Numeroase activități vor fi automatizate, iar importanța sectorului IT va fi în continuă creștere. În acest context, capacitatea angajaților de a se pregăti pentru schimbări este cel mai important atu.

Analiza Wantsome pornește de la tehnologiile care au început deja să definească felul în care sunt derulate numeroase sarcini în societate, atât în mediul privat, cât și la nivelul funcționării organismelor statului.

Astfel, e vorba de inteligența artificială (AI) și machine learning (ML), Robotic Process Automation (RPA), Edge Computing (prin care datele din cloud accesate frecvent sunt stocate pe servere mai apropiate fizic de oamenii care le folosesc), Quantum Computing (computere care funcționează pe principiile mecanicii cuantice), realitate virtuală (VR) și realitate augmentată (AR), Blockchain, Internet of Things (IoT), securitate cibernetică (Cybersecurity) și 5G.

Specialiștii în HR estimează că 83% dintre profesiile viitorului apropiat nu au fost încă inventate, chiar dacă majoritatea vor avea la bază principii foarte umane: acelea de a proteja și a îngriji semenii și planeta.

Dacă unele din joburile viitorului vor fi cu totul noi, ca specialiști în detoxifiere digitală sau în control și monitorizare a traficului dronelor, altele se dezvoltă direct din domenii actuale de cercetare: robotica, biologia moleculară, ingineria biomedicală, design-ul și proiectarea de soluții ingenioase de reciclare sau de infrastructuri prietenoase cu mediul.

Dispariția activităților, nu a numărului de joburi disponibile

Dintre toate subiectele, automatizarea este un element care îi îngrijorează cel mai des pe angajați, deoarece percepția eronată este că acest demers ar elimina nevoia de anumite joburi.

În fapt, ea favorizează o sumedenie de oportunități noi de lucru, evoluție în vechile roluri pe care le îndeplinesc angajații și reduce acele activități monotone, grele și lipsite de foarte multă satisfacție.

Un contra-argument solid este și faptul că Germania și Japonia, cele mai automatizate țări din lume, au cea mai scăzută rată a șomajului.

Se estimează că în viitorul apropiat se vor diminua considerabil activitățile actuale practicate de agenții de turism, de șoferii de taxi, de operatorii caselor de marcat, preparatorii din fast food-uri sau de către angajații din administrație publică.

Tot ce e repetitiv, simplificabil sau nepersonalizat poate fi cel mai des înlocuit cu ușurință. În același timp, se dezvoltă oportunități deosebite pentru variante premium, reinterpretate sau foarte nișate ale unora dintre aceste activități precum și nevoia de consultanți cu experiență reală și idei bune pentru tehnologiile care le vor înlocui.

Pe de altă parte, rolurile care se bazează pe un nivel semnificativ al contribuției umane, precum cel de avocat, de medic, de inginer, de analist, de comerciant, de profesor sau de specialist în resurse umane vor rămâne la fel de importante, chiar dacă și ele vor evolua. Deschiderea către digitalizare și cunoștințele de IT sunt deja un mare plus în aceste domenii.

Specialiști IT: tehnologii, joburi și subiecte de perspectivă

”Este important să fim capabili să ducem tehnologia în direcții benefice societății. Se estimează că până în 2025, AI ar putea înlocui 85 de milioane de joburi, totodată deschizând 97 de milioane de noi oportunități. Limbajul Python se regăsește, astfel, într-o poziție unică, din care poate îmbunătăți experiența umană prin facilitarea directă a progresului tehnologic. O parte considerabilă din soluțiile viitorului vor fi scrise în Python. Este un limbaj de programare foarte versatil, folosit în dezvoltare web, AI, aplicații grafice și jocuri, testare automată, Big Data, automatizare, Data Science, IoT.

Majoritatea eforturilor tehnologice vizează îmbunătățirea calității vieții prin automatizarea proceselor manuale cu ajutorul roboților și algoritmilor. În viitor, mașinile nu vor mai avea șoferi, iar sarcini precum îngrijirea fermelor vor fi derulate prin sisteme automate și algoritmi.

Este datoria fiecărui programator să fie cel puțin la curent cu tehnologia relevantă mediului și intereselor sale. În mod ideal, programatorii studiază lucruri noi în permanență. Uneori contextul nu permite asta. S-ar putea ca la un moment dat, un job în IT să nu satisfacă dorințele individuale de evoluție. Munca de care un individ este cu adevărat interesat reprezintă cea mai simplă soluție pentru păstrarea relevanței tehnice, deoarece interesul se poate manifesta prin dorința continuă de îmbunătățire.”

— Alexandru Rusu, Senior Python Developer @Cognizant Softvision, mentor programare Python @Wantsome


”Una dintre cele mai atractive tehnologii de pe piață, cu un număr tot mai mare de utilizatori, este reprezentată de low code. Este una din platformele de programare sustenabile, în măsură să genereze foarte multe joburi noi în IT și nu numai. Se învață ușor, în mai puțin timp decât un limbaj de programare clasic, are eficiență sporită prin reutilizarea unor componente, funcționalități predefinite, timp redus de dezvoltare a unei aplicații, costuri scăzute de dezvoltare și mentenanță. În unele scenarii de utilizare poate înlocui limbajele, clasice cum sunt Java și C#. Are calitatea de a fi util și facil de folosit în absolut toate domeniile la care ne putem gândi. De la zona medicală, asigurări și educație până la producție sau în saloane de înfrumusețare, birouri de administrație a unui complex de locuințe ori într-un birou de contabilitate.”

— Nicoleta Gherasim, .Net Developer @Endava, mentor Low Code @Wantsome


”Odată cu evoluția tehnologiei, joburile în IT cresc exponențial. Când apare o nouă tehnologie, indiferent de domeniu, este nevoie de oameni ca noi care să o dezvolte și să o facă relevantă. În front-end, de exemplu, dispar anumite biblioteci sau se folosesc mai puțin unele framework-uri cum ar fi JQuery, Angular JS. Mediul IT se schimbă mereu și ceea ce azi e nou, mâine deja poate sa fie demodat sau înlocuit cu ceva mai bun. În schimb React, cea mai populară tehnologie utilizată în front-end, respectiv în crearea site-urilor web, se adaptează constant. Biblioteca React este menținută vie de o comunitate mare (open source) și susținută de către Facebook (Meta), fiind și limbajul cu care a fost construit tot ce ține de această platformă.”

— Ciprian Recianu, React Native Developer @Endava, mentor programare Front-End @Wantsome


”Când alegem liceul, facultatea, domeniul în care vrem să facem o carieră sau o reconversie profesională, este bine să fim atenți la modul în care evoluează lucrurile din jur. Noile tehnologii ne vor spune mereu încotro se îndreaptă piața. Eu sunt atent, de exemplu, la noile versiuni ale limbajelor de programare cu care lucrez, mai ales la Java, sau la limbajele pe care aș vrea să le învăț. Fiecare dintre ele aduce funcționalități care ne fac viața mai ușoară și alegerile mai sigure.”

— Ciprian Ursulean, Software Engineer @Mambu, mentor programare Java @Wantsome


”Unul dintre cele mai căutate joburi din ultimii ani este de QA Automation, deoarece tehnologia actuală cere cât mai multă automatizare eficientă a produselor software și crește cererea pentru astfel de poziții. La nivel de tehnologie, Java rămâne un limbaj matur, dominant în domeniu, utilizat într-o diversitate de joburi râvnite și dovedind sustenabilitate în toate aplicațiile în care este folosit. La nivel de investiții – aplicațiile web sunt în topul celor mai fiabile alegeri din partea multor business-uri. Acestea se extind din ce în ce mai mult și devin omniprezente în majoritatea domeniilor. Pentru IT, acesta este un punct vital. Ne dovedește că piața nu se va epuiza pentru noi.

— Florian Anghele, QA Automation Engineer @Cognizant Softvision, mentor curs testare @Wantsome


Impactul produselor digitale este în toate sectoarele economice

Perspectiva de viitor trebuie să cuprindă o analiză personală cu ce faci la anul și cum vei avea de câștigat pe termen lung. Pentru cei cu o fire de artist n-ar strica să învețe mai mult despre NFT sau Metaverse.

La polul opus, cei care au făcut o pasiune pentru pâine cu maia și au creat un mic business în jurul ei pot crește afacerea și o pot populariza prin unelte IT.

Recomandarea Wantsome pentru a ține pasul cu dezvoltarea joburilor este o cercetare și învățare a ceva nou despre IT și produse digitale în fiecare zi, chiar și alocând doar 10 minute, în special cum ar putea fi folosite pentru a extinde cunoștințele personale deja existente.