Una dintre aceste organizații este Startup Poland, o organizație creată în 2015 de startup-urile poloneze pentru a fi reprezentate în dialogul cu autoritățile locale. De altfel, Startup Poland este activă în dialogul cu sectorul public și dorește să se asigure că startup-urile beneficiază de toate măsurile de reglementare necesare pentru a simplifica, printre altele, procedurile de înregistrare a firmelor și finanțarea lor.

Între 11 și 12 iunie suntem la Cluj, la ediția din acest an a Techsylvania și am stat de vorbă cu Julia Krysztofiak-Szopa, CEO-ul Startup Poland, pentru a afla mai multe detalii despre modul în care se finanțează startup-urile poloneze și ce am putea învăța și în țara noastră.

Cu aproape 3.000 de startup-uri în țară (cel mai mare număr de companii nou formate în Polonia este reprezentat, la fel ca și la noi, de IMM-uri), Polonia are un potențial imens pentru dezvoltare.

Se estimează faptul că, până în 2023 valoarea adăugată generată de startup-urile din țară ar putea trece de 515 milioane de euro, numărul de locuri de muncă nou create de startup-uri ajungând la 50.000.

Dintre cele 3.000 de startup-uri din Polonia, circa 40% au primit finanțare din partea fondurilor de investiții cu capital de risc. Iar în Polonia, numărul acestor VC-uri a ajuns în acest moment la 85.

Potrivit Juliei, acum aproape un deceniu, guvernul polonez a decis să finanțeze apariția fondurilor de venture capital printr-un program instituționalizat de investiții. ”Atunci au dat bani și unor investitori care nu se pricepeau, însă lucrurile s-au schimbat în acești ani”, spune Julia. ”Acum în Polonia sunt circa 85 de VC-uri. E un început foarte bun pentru o țară care nu avea deloc o cultură a investițiilor cu capital de risc”, adaugă reprezentanta Startup Poland.

Un exemplu în care statul polonez este partener cu un VC este cel al NCBR – National Center for Research and Development. Aceasta este o organizație guvernamentală creată cu scopul de a oferi asistență startup-urilor în orice fază a proiectului, dar și care își oferă resursele către universități, investitori sau antreprenori.

Buget de 500.000.000 de euro

Bugetul de care dispune această instituție este de circa o jumătate de miliard de euro, însă banii sunt sub managementul PFR Ventures și BGK TFI. Iar PFR Ventures este una dintre cele mai mari instituții de venture capital din Polonia (în cadrul acesteia sunt disponibile mai multe fonduri), o entitate care dispune de un buget de investiții de peste 650 de milioane de euro.

Pe lângă banii primiți de la VC-uri, startup-urile poloneze se mai finanțează prin business anges, dar și prin granturi oferite de Uniunea Europeană.

De altfel, în perioada 2014-2020, Polonia beneficiază de finanțare în valoare de 82,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru cercetare, dezvoltare de produse sau servicii, networking, deschiderea unor companii sau și pentru a strânge mai mult capital pentru a susține financiar afacerile.

Totodată, guvernul polonez a creat și un program prin care pune la dispoziția startup-urilor un întreg pachet de instrumente pentru a le ajuta să crească. Acest program este denumit Start in Poland și este coordonat de Ministerul pentru Dezvoltare Economică alături de Consiliul pentru Inovare și se va derula pe o durată de 6 ani.

Într-un viitor material veți afla mai multe detalii despre ecosistemul antreprenorial din Polonia dar și despre un program prin care țara își propune să atragă talent din afara granițelor.