Programul CoderDojo Tech Academy își propune creșterea abilităților digitale prin învățarea de limbaje de programare în rândul elevilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani, oferindu-le acestora cursuri gratuite de programare. Mișcarea CoderDojo este una internațională, înființată în Irlanda, în 2011. Această comunitate le permite membrilor să participe la evenimente, la concursuri internaţionale și le pune la dispoziție o serie de resurse educaţionale pentru buna pregătire a elevilor și a mentorilor.

Programul CoderDojo Tech Academy va include peste 21.000 de ore de programare și va pregăti 1.620 de elevi din 7 județe în limbaje de programare diverse precum: Scratch, Java Script, Phyton, HTML&CSS&Java Script, C++, utilizând platforme create special pentru copii: Scratch, Minecraft Education Edition, Khan Academy. Toate acestea se vor întâmpla în următorii 2 ani, elevii din 7 județe din România urmând să aibă acces la cursurile gratuite de prorgamare oferite prin acest program.

Cursuri gratuite de programare

Prin intermediul proiectului CoderDojo Tech Academy ne dorim să construim comunități CoderDojo locale, care să includă profesori, specialiști IT, părinți, școli, autorități locale care să inspire și să educe cât mai mulți tineri să învețe gratuit limbaje de programare. Prin participarea la cursurile de programare, elevii învață într-un mediu informal și colaborativ, sunt ghidați de mentori voluntari și devin mai creativi, mai curioși, exersându-și abilități diverse precum vorbitul în public și lucrul în echipă”, afirmă organizatorii proiectului.

Acest demers este construit pe un model replicabil, astfel încât un număr cât mai amplu de școli, traineri voluntari, părinți și companii să se implice în proiect, pentru a avea cât mai mulți elevi care să beneficieze în următorii ani de ateliere gratuite de prorgamare CoderDojo.

În prezent, există CoderDojo-uri în București, Brașov, Timișoara, Cluj, Alba Iulia, Oradea, Pitești. CoderDojo Tech Academy este un proiect al CoderDojo Bucureşti în parteneriat cu Școala de Valori, parte din programul Alt Viitor, un proiect educațional susținut de Microsoft România.

CoderDojo Bucureşti este o organizaţie non-guvernamentală care, în cinci ani de activitate, a pus la dispoziția a 400 de copii cursuri gratuite de prorgamare.