De fapt, constatăm o tendință în țara noastră. Și anume aceea prin care în sfârșit avem acces de la distanță la poziții la fel de bine plătite ca în Silicon Valley, dar din confortul propriei noastre locuințe, fără să trebuiască să părăsim familia, prietenii și țara în căutarea unei vieți mai bune.
Crossover este o astfel de companie care, deși nu are sediu în România, în prezent, recrutează specialiști IT din țara noastră care să lucreze de acasă, remote, pentru firme de dezvoltare de software din Statele Unite. Iar peste 150 de români deja lucrează pentru Crossover. „Flexibilitate programului (adică lucrez în medie 8 ore pe zi dar când vreau eu în decursul unei zile), provocările profesionale mari și diverse așa încât nu ai nicio șansă să te plictisești și, nu în ultimul rând, onorariile care sunt de câteva ori mai mari decât la orice companie cu sediu în România. Acestea sunt 3 mari avantaje care m-au determinat să lucrez cu compania asta de 6 ani”, mărturisește Sorin Zavelița, VP Software Engineering.
Tot el ne spune însă că nu e ușor să treci de testele online de recrutare ale Crossover. „În cazul meu cred că a fost și un dram de noroc. Din totalul maxim de 50 de puncte am obținut vreo 44 la testul de aptitudini cognitive care este cel mai greu din toate, asta în condițiile în care media la nivel global este undeva între 25 și 30 de puncte. Însă, pentru poziția pe care eu aplicasem trebuia să am minim 40 de puncte. Alți colegi care ni s-au alăturat mi-au povestit cum aflaseră despre dificultatea acestei evaluări și au făcut exerciții online înainte de testarea propriu-zisă ca să se pregătească temeinic”, mai spune Sorin.
Evaluarea de aptitudini cognitive a Crossover se poate face de doar 2 ori. O dată ca pe o repetiție și a doua oară ca test final. Nu poți reveni peste câtva timp să mai încerci o dată. Nu este o opțiune. Aceasta pentru că nivelul de exigență este înalt. „Obiectivul nostru este să recrutăm cei mai buni 1% specialiști la nivel global. Iar acest test ne ajută să îi identificăm exact pe cei pe care îi căutăm pentru fiecare poziție în parte”, ne spune Andrew Allen, VP Content Marketing. Sunt analizați mulți parametri inclusiv vocabular, logică, înțelegerea volumelor și spațiului, recunoașterea formelor, etc.
Ai 50 de întrebări ce trebuie rezolvate în 15 minute. Asta înseamnă că ai maxim 18 secunde la dispoziție per întrebare. Nu te crampona în întrebările dificile. Nu știi, mergi mai departe. Marea majoritate a candidaților nu ajung să răspundă la toate cele 50 de întrebări. Rolurile mai tehnice necesită 40 de răspunsuri corecte, alte poziții putând fi accesate și doar cu 25 sau 30 de puncte.
Află ce roluri sunt disponibile pe platforma Crossover.com și alătură-te celor mai buni 1% specialiști la nivel global și celor mai bine plătiți specialiști IT din România.