Ca programator ai nevoie în permanență să fii la curent cu tot ce este nou în domeniu. Este valabil și pentru cei care vor să învețe ca să devină developeri, fie că optează pentru zona de web development sau pentru cea de aplicații mobile. Online găsești o grămadă de cursuri de programare din care te poți inspira. Am selectat și noi câteva cursuri de programare de pe site-uri pe care poți învăța, în mod gratuit, web development.

Codeacademy

Codeacademy este una dintre cele mai populare platforme care conține cursuri de programare petru cei care vor să învețe web developlement, cât și pentru cei care preferă partea de mobile development.

Pe platformă sunt cursuri gratuite de programare pentru 12 limbaje de programare diferite, precum Python, Java, Ruby, SQL, HTML, CSS. Există și varianta ”pro”, contra-cost, iar utilizatorii au acces la un plan de învățare personalizat, proiecte și ajutor în timp real de la consilieri.

w3shools

Este unul dintre cele mai populare site-uri pe care găsești resurse pentru a învăța web development. Tutorialele de acolo sunt făcute pentru o varietate de limbaje de programare, ca de exemplu HTML, CSS, JavaScript, PHP, SQL, AngulaJS, XML, iar site-ul este vizitat, în fiecare lună, de peste 10 milioane de persoane. În plus, cei care vor să învețe programare de pe acest site pot lucra cu cele câteva mii de bucăți de cod folosite ca exemplu, pe care le pot edita și executa.

Mozilla Developer Network

Este site-ul oficial pus la dispoziție de Mozilla pentru cei care vor să se documenteze pentru a putea lucra la proiectele sale. Acolo puteți găsi resurse pentru HTML5, JavaScript, CSS, Web APIs, WebExtensions, dar și resurse de învățare pentru zona de mobile – cum să construiești o aplicație mobilă pe HTML5, de exemplu.

The Odin Project

Această platformă se adresează, cu preponderență, celor care fac primii pași în programare. The Odin Project este pentru toți cei care doresc să învețe web development, să lucreze în domeniu, fie ca freelanceri sau să fondeze startup-uri în zona de web. Cursurile de programare sunt organizate în module și poți învăța HTML, CSS, JavaScript, Jquery sau Backbone.

Google Web Fundamentals

Aici veți găsi și articole despre cum să faci un layout responsiv, sau cum să faci un workflow pentru zona de dezvoltare. E varianta mai simplă și nu înveți efectiv programare de la zero, dar poți optimiza produsele pe care le dezvolți cu sfaturi de la Google.