Radu Negulescu e unul dintre cofondatorii Trencadis, o companie de dezvoltare software care de 15 ani cre╚Öte pe pia╚Ťa din România ╚Öi interna╚Ťional─â. La începutul pandemiei ╚Öi-a dat seama c─â trecerea spre comunicarea hibrid─â ╚Öi online va produce o transformare, o vedea chiar în cadrul companiei sale. A╚Öa c─â a pornit la drum în a g─âsi o solu╚Ťie.

Crede c─â Flow OS e r─âspunsul, un produs pe care vrea s─â-l integreze în via╚Ťa profesional─â a companiilor pentru ca acestea s─â-╚Öi organizeze comunicarea, ╚Öedin╚Ťele ╚Öi toate activit─â╚Ťile dorite. Momentan a lansat pe pia╚Ť─â Sessions, o unealt─â de colaborare ╚Öi videoconferencing care e doar primul pas prin care testeaz─â apele. Dar produsul a fost deja premiat de c─âtre Product Hunt în luna ianuarie 2022 ╚Öi în luna februarie ajunsese la 6.000 de utilizatori. Noi am povestit despre trecerea de la servicii la produs ╚Öi despre viitorul Flow OS.

Contextul pentru Flow OS și Sessions

„Contextul pentru acest switch a fost pandemia. În momentul când a început pandemia, aveam de organizat la începutul lunii martie 2020 un board meeting extrem de complex, cu foarte multe decizii de luat. Ca abordare de business, îmi place s─â organizez întâlniri eficiente, nu vreau s─â pierd timpul nim─ânui”, spune Radu Negulescu.

„Mi-am dat seama c─â videoconferencing-ul e foarte util în acest nou context, dar nu este suficient, îmi lipsea un mediu în care aveam posibilitatea de a injecta documente, de a crea o structur─â a întâlnirii, s─â pot s─â am grij─â de felul în care curge acea întâlnire. Prin videoconferencing e foarte complicat. Triggerul a fost de a ad─âuga structur─â în cadrul unei întâlniri”, adaug─â acesta în interviul pentru start-up.ro.

Bazându-se pe cei 15 ani de experien╚Ť─â în Trencadis ╚Öi-a dat seama c─â exist─â o problem─â în pia╚Ť─â. Una care în englez─â poate fi descris─â prin „cluttered toolbox paradox”. Adic─â firmele folosesc o combina╚Ťie de produse digitale ╚Öi dureaz─â enorm s─â le setezi, s─â le faci s─â func╚Ťioneze împreun─â. Ca o trus─â de scule dezorganizat─â.

„Mi-am dat seama c─â e o oportunitate foarte repede. Dup─â ce am organizat acea întâlnire, cu mult efort din partea mea, mi-am dat seama c─â exist─â spa╚Ťiu pentru un tool care s─â rezolve astfel de probleme”, spune Radu uNegulescu.

Dar nu s-a apucat imediat de treab─â. „Primul lucru pe care l-am f─âcut din mai 2020 pân─â în august 2020 am lucrat doar conceptual ╚Öi foarte abstract. Am definit un model conceptual. Am definit un model conceptual care st─â în spatele întregului model Flow OS, pentru a crea ordine în haosul dintre instrumente”, explic─â acesta.

A început s─â dezvolte abia dup─â ce a avut acest plan bine pus la punct. Sessions e doar primul produs, foarte pu╚Ťin din ceea ce vrea s─â devin─â Flow OS. În momentul de fa╚Ť─â Sessions e o unealt─â de colaborare video ╚Öi audio, prin care practic utilizatorii pot integra mai multe aspecte într-un call.

Ce este Sessions ast─âzi în cadrul Flow OS

Cum ziceam, Sessions e primul pas. Radu descrie acest produs ca unul de „go to market” pentru Flow OS, în care s─â adune date ╚Öi utilizatori.

„Sessions este un tool complet care con╚Ťine func╚Ťionalit─â╚Ťi astfel încât profesioni╚Ötii s─â organizeze întreg ciclul unei întâlniri. Adic─â planificare, organizare, preg─âtire de documente, executarea, agenda, output-uri, informa╚Ťii rezultate. Sessions este o solu╚Ťie care acoper─â întreg ciclul întâlnirilor. De la planificare pân─â la output-ul de date”, explic─â acesta.

„Feedback-ul a fost bun. Oamenii care g─âsesc în Sessions valoare sunt utilizatorii care au foarte multe meeting-uri în via╚Ťa de zi cu zi, meeting-uri recurente, care ca ╚Öi format implic─â o anumit─â recuren╚Ť─â. Oameni care vor s─â optimizeze timpii când au 10 întâlniri pe zi”, spune antreprenorul.

Baza de utilizatori de la Sessions a venit în prim─â faz─â dup─â o postare pe Product Hunt, site-ul unde po╚Ťi s─â descoperi foarte multe unelte digitale la început de drum. Practic, cei pasiona╚Ťi de tehnologie pot s─â foloseasc─â unelte digitale noi, s─â ofere feedback, iar pentru fondatori e o modalitate de a se promova gratuit. Dup─â listarea pe Product Hunt au avut peste 6.000 de utilizatori.

Dar viziunea pentru Flow OS e una a unui sistem de operare pentru munc─â. Un sistem de cooperare dac─â vre╚Ťi.

„De când am intrat în epoca PC s-au dezvoltat sisteme de operare, care sunt izolate la nivel de utilizator. Noi credem c─â lumea a ajuns în punctul în care sistemul de cooperare este necesar. O platform─â comun─â care ofer─â toate instrumentele necesare ca oamenii s─â interac╚Ťioneze între ei într-un mod cât mai eficient”, spune Radu Negulescu.

„Ne imagin─âm într-un viitor ca organiza╚Ťii întregi s─â foloseasc─â Flow OS. Nu e o unealt─â pentru un singur om. Viziunea noastr─â e un moment în care utilizatorii vor avea device-uri de lucru pe care vor avea instalat doar Flow OS, unde vor avea tool-uri pentru a-╚Öi face treaba, iar în momentul în care ╚Öi-au terminat treaba se pot conecta la sistemele lor de operare personale”, explic─â antreprenorul român.

Astfel, Radu consider─â c─â este foarte important s─â existe o separare între via╚Ťa profesional─â ╚Öi cea personal─â, iar Flow OS poate fi o modalitate. Prin Flow OS sau Sessions nu vor s─â înlocuiasc─â unelte deja existente pe pia╚Ť─â, s─â exclud─â unelte digitale. Ci s─â fie o platform─â în care s─â integreze multe alte tool-uri folosite de c─âtre companii.

„Suntem absolut convin╚Öi c─â în 2-3 vom fi suficien╚Ťi de maturi cu produsele noastre încât s─â fie extrem de simplu procesul de vânzare. Suntem orienta╚Ťi foarte mult c─âtre produs ╚Öi c─âtre impactul utilizatorilor, iar acesta e motorul nostru de cre╚Öte, nu vrem s─â investim în marketing ╚Öi s─â folosim alte motoare de cre╚Ötere”, mai spune Radu Negulescu.

De la Trencadis la un startup de produs prin Flow OS

Trecerea de la Trencadis la Flow OS nu a fost u╚Öoar─â pentru Radu, mai ales pentru c─â are 15 ani de experien╚Ť─â în zona de servicii. Din acest motiv a decis s─â se concentreze doar pe Flow OS.

„A fost imposibil s─â le facem pe ambele în acela╚Öi timp. E un conflict profund între mentalitatea de servicii Trencadis ╚Öi mentalitatea de produs. Am creat practic o structur─â de la zero, echipa Flow OS nu e parte din Trencadis. Trencadis a fost vehiculul care a finan╚Ťat prima etap─â. Nu a existat nicio intersec╚Ťie între companii, pentru c─â era imposibil”, spune acesta.

Întrebat cum a fost tranzi╚Ťia, Radu folose╚Öte cuvântul „brutal─â”.

„Tranzi╚Ťia de la Trencadis la Flow OS a fost brutal─â. A trebuit s─â ╚Öterg cu buretele tot ce am înv─â╚Ťat în 15 ani de zile. Nu are leg─âtur─â abordarea global─â de produs cu cea de servicii de la Trencadis. A fost cea mai provocatoare ╚Öi constructiv─â perioad─â din carier─â”, explic─â acesta.

Pentru 2022 ╚Öi 2023 vrea s─â dezvolte în continuare Sessions la nivel public ╚Öi s─â avanseze cu Flow OS. Pân─â la finalul anului vor s─â aib─â 100.000 de utilizatori activi, iar echipa Flow OS e format─â din 32 de oameni în momentul de fa╚Ť─â.