Earth Speakr se lansează oficial, invitând copiii din toată Europa să participe la crearea unei lucrări de artă colectivă care să vorbească despre viitorului planetei noastre.

O inițiativă a artistului islandezo – danez Olafur Eliasson, Earth Speakr – ce include o aplicație, un website, prezentări în format fizic, dar și multe altele – reprezintă componenta centrală a programului cultural pregătit cu ocazia Președinției Germaniei la Consiliul Uniunii Europene în 2020. Lucrarea este finanțată de Ministerul Federal al Afacerilor Externe și realizat în cooperare cu Institutul Goethe. Earth Speakr este disponibilă gratuit și îndeamnă persoanele de toate vârstele și din toate colțurile Europei să colaboreze și să se gândească la schimbările climatice și viitorului planetei.

Copiii vorbesc în numele planetei

Oricine poate descărca aplicația Earth Speakr în următoarele șase luni și își poate anima mediul înconjurător folosind tehnologie interactivă. Copiii și tinerii ce încă nu sunt majori pot alege să participe împrumutându-și vocea unui copac, unei coji de banană, cerului sau unei străzi. Astfel, ei vor putea vorbi în numele mediului și al planetei. Mesajele lor creative vor fi distribuite prin intermediul website-ului www.earthspeakr.art sau experimentate în aplicație cu ajutorul realității augmentate (AR).

“Earth Speakr este o lucrare de artă colectivă ce îi invită pe copii să fie artiști. Ceea ce va deveni Earth Speakr depinde de cei care vor vorbi în numele Pământului – de creativitatea și imaginația lor. Lucrarea de artă este realizată din gândurile și viziunea lor, din lucrurile care îi preocupă și speranțele lor. Ceea ce vor alege ei să creeze poate fi jucăuș și amuzant, serios sau poetic. Nu există o cale corectă sau greșită și este simplu pentru toți să participe. Earth Speakr îi invită pe copii să pună în cuvinte ceea ce gândesc și ce au în suflet și să participe la modelarea lumii noastre și a planetei, atât astăzi, cât și în viitor”, a explicat Olafur Eliasson.

“În general, copiilor li se cere să fie atenți la școală și să urmeze regulile. Acum a venit, însă, momentul ca adulții să fie atenți la ce au tinerii de spus. În contextul Earth Speakr, Olafur Eliasson le dă copiilor oportunitatea unică de a veni cu idei cu potențialul de a schimba în bine viitorul tuturor europenilor. Datorită faptului că mesajele lor înregistrate vor ajunge direct în locul în care se elaborează politicile la nivel european, Earth Speakr le dă tinerilor posibilitatea să iasă în față cu ideile lor. Pentru binele nostru și viitorul nostru comun, sper să îi ascultăm cu atenție”, a adăugat Heiko Maas, ministrul federal al afacerilor externe al Republicii Federale Germane.

Pentru a include cât mai mulți oameni cu putință, Eliasson și studio-ul său au dezvoltat o lucrare de artă predominant digitală, fiind ajutați de o echipă extinsă ce a inclus copii, cercetători și alți specialiști. Earth Speakr va fi disponibilă în toate cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene și poate fi accesată de oriunde din lume. În plus, proiectul are ca parteneri o rețea în creștere de muzee, biblioteci și instituții educaționale, precum Institutul Goethe, pentru a distribui lucrarea online și fizic acolo unde este posibil în aceste vremuri ce fac necesară distanțarea socială.

Adulții ascultă viitorul

Earth Speakr amplifică mesajele copiilor și invită adulții și liderii globali, cei care au puterea de decizie și de a schimba cursul lucrurilor să îi asculte cu atenție. Pe www.earthspeakr.art, adulții pot demonstra că mesajele sunt ascultate creând colecții AR de mesaje, denumite „Loud Speakrs”. Acestea pot fi amplasate oriunde pe o hartă virtuală – în piețe publice, în parcuri, pe acoperișul clădirilor – pentru a-i încuraja și pe alții să asculte. Mesajele Earth Speakr sunt, de asemenea, transmise în Bruxelles în clădirea Justus Lipsius (sediul principal al Consiliului Uniunii Europene și al Secretariatului General al acestuia) și în clădirea Europa (ce găzduiește reuniunile Consiliului European, ale Consiliului Uniunii Europene și ale altor organisme la nivel înalt), în cadrul Parlamentului European în Bruxelles și Strasbourg, precum și în Berlin, în zona Lichthof a Ministerului Federal al Afacerilor Externe.

“Viața pe Pământ presupune ca oamenii, animalele, plantele și ecosistemele să coexiste. Trebuie să recunoaștem această coexistență și să luăm măsurile potrivite pentru a o susține. În dezbaterile curente despre schimbările climatice, este vital ca vocile generației următoare să fie auzite cu tărie și claritate, pentru că ei sunt cei ce vor trăi în viitorul pe care noi îl modelăm acum.

Lucrarea mea Earth Speakr îi invită pe copii să vorbească despre climă, cu îngrijorare sau cu speranță. Cu ajutorul aplicației Earth Speakr, ei se pot exprima prin orice element aleg din jurul lor. Această lucrare de artă aduce vocile lor laolaltă și amplifică mesajele pe care ei doresc să le transmită. Noi – adulții, decidenții și politicienii – trebuie să auzim mesajele creative ale copiilor și să le luăm în serios”, a spus Olafur Eliasson.

Începând de pe 1 iulie 2020, mesajele copiilor vor apărea pe harta virtuală a Earth Speakr, iar așa-numitele Loud Speakrs vor putea fi văzute cu ajutorul realității augmentate în locații cunoscute din Uniunea Europeană. Pentru a afla mai multe detalii și pentru a participa la crearea lucrării de artă, descărcați aplicația Earth Speakr din Google Play sau App Store, vizitați website-ul la adresa www.earthspeakr.art sau alăturați-vă discuției urmărind @earthspeakr în social media.