Dagadam Watch a început anul trecut, cu un proiect de Kickstarter nereușit, care a fost închis după câteva zile. Atunci, creatorii ceasului, Dragoș Mandu, Bogdan Daragiu și Alexandru Liviu voiau să construiască un întreg ecosistem - adică hardware, dar și software. De asemenea, videoclipul de prezentare a stârnit controverse, deoarece folosea actori care impersonau oameni din poziție cheie a companiei. Atunci au strâns 27.000 de euro după două zile și cereau 450.000 de euro, o sumă mult prea mare pentru Kickstarter.

Acum, Dagadam Watch a revenit cu aceeași formă, dar cu un software nou, care folosește un sistem de operare TicWear, compatibil cu aplicații de Android Wear, dar și cu iOS. A strâns deja 50.000 de lire sterline din scopul de 80.000 după prima zi (nu au trecut încă 24 de ore la ora publicării articolului).

Campania de Kickstarter e disponibilă aici.

Ce face Dagadam Watch?

Dagadam e un ceas inteligent circular, care folosește o curbură tactilă în jurul ecranului care amintește de iPod-urile vechi. Potrivit creatorilor, autonomia bateriei este de trei zile, se încarcă wireless și e compatibil cu iOS și Android. Cu ajutorul marginilor tactile poți să navighezi prin meniu, poți să dai click, să ajustezi luminozitatea, volumul și să faci zoom în imagini (dar cine ar dori să facă zoom pe un smartwatch?).

Pentru un viitor în care multă lume ar avea Dagadam Watch, ceasul are o funcție interesantă, demnă de serialul Black Mirror - dacă atingeți două ceasuri timp de cinci secunde, puteți să schimbați contactele și informațiile din social media.

În plus, cu ajutorul Dagadam Fit, cei care vor să-și monitorizeze regimul alimentar și caloriile pot dicta vocal mesele, iar acestea sunt introduse în sistem. Raportul va conține numărul de calorii, ce nevoi ai în funcție de greutate și înălțime și diferențele dintre consum și aportul caloric.

În rest, ceasul face lucruri pe care le-am văzut la alte smartwatch-uri - poți verifica mesajele, răspunde la apeluri, primești notificări din aplicații și mail, controlezi muzica și poți instala aplicații Android Wear, astfel fiind rezolvată problema aplicațiilor. Practic, ai acces la Facebook Messenger, Whatsapp, Gmail, Twitter, Uber, dar și alte aplicații de bază. Ceasul funcționează și ca un asistent de fitness și e integrat cu Google Fit sau Strava.

Cât costă și cum poți comanda Dagadam Watch

Proiectul românilor ne place, deși nu credem în piața smartwatch-urilor, aflată în cădere liberă. Vector Watch a fost achiziționat de către Fitbit, iar singurii care reușesc să se lupte cu cifre relativ relevante sunt cei de la Apple, cu ajutorul Apple Watch. În rest, piața e acaparată de brățări de fitness relativ ieftine. Ce are Dagadam bun? Sistemul de operare nu arată rău, designul ne place mult, pentru că e simplu, iar autonomia e relativ bună.

Dacă îl cumperi acum de pe Kickstarter (de fapt, e o precomandă) ai un preț de 209 dolari, iar prețul normal e de 240 de dolari. Ceasul vine în două ediții, cu ecrane de 1,2 și de 1,4 inci, pentru femei și bărbați. Promisiunea e că livrarea va fi făcută din iunie, dar am văzut destule campanii de Kickstarter unde acest lucru s-a prelungit. Sperăm să vedem ceasul pe piață.