună pentru angajări.

Screen Shot 2016-08-03 at 11.07.36

SkillView a fost dezvoltat în timpul liber, timp de șapte luni, după muncă și în weekend. Au fost adăugate 13 limbaje de programare care pot fi testate, dar site-ul va deveni și mai complex. „Ca să găsești un programator care să știe cu adevărat toată suita de tehnologii pe care o folosești trebuie să îl testezi cu fiecare limbaj în parte sau măcar să vezi dacă poate să învețe singur și se poate adapta, ca să nu pierzi timp făcând foarte mult training“, spune Avram.

Companiile din testarea beta nu plătesc nimic, dar oferă feedback util pentru dezvoltare. Pe 1 septembrie se va încheia perioada de beta, iar firmele care doresc să testeze platforma înainte de a cumpăra vor primi un interviu și un examen gratuit. După selectarea limbajului de programare în care se dorește realizată testarea, intervievatorul are acces și la un compilator, care validează codul scris de candidat.

O piață complicată

Aproape nicio piață nu este cu adevărat lipsită de concurență sau provocări. Și dacă e, atunci orice fondator de startup ar trebui să se întrebe de ce se întâmplă acest lucru.

Screen Shot 2016-08-03 at 11.07.45

Răzvan Avram spune că nu a văzut pe piață o platformă integrată, așa cum este SkillView, ci doar bucăți din ea. „Pentru interviuri tehnice există HackerRank, care au primit și o investiție de 7,5 milioane de dolari în runda A, pentru interviuri de HR există Skype, pentru examene online există Google Forms, iar pentru monitorizarea aplicațiilor există JazzCo“, spune Avram.

Lansarea de pe 1 septembrie va fi locală. Răzvan vrea să fie un soft launch pentru câteva firme din România, iar în funcție de rezultate, va începe și promovarea în străinătate. „Eu mi-am propus ca la început să ajung să vând 100 de pachete, de acolo vedem“.