WIT Angels este un exemplu bun de club care creează comunități în jurul antreprenoriatului feminin în tech, care oferă susținere, investiții, know-how ca o instituție bicefală, contribuind dintr-o lovitură la stabilirea unui mediu cât mai dinamic pentru femei. Pentru femei care vor să construiască startup-uri și pentru femei care vor să investească în ele.

Am discutat despre rolul acestui club în lumea investițională cu Andreea Saia, una dintre fondatoarele WIT Angels. Ea ne-a oferit contextul în care a simțit nevoia să aducă investițiile de tip angel mai aproape de doamne.

”2 din 10 investitori individuali sunt doamne (situație valabilă atât în Europa cât și în SUA), iar 1% din managerii de fonduri de tip Venture Capital sunt doamne (iar 16% sunt echipe mixte). Această situație are consecințe majore pentru doamne, întrucât ele sunt puțin prezente în revoluția tehnologică care ne desenează cotidianul, atât drept creatoare de tehnologie, cât și ca investitoare, susținătoare ale acestor inovații.”

Andreea merge mai departe cu setarea contextului și vorbește despre gender gap, ca un subiect cu impact în viețile personale și societale.

”Doamnele prezintă cu 40% mai multe riscuri mortale într-un accident de mașină, și acest lucru pentru că testele au fost realizate pe corpuri de manechine care reflectă dimensiunile domnilor, și mai puțin ale doamnelor.” Un alt aspect esențial necesității unui club de angel investors doamne este că astăzi, 2% din capitalul investit în startup-uri merge către startup-uri create de doamne, și 10% de echipe mixte.

Astfel, de la nevoie la dorință, în septembrie 2022 se lansa oficial Women Invest in Tech Angels Club, cu prima investiție confirmată în ianuarie 2023.

”Astăzi, Clubul înseamnă 80 de membre din 12 țări, 11 investiții de impact și aproximativ 700.000$ investiți. Clubul crește organic, prin recomandări. Membrele noastre sunt doamne care discută despre investiții când se întâlnesc cu prietenele lor, astfel că recomandarea este mijlocul cel mai eficient prin care Clubul crește.”

La baza WIT Angels sunt Andreea Saia și Ruxandra Muy, fondatoare cu pregătiri foarte diferite, unite de dorința de a crea un spațiu în care doamnele să-și dorească să se implice în investiții, să vorbească investiții și să se simtă încrezătoare când iau decizii investiționale.

  • Rux Muys-Stoian a absolvit Universitatea de Medicină din București, orientându-se după absolvire către consultanță pe management în cabinetul PwC, unde a evoluat că și Partner în mai multe geografii (România, Rusia, Franța).
  • Andreea Saia, după o experiență de programatoare (software engineer), s-a orientat către consultanță pe management (Accenture Strategy, PwC) și mai târziu către lumea investițională de tip M&A (Deloitte, Atout Capital).

”Ne-am unit forțele pentru că amândouă rezonăm cu necesitatea de a face o schimbare în peisajul investițional în care ne regăseam, Rux orientată către venture investment, eu cu o orientare mai mult M&A.”

Clubul dispune de o echipă de investiții între Paris și București care realizează procesul investițional, facilitând astfel membrelor luarea deciziei finale de investiție. Procesul investițional este unul clasic, care se desfășoară într-un mod pragmatic și structurat.

Startup-uri în vizorul Women Invest in Tech Angels

Ca un startup să ajungă în vizorul WIT Angels trebuie să:

  1. Aibă o doamnă în echipa fondatoare,
  2. Să dezvolte o tehnologie cu impact pozitiv asupra oamenilor, a societății și a Planetei noastre.

”Procesul de calificare a startup-urilor este partea care necesită cel mai mult efort din partea echipei de investiții întrucât există o paleta largă de oportunități de investiții, iar pentru a identifica potențialul unui startup este nevoie să petreci timp discutând cu fiecare echipa fondatoare. Ceea ce ne facilitează procesul de selecție este ecosistemul nostru de co-investitori din mai multe țări europene. Astfel, primim oportunități deja validate de ei sau în care au investit deja. Accesul la acest ecosistem de co-investitori pan-europeni este esențial pentru un dealflow calitativ și diversificat geografic vorbind.”

Portofoliul WIT Angels actual este alcătuit de 55% startup-uri din Franța, 20% din România și restul din SUA și Israel. Vor să se concentreze pe Europa, motiv pentru care și-ar dori să integreze mai multe țări de pe continent în portofoliul lor. Startup-urile pot să le scrie direct, indiferent de zona geografică, și să se prezinte investitoarelor de tip angel din club.

”Orice startup ne poate scrie, indiferent de zona să geografică, important este să fie aliniat tezei noastre (prezența feminină în echipa fondatoare și tehnologie cu impact pozitiv).”

Odată ce aleg startup-urile pe care să le introducă pentru investiție, urmează procesul investițional. Andreea ne spune că în prezent pot prezenta câte 2 startup-uri pe lună membrelor sale și au o capacitate de investiție de 50.000 - 100.000$ pe lună.

”Obiectivul nostru este să sensibilizăm cât mai multe doamne către angel investment, apoi numărul de investiții va crește natural.”

Ca să ajungă la o comunitate de doamne investitoare cât mai mare, educația este un pas esențial în activitatea WIT Angels. Vorbim de doamne care sunt la prima lor investiție în inovație, astfel că educația este un pilon foarte important în structura clubului, o misiune pe care o îndeplinește prin 3 pași concreți:

1. Acompanierea membrelor de-a lungul procesului investițional, de la prima etapă până la semnarea documentelor de investiție.

”Această abordare include un proces minuțios pe care-l derulăm pentru fiecare investiție în parte (analiza documentelor puse la dispoziție de startup în Data Room, sesiune de Q&A cu startup-ul, identificare de deal breakers și negocierea termenilor de investiție în numele membrelor care investesc). Membrele susțin că este mijlocul cel mai eficient de a învăța, pentru că atunci când este skin în the game, învățarea este mai profundă.”

2. Acces la sesiuni lunare de learning (Expert’s Talk) în care invită experți din diferite domenii să împartă perspectivele lor când sunt expuși în față unor tehnologii inovatoare. De exemplu, în luna februarie și martie, vor avea experți din lumea investițiilor și din industria medtech.

3. Conținut pasiv de educație pentru a oferi cunoștințe de bază pentru angel investment.

Cine sunt doamnele care pot deveni investitoare de tip angel?

”Orice doamnă cu suficient de multă curiozitate poate face parte din clubul nostru de investiții. Singura condiție de a intra în club este să-și dorească să experimenteze investiția în inovație. 70% din membrele noastre au realizat cel puțin o investiție prin Club, ne dorim membre active care să înțeleagă riscurile la care se expun și să ia decizii conștiente și îndrăznețe. Doamne care caută să iasă din zona lor de confort și gestionează cu suplețe incertitudinea. Un alt aspect important este dorința de a ajuta, de a pune la dispoziție networking-ul ei pentru a facilita un contact startup-urilor din portofoliulul Clubului. Networking-ul național și internațional de care dispune fiecare dintre membrele noastre este un asset major al Clubului.”

Într-un club în care investițiile în tech sunt uneori o premieră pentru membre, am vrut să știm și care sunt îngrijorările principale ale celor care aleg să investească, și ce face WIT Angels pentru a le rezolva.

”Majoritatea membrelor se gândesc dacă este o investiție bună, dacă vor pierde investiția făcută sau vor avea de câștigat. Este greu de răspuns la această întrebare, întrucât investiția în inovație este tipul de investiție care comportă riscurile cele mai mari, dar și câștigurile cele mai generoase. Ceea ce noi considerăm important este să se lanseze investind tichete rezonabile, de care trendul lor cotidian nu depinde, și să-și asculte intuiția. Fiecare dintre ele, ajutându-se de experiență sa, poate simți când decizia pe care o ia este cea bună. Este esențial ca fiecare dintre doamne, din Club sau din afară Clubului, să conștientizeze necesitatea de a-și defini în timp un buget de investiții care să-i permită să-și construiască un portofoliu de investiții.”

Sprijinul în investiții este bilateral, odată către membrele din club, și o dată către ecosistemul de startup-uri. WIT ajută fondatoarele mai ales în faza de post investiție, ceea ce e o parte structurantă din filozofia clubului.

”Datorită echipei de investiții vom putea să punem în practică ceea ce ne dorim: follow-up lunar cu fiecare startup pentru a înțelege cum le poate ajuta Clubul. Astăzi, nu reușim să facem cât ne-am dori, dar avem șantiere interesante de lansat pentru următoarele luni. Post-investment value înseamnă că ne dorim ca startup-urile noastre să considere echipa WIT de investiții ca o extensie a echipei lor, această însemnând suport din partea noastră pe aspectele structurante ale startup-ului.”

WIT Angels local și global

65% din membrele WIT Angels sunt bazate în România, astfel încât atât ecosistemul de startup-uri, cât și cel de investitoare și investitori din România sunt esențiale pentru dezvoltarea Clubului. De aceea, de curând, pe lângă echipa fondatoare a Clubului, au o nouă parteneră în Club, Selena Stan.

"Selena este co-fondatoarea cabinetului de avocatură Fidasmart și are o experiență semnificativă în domeniul M&A / Venture Capital unde a acompaniat numeroși investitori în tranzacții cross-boarder reușite. Selena este un pilon structurant în ecuația WIT Angels întrucât ea este venture co-lead pe toate tranzacțiile realizate de Club. Selena este bine ancorată la ecosistemul de startup-uri și investitori din țară, participă frecvent la evenimente locale și conectează Clubul cu startup-uri din România și din regiunea vecină.”

În plan local, împreună cu Selena, echipa de investiții a Clubului poate derula procese de investiții end-to-end pentru membrele lor, de la căutarea oportunităților de investiții până la înțelegerea documentelor oficiale de investiție și semnarea lor.
”Acesta este unul din elemente diferențiatoare ale Clubului WIT Angels: mobilizarea unei echipe de investiții cu profesioniști din domeniu pentru investițiile membrelor”, adaugă Andreea.

În plan global, WIT Angels Club este poziționat foarte bine față de hub-urile de inovație și susținere financiară a startup-urilor, în Silicon Valley și Paris. Astfel, clubul are avantajul unor conexiuni cu potențiali investitori și parteneri din SUA și Europa pentru start-uri locale - fie că investim în ele sau nu.

”De exemplu, la finalul lunii februarie am susținut efortul Rubik Garage Accelerator de introducere a unui număr de 15 startupuri din CEE și SEE pe piață americană, cu demodays în San Francsico, Silicon valley și Austin.”

Dintre investițiile active în România, WIT Angels are în portofoliu Pluria (finalizat), Adapta Robotics (finalizat) și Synaptiq (în curs).


Din seria start-up.ro la feminin, mai poți citi și:

Sănătatea, cu 25% mai dificilă pentru femei decât pentru bărbați. Cum putem reduce decalajul prin investiții și startupuri

Startup-uri de femtech: companii unicorn, listate la bursă și alte vedete