Cum susține Garanti Bank antreprenorii români: soluții pentru IMM-uri
IMM-urile sunt responsabile pentru o economie înfloritoare, consideră Ufuk Tandoğan, CEO, Garanti Bank Romania.
Află opiniile specialiștilor din comunitatea start-up.ro
Textele publicate în categoria Subiectiv sunt responsabilitatea autorilor, fiind opinii asumate de aceștia. Dacă vrei să afli mai multe opinii ale specialiștilor, urmărește categoria Subiectiv.
Urmărește specialiștii!
start-up.ro a stat de vorbă cu CEO-ul Garanti Bank pentru a afla care sunt beneficiile pe care le primesc antreprenorii români care decid să lucreze cu această bancă. Am aflat de la domnul Tandoğan care sunt soluțiile special gândite pentru IMM-uri, dar și care sunt modalitățile prin care Garanti Bank le încurajează pe femeile din antreprenoriat. În prezent, Garanti Bank este un partener de încredere pentru circa 35.700 de mici afaceriști români.
Cum este implicată Garanti Bank în finanțarea IMM-urilor?
Este adevărat că marile companii sunt cele care dau titlurile în presă, ȋnsă IMM-urile sunt acei jucători care fac economia înfloritoare fiind responsabili pentru crearea unui procent semnificativ de oferte, destinate pieţei muncii. La nivel global, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), IMM-urile angajează 2 din 3 lucrători și sunt responsabile pentru o treime din volumul total al investițiilor la nivel global. La Garanti Bank, ne concentrăm pe servirea IMM-urilor românești cu oferte oneste și servicii excelente. Am văzut răspunsul antreprenorilor la eforturile noastre în creșterea numărului de clienți, ȋnregistrȃnd peste 35.700 de clienţi, la jumătatea anului 2019, cu 7% mai mult decât în primele 6 luni din 2018.
Ce produse ați dezvoltat pentru IMM-uri?
Garanti Bank a dezvoltat produse competitive pentru IMM-uri, alături de instituții financiare internaționale puternice și bine cunoscute, precum International Finance Corporation (IFC) și Banca Europeană de Investiții (BEI). Aceste produse au fost bine primite pe piață și au demonstrat că antreprenorii români pot avea rezultate excelente, dacă primesc sprijinul financiar adecvat din partea băncii lor.
”La Garanti, avem o lungă tradiție în sprijinirea femeilor antreprenor. Am fost prima bancă din România care s-a concentrat pe nevoile IMM-urilor deținute de femei” - Ufuk Tandoğan, CEO, Garanti Bank Romania.
Pe ce segmente de IMM-uri vă concentrați?
La Garanti, avem o lungă tradiție în sprijinirea femeilor antreprenor. Am fost prima bancă din România care s-a concentrat pe nevoile IMM-urilor deținute de femei. În acest sens, părți importante ale contractelor de împrumut semnate cu IFC și BEI sunt destinate firmelor deținute sau conduse de femei.
Garanti este singura bancă din România cu care IFC a semnat acorduri de finanțare a femeilor antreprenor încă din 2011. Acest lucru este un privilegiu și o onoare pentru noi și, pentru că noi credem că încurajarea femeilor antreprenor are un impact pozitiv asupra economiei, dar și asupra sănătății întregii societăți.
În ultimul deceniu, IFC a colaborat cu Grupul Garanti pentru a reduce decalajul financiar pentru antreprenoarele din România. Astfel, în decembrie 2017, respectiv, februarie 2018, au fost semnate două acorduri de împrumut, ȋn valoare cumulată de 32 de milioane euro cu IFC, 25 de milioane de euro fiind acordate Garanti Bank și 7 milioane de euro Garanti Leasing, pentru a stimula incluziunea financiară, în special pentru femeile antreprenor. Din 2011, IFC a acordat șapte împrumuturi către Grupul Garanti România în valoare totală de 157 milioane EUR, patru dintre aceste împrumuturi avȃnd o componentă dedicată antreprenoarelor din România.
Potrivit raportului comun realizat de IFC și Garanti Bank, „Taking Women Entrepreneurs to the Bank in Romania” 31% din cele 145 de milioane primite de Garanti Bank România ȋn acesti ani, au fost acordate către IMM-urile conduse sau deținute de femei, prin facilitățile IFC. Raportul a constatat că aceste companii au raportat, ulterior, o creștere medie a vânzărilor de peste 5,5% pe an (mai mare decât media națională de 3,5%) și o creștere a productivității muncii de 9,1%. Aproximativ două treimi din antreprenoarele ce au beneficiat de astfel de ȋmprumuturi de la Garanti Bank au raportat că serviciile financiare pe care le-au primit de la Garanti Bank au contribuit la creșterea vânzărilor, a profitului net și a capitalului de lucru.
Garanti Bank și BEI au semnat la începutul acestui an prima tranșă de împrumut dedicată antreprenoarelor Uniunea Europeană. Suma de 5 milioane de euro din creditul total, ȋn valoare de 22,3 milioane de euro, este dedicata femeilor antreprenor și este dublata de alte 5 milioane de euro din partea Garanti Bank. Această tranzacție este susținută de Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului de investiții pentru Europa.
Acest împrumut inovator oferă antreprenoarelor care conduc sau dețin IMM-uri, acces la finanțări accesibile
Puteți să ne oferiți mai multe detalii despre aceste împrumuturi destinate femeilor antreprenor?
Suma minimă acordată este de 5.000 de euro sau echivalentul în lei, iar suma maximă acordată este de 100.000 de euro sau echivalentul în lei. Valoarea maximă a împrumutului nu poate depăși 30% din cifra de afaceri, înregistrată la ultimul bilanț anual. Împrumutul este acordat pe maximum 3 ani, iar ratele dobânzilor sunt mai avantajoase decât cele standard. IMM-ul care aplică pentru acest tip de credite trebuie să fie înregistrat cu 2 ani înainte de acordarea împrumutului.
Pentru a putea accesa aceste împrumuturi, firmele trebuie să fie deținute în proporție de peste 50% de una sau mai multe femei, sau 26% până la 50% din acțiuni trebuie să fie deținute de una sau mai multe femei, dar o femeie să aibă funcția de director general al companiei, director operațional sau financiar.
Ce alte proiecte aveți pentru femeile antreprenor?
Eforturile noastre de a sprijini femeile antreprenor nu se limitează la împrumuturi. Garanti Bank a sprijinit, de asemenea, proiecte care întăresc rolul femeilor în conducerea afacerilor. În acest sens, din 2015, a fost initiat un parteneriat cu Professional Women’s Network Romania Association (PWN), care a conceput o serie de ateliere care se concentrează pe dezvoltarea și oferirea de instrumente teoretice și practice utile pentru construirea de afaceri de succes, de către femeile antreprenor.