Acest articol a apărut inițial ca Nota Redacției în newsletter-ul start-up.ro din data de 26 mai 2021. Abonează-te și tu pentru a primi zilnic cele mai noi știri, cele mai bune sfaturi!


Domnul Cîțu, căruia îi apreciez gusturile muzicale, asemănătoare cu ale mele, ne-a obișnuit cu statusuri cool de Facebook în care anunță că ne vedem cu el pe plajă la Expirat în Vama Veche, cu tricouri cu trupe rock și o atitudine aproximativ relaxată.

Cu ce nu ne-a obișnuit însă prim-ministrul României este cu luarea de decizii pentru susținerea festivalurilor de muzică din România. E ușor să porți tricouri, dar mai degrabă sunt tricouri de arhivă, nu de viitor. Pentru că așa cum arată în momentul acesta regulile, șansele ca un festival să se desfășoare în România sunt mici.

Electric Castle a anunțat anularea ediției de anul acesta, Neverea s-a amânat poate spre final de vară, în timp ce Untold e singurul cu șanse să se întâmple, că e prin august.

În acest timp organizatorii caută metode prin care să supraviețuiască, în timp ce clienții își vor banii înapoi pe bilete cumpărate acum doi ani.

În acest timp, la Șumuleu Ciuc are loc un pelerinaj cu 40.000 de oameni pe un deal.

Și nu e despre lupta dintre noi aici. Nu e despre oameni care vor la pelerinaj sau care vor la festival. Nu e despre lupta dintre noi. Ci despre logica deciziilor luate de conducătorii țării.

Pelerinajele sunt permise. Așa că brusc au fost 40.000 de oameni la Șumuleu Ciuc. Felicitări lor, felicitări pentru dorința de a găsi un pic de liniște în această perioadă. Aș spune chiar și felicitări organizatorilor pentru că au reușit să facă acest lucru.

Dar în relaxarea României stadioanele sunt cu 25% din audiență permisă, în timp ce pentru evenimentele de tip concerte au limite de 500 de oameni în aer liber. Ah, dacă sunt făcute, de exemplu, în Sala Palatului e voie cu mai multe persoane.

Logica? Niciuna.

Momentan pentru festivalurile din România, care și ele pot oferi liniște sufletească oamenilor după luni bune de pandemie care i-a afectat, nu există soluții. Doar perspective. Deși lucrurile ar putea fi controlate. Poate acces doar pentru persoanele vaccinate. Poate acces cu vaccin sau test. Vaccinare chiar la fața locului.

Soluții ar fi. Pentru că festivalurile sunt și despre dezvoltarea economică a României, dar și despre liniștea sufletească a unei categorii a populației.

Soluția lui Florin Cîțu? Tricouri cu trupe. Simpatic, dar lipsit de orice efect.