Lectură de 3 min

Cum se va transforma internetul până în 2021 și ce pericole vor fi

Abonează-te pe  
Transformarea digitală va continua să aibă un impact semnificativ asupra exigențelor impuse rețelelor IP, în următorii cinci ani, indică raportul Cisco Visual Networking Index (VNI) pentru perioada 2016-2021.
Cum se va transforma internetul până în 2021 și ce pericole vor fi

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Conform datelor prezentate în raport, numărul de utilizatori de internet va crește de la 3,3 miliarde la 4,6 miliarde sau 58% din populația globală.

Digitalizarea aduce anual creșteri spectaculoase ale numărului de dispozitive conectate și a traficului generat. În acest context, crearea unor rețele robuste și sigure este esențială pentru a putea susține dezvoltarea în viitor a Internetului ”, a declarat Dorin Pena, director general Cisco România.

Dispozitivele personale și conexiunile machine-to-machine (M2M) vor fi adoptate într-un ritm accelerat, viteza medie de broadband va crește constant, iar conținutul video va fi accesat din ce în ce mai mult. Pe parcursul perioadei analizate, traficul IP global este estimat să crească de trei ori, ajungând la o rată anuală de 3,3 zettabyte până în 2021, în creștere de la o rată anuală de 1,2 zettabyte în 2016. În 2021 vor exista aproximativ 3 dispozitive conectate la internet pe cap de locuitor. 49% dintre dispozitivele conectate la internet vor fi mobile. Echipamentele M2M vor reprezenta 47% dintre toate dispozitivele conectate la internet până în 2021.

Pentru prima dată în cei 12 ani de când se publică raportul Cisco VNI, conexiunile M2M care susțin aplicațiile Internet of Things (IoT) vor reprezenta mai mult de jumătate din totalul de 27,1 miliarde de dispozitive și conexiuni și vor reprezenta 5% din traficul IP global până în 2021. Inovațiile IoT transpuse la nivelul locuințelor conectate, sistemului medical conectat, mașinilor și transportului inteligent, dar și o serie de alte servicii M2M inovatoare generează această creștere. Odată cu creșterea numărului de aplicații conectate, cum ar fi monitorizarea stării de sănătate, dozarea medicamentelor și conectivitate pentru intervențiile de urgență, sectorul medical va cunoaște cea mai rapidă creștere din industrie (30% CAGR). Aplicațiile pentru mașini și orașe conectate vor înregistra cea de-a doua cea mai rapidă creștere (29% CAGR).

Conținutul video va continua să domine traficul IP și creșterea totală a traficului pe internet – reprezentând 80% din traficul pe internet până în 2021, în creștere de la 67% în 2016. Traficul video pe internet (business și consumer, combinat) va fi de 76% din traficul total pe internet în 2021, de la 53% în 2016. 62% din traficul video pe internet va fi HD, iar 10,5% va fi ultra HD.

Conținutul video live pe internet va crește de 15 ori și va ajunge la 13% din traficul video pe internet până în 2021 – ceea ce înseamnă mai mult streaming de aplicații TV și streaming personal live pe rețelele sociale. În timp ce transmisia video live redefinește modelele de divertisment din prezent, realitatea virtuală (VR) și realitatea augmentată (AR) câștigă din ce în ce mai mult teren. Până în 2021, traficul VR/AR va crește de 20 de ori și va reprezenta 1% din traficul de divertisment la nivel mondial.

La nivel global, numărul total de hotspot-uri Wi-Fi în segmentul rezidențial va crește de la 85 de milioane în 2016 la 526,2 milioane în 2021. Topul țărilor cu cele mai multe hotspot-uri va arăta așa: China (170 de milioane până în 2021), SUA (86 de milioane până în 2021), Japonia (33 de milioane până în 2021) și Franța (30 de milioane până în 2021).

Din păcate, și frecvența atacurilor de tip DDoS va crește. Proporțiile unui astfel de atac se apropie de 1,2Gbps, suficient ppentru a închide complet activitatea organizațiilor. Incidentele DDoS pot paraliza rețelele prin supra-solicitarea serverelor și dispozitivelor conectate la rețea cu trafic din mai multe surse IP. Dimensiunea vârfului maxim de atac a crescut cu 60% an de an, iar atunci când aceste atacuri au loc reprezintă până la 18% din traficul de internet al unei țări Dimensiunea medie a unui atac DDoS a crescut la 22%, procent similar cu creșterea traficului anual pe internet, de 29% an de an. Numărul de atacuri DDoS a crescut cu 172% în 2016 și va crește la nivel mondial de 2,5 ori până la 3,1 milioane până în 2021.

Raportul "Cisco VNI™ Complete Forecast for 2016 to 2021" se bazează pe estimările unor analişti independenţi şi pe informaţii provenite din studierea modului de utilizare a reţelelor. În urma analizei acestor informaţii, s-au construit estimările proprii ale Cisco privind traficul IP global şi adoptarea acestor tipuri de servicii.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: