Peste 60% dintre investitorii de tip seed-stage din Europa se arată entuziasmați de inteligența artificală, SaaS (Software as a service) și aplicații de marketplace, potrivit studiului “Sentiment of Seed Investors in Europe”, lansat de către Mosaic Ventures, o firmă de VC londoneză. În același timp, două treimi dintre cei 60 de investitori chestionați au declarat că ecommerce-ul este sectorul de care nu sunt interesați sau chiar îl evită în mod activ.

Interes pentru sănătate și fintech

Aproximativ jumătate dintre investitori sunt orientați către sănătatea digitală și fintech, în timp ce sectorul de cripto stârnește opinii puternice pe ambele părți: 26% sunt foarte încrezători, în timp ce 24% ar evita să investească.

Mai mult de jumătate dintre investitori au afirmat că s-a îmbunătățit calitatea startup-urilor în stadiul de seed în ultimele 12 luni (sondajul a fost efectuat în a doua jumătate a anului 2017). Aproximativ jumătate au declarat, de asemenea, că au făcut mai multe investiții în proiecte B2B în aceeași perioadă de timp. De asemenea, alți 49% au declarat că au investit mai puțin în startup-uri de B2C.

Investițiile în antreprenori în serie au devenit mai frecvente, la fel și investițiile în startup-uri cu fondatori femei. Aproximativ o treime dintre participanți la studiu au declarat că au avut un număr sporit de tranzacții cu una sau ambele categorii.

Ne apropiem de Statele Unite

Din punct de vedere geografic, aproximativ o treime dintre investitorii intervievați au resurse sporite în Franța și / sau în Regatul Unit, iar 43% provin din Marea Britanie, 11% din Franța și 11% din Germania.

De altfel, Franța și Germania au venit cu propunerea de a se crea un fond european comun pentru startup-urile tech. În timp ce Președintele Macron vrea să transforme Franța într-un hub de AI, cu investiții de 1,5 miliarde de euro. Aproape jumătate dintre investitori recunosc că Brexit generează dificultăți în recrutarea de talente pentru companiile pentru care le au în portofoliu.

Mosaic Ventures a estimat că volumul tranzacțiilor seed în Europa a atins aproximativ 30 - 40% din volumul Statelor Unite, o creștere aproape dublă în perioada 2013 - 2017. Comisia Europeană și Fondul European de Investiții (EIF) au anunțat că vor face o investiție de 410 milioane de euro într-un fond VC pentru a stimula investițiile în startup-urile inovatoare din Europa.