”Pentru femtech e nevoie de cât mai multe doamne în zona de investiție și inovație”

Andreea Saia este una dintre fondatoarele WIT Angels Club, o comunitate dedicată doamnelor care vor să investească în companii de tehnologie.

Andreea Saia, după o experiență de programatoare (software engineer), s-a orientat către consultanță pe management (Accenture Strategy, PwC) și mai târziu către lumea investițională de tip M&A (Deloitte, Atout Capital).

Clubul cofondat de Andreea dispune de o echipă de investiții între Paris și București care realizează procesul investițional, facilitând astfel membrelor luarea deciziei finale de investiție. În 2024 WIT Angles a atins pragul de 14 startup-uri finanțate, peste 100 de femei investitoare implicate în investiții și 1 milion de euro depășiți la nivel de club.


Andreea Saia despre femtech

Sectorul Femtech se confruntă cu o creștere globală semnificativă, determinată de creșterea gradului de conștientizare a nevoilor de sănătate ale femeilor, de progresele tehnologice și de o dorință tot mai mare de a investi în soluții axate pe femei. La nivel global, se așteaptă ca piața să se extindă rapid, segmente cheie precum sănătatea reproductivă, îngrijirea menopauzei și soluțiile de sănătate digitală câștigând teren.

America de Nord este în prezent lider pe piață, dar Europa se conturează ca un jucător puternic, cu sprijin din ce în ce mai mult de reglementare și investiții în startup-uri în domeniul sănătății femeilor.

La nivel local, adoptarea femtech variază în funcție de regiune, adesea influențată de atitudinile culturale, infrastructura de asistență medicală și disponibilitatea finanțării. În ciuda provocărilor, cum ar fi obstacolele de reglementare și disparitățile de finanțare, sectorul este programat să evolueze cu soluții mai personalizate, bazate pe date, care abordează preocupările unice ale femeilor în materie de sănătate.

În 2023, piața globală de femtech a fost evaluată la aproximativ 51,8 miliarde de dolari și se estimează că va atinge peste 117 miliarde de dolari până în 2029, prezentând o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 14,61%. Începând cu 2022, Europa a reprezentat puțin peste un sfert din toate companiile femtech globale, ceea ce indică o prezență semnificativă în sector.

Interes de investiție în femtech pentru WIT Angels

Cele doua verticale preponderente în portofoliul nostru de investiții sunt deeptech (47%) și medtech (28%). În consecință, WIT Angels are un focus pe domeniul medtech, unde femtech este zona cea mai reprezentată.

Reprezentăm un club de doamne investitoare care sunt puternic sensibile la tehnologii inovatoare din domeniul medtech. Femtech este o zona cu oportunități semnificative de inovație, de aceea WIT Angels își dezvoltă activ ecosistemul de co-investitori din această zonă (femtech/ medtech/ longevity).

Convingerea mea este că femeile rămân cele mai sensibile la avansarea inovației în domeniul sănătății feminine. Deci este nevoie de fondatoare și de susținere financiară (programe publice pentru astfel de startupuri, comunități de investitori și fonduri de investiții). De aceea, este esențial ca numărul doamnelor care investesc să crească pentru a avea o masă critică de investitoare care să susțină aceaste inovații.

WIT Angel s-a implicat și rămâne implicat în investiții medtech și femtech. Efortul nostru se duce în continuare în a federa cât mai multe doamne către zona de investiție în inovație și în a identifica cele mai inovatoare startup-uri medtech.

La nivel european, este nevoie mult mai mult awareness ca în zona medtech/ femtech este nevoie de progrese semnificative spre îmbunătățirea rezultatelor asistenței medicale și a accesibilității pentru femei.

De exemplu, multe medicamente și tratamente au fost testate istoric în primul rând pe bărbați, ceea ce a dus la doze incorecte sau efecte secundare pentru femei din cauza diferențelor hormonale și metabolice. Aceste dezechilibre nu mai pot fi acceptate în contextul în care evoluăm astăzi.

Tendințe în medtech

Sectorul tehnologiei medicale se confruntă cu progrese rapide, conduse de inovațiile tehnologice și de nevoile în evoluție în domeniul sănătății.

Personal, sunt convinsă că tendințele medtech se vor duce către o personalizare mai accentuată a întregului parcurs medical și un accent semnificativ va fi pus pe prevenția medicală.

Tendințele cheie și verticalele atractive includ :

  • Integrarea inteligenței artificiale (AI) - AI revoluționează diagnosticarea și planificarea tratamentului
  • Robotica în chirurgie
  • Wearable Health Technology
  • Progresele în genomică și biomarkeri permit opțiuni de tratament mai precise, adaptând asistența medicală la nevoile individuale ale pacientului