Lucrurile acestea se schimbă odată cu gama Samsung Galaxy A55 / Galaxy A35, care vine cu Samsung Knox Vault (n.r. - Mai multe informații privind acest serviciu poți descoperi la acest link)

Telefoanele mai ieftine de pe piață au poate un procesor mai puțin performant, dar care oferă caracteristici bune în jocuri, browsing, camere foto care nu sunt chiar pentru profesioniști, materiale mai puțin premium. Dar sunt telefoanele dorite de oameni. Dar unul dintre compromisuri era cel al securității.

Astăzi internetul poate fi un loc periculos. Rețelele sociale abundă de înșelătorii, primești mesaje pe WhatsApp care încearcă să te convingă să dai bani hackerilor, iar fișierele tale stau uneori neprotejate. În plus, pentru a-și menține securitatea, uneori organizațiile trebuie să achiziționeze telefoane mai scumpe.

Până anul acesta, așa cum ziceam. Samsung Galaxy A55 și Samsung Galaxy A35 pe care start-up.ro le are la review în momentul acesta vin cu opțiuni de securitate care erau până de curând doar pe gama de top, Galaxy S - Samsung Knox, Knox Vault, Secure Folder pentru fișiere și poze, Auto Blocker pentru aplicații potențial periculoase.

În următoarele rânduri vom explica de ce este un moment decisiv pentru telefoanele din această gamă adăugarea Knox pe seria Galaxy A.

Ce este Samsung Knox?

Într-un material din octombrie 2023 colegul meu Florin Cașotă v-a vorbit pe larg despre Samsung Knox. E un sistem de securitate cibernetică lansat de Samsung acum 10 ani și care o protecție sporită prin criptare pentru datele din terminal. Knox nu se vede de cele mai multe ori, dar este un strat de siguranță important care nu e existent pe toate telefoanele. Voi spune lucrul nepopular și deloc sexy. Uneori e mai bine să te uiți și la ce securitate oferă un gadget înainte să alegi cel mai flashy și interesant form factor. Securitatea cibernetică nu te interesează decât atunci când o pățești.

Ceea ce separă Samsung Knox de alte sisteme de securitate e că e o combinație între software și hardware. Practic, procesorul Knox Vault rulează independent de procesorul principal care alimentează sistemul de operare Android. Așadar, e un mediu în care nu se poate interveni și nu poate suferi de vulnerabilități care să afecteze sistemul de operare. Knox Vault e un subsistem de protecție, iar de anul acesta este parte a telefoanelor Samsung Galaxy A55 și Samsung Galaxy A35, o premieră pentru această clasă de terminale.

Un lucru important - nu confunda Samsung Knox cu un antivirus. Deși poate oferi protecție împotriva aplicațiilor malițioase, Knox este construit ca un subansamblu al sistemului de operare. Așadar, completează opțiunile tale de securitate și cu un software de securitate cibernetică mobil.

Samsung Knox Vault pe Galaxy A55 și A35

Cum vei folosi Samsung Knox Vault pe cele două telefoane mid-range lansate de companie? Încă din momentul în care pornești terminalul, odată ce te autentifici în contul tău Samsung. Knox oferă criptare pentru date încă din primele momente, fără ca tu să faci nimic.

În primul rând, Knox Vault pe seria Galaxy A securizează (n.r. - Pe seria de telefoane Galaxy S sau z, Samsung Knox stochează și amprenta sau datele biometrice ale feței) automat parolele tale sau PIN-ul numeric pe care ți-l pui pentru deblocarea telefoanelor.

De asemenea, Samsung Knox Vault este activat automat și protejează cheile de criptare. Hai să o zic mai simplu. Dacă un telefon îți este furat, de obicei se încearcă deblocarea și trecerea peste parole sau PIN-uri. Fără un telefon cu Knox Vault, datele acestea ar putea fi ocolite. Dar chiar dacă Knox Vault nu le dă fizic peste mână hoților face terminalul inutil. Măcar să nu se bucure de necazul tău, dar mai ales de datele pe care le ai stocate pe telefon. Totuși, nu uita să nu pui un PIN de tip 123456 fără o metodă suplimentară de protecție/deblocare.[SE1]

Un alt amănunt important e protecția împotriva unor atacuri hardware de tip Voltage & Glitch, o tehnică ce poate crea o ușă deschisă hackerilor prin injecția unui curent puternic instantaneu în telefon. De asemenea, Knox oferă protecție la temperaturi înalte și laser. Acestea sunt detectate și Samsung Knox Vault blochează instantaneu accesul la date. În plus, Samsung Knox Vault este certificat EAL5+.

Ce poate face un utilizator cu Knox pe A55 și A35

Unul dintre motivele pentru care mi se pare că Knox pe Galaxy A55 și A35 este un moment important pentru industrie e că aceste telefoane, cu un cost rezonabil, vor fi folosite de multe ori în companie. Fie că vorbim de angajați care îmbină telefonul personal cu lucrurile din firmă, fie că vorbim de telefoane achiziționate de o companie și date angajaților. Nu toată lumea va primi flagship-urile, seria Galaxy A este una foarte populară în mediul așa-numit B2B, în baza unei licențe comerciale achiziționate de la un distribuitor autorizat Samsung.

1. Secure Folder

Dar pentru utilizatorii finali, cei care își achiziționează telefonul pe persoană fizică, lucrurile stau un pic altfel. Ei pot seta un Secure Folder care să fie protejat suplimentar cu ajutorul Knox. Acolo pot stoca imagini, documente confidențiale și pot fi siguri că acestea nu vor fi accesate. Pentru a activa un Secure Folder utilizatorii vor trebui să se ducă pe dispozitivele lui Galaxy A55 sau Galaxy A35 în System Settings - Biometrics & Security - Secure Folder și să agreeze crearea acestuia.

Un Secure Folder se realizează cu ajutorul contului Samsung cu care te-ai autentificat deja când ai făcut setările telefonului. Poți alege modalitatea de securizare a folderului prin Pattern, PIN sau parolă. Într-un asemenea folder poți stoca poze, imagini cu datele tale personale, documente ale firmei sau planuri confidențiale.

2. Auto Blocker

Samsung a adus pe acest terminal și Auto Blocker, o funcție importantă pentru securizarea aplicațiilor de pe terminal și care se poate dovedi utilă dacă, de exemplu, telefonul este folosit de un copil sau de o persoană care nu se pricepe atât de mult la tehnologie. Pe scurt, funcția previne instalarea unor aplicații malițioase sau din surse neoficiale.

Ce înseamnă o aplicație malițioasă? Una care, de exemplu, poate avea prea multe reclame. Sau o aplicație care în interiorul ei conține viruși. Sau chiar o clonă a unei aplicații ce pare legitime. Aceste aplicații pot instala viruși în telefon care să facă diverse lucruri, de la a încerca să-ți acceseze datele de plată până la a-ți fura credențialele de autentificare.

Auto Blocker poate fi activat pe Samsung Galaxy A55 și Galaxy A35 din System Settings - Security & Privacy - Auto Blocker.

Acesta blochează aplicații din surse neautorizate (lucru ce se poate modifica de către utilizatorii care știu ce fac, dar cu mare grijă și de preferat ar fi să-l reactivezi după ce ai instalat o aplicație pe care ți-o dorești), oferă verificări de securitate pentru aplicații instalate (pentru că și în Google Play pot exista aplicații malițioase) și blochează comenzile prin cabluri USB (n.r. - aici e pentru momentele în care telefonul ți-ar fi furat sau cineva ar încerca să-ți spargă datele cu ajutorul conectării la un calculator printr-un cablu USB).

Încă o funcție foarte importantă pe Auto Blocker e blocarea imaginilor care sunt suspectate că ar conține malware din aplicațiile de mesagerie, cum ar fi Messages, WhatsApp sau Facebook Messenger. Pentru că mulți viruși vin și așa.

3. Private Share

O altă funcție adusă de Samsung Knox este Private Share (n.r. - Disponibil pe noua serie Galaxy A. Funcția face parte din Quick Share pentru modelele din seria Galaxy S), o metodă criptată de trimitere a fișierelor. Pentru că dacă le dai în aplicații de mesagerie, pe mail sau prin Bluetooth fișierele sunt încă vulnerabile.

Private Share funcționează doar între dispozitivele Galaxy și vine preinstalat. Poți trimite imagini, video, audio sau fișiere .txt. Dacă vrei să trimiți un fișier confidențial unui coleg o poți face prin a da click pe iconița de Share - Private Share și poți seta contactul către care trimiți. Persoanele care primesc fișiere prin Private Share sunt invitate prin SMS, QR code și ai control asupra fișierelor trimise, într-un istoric al trimiterii. De asemenea, poți seta o dată de expirare pentru fișierele trimise sau chiar să dai Revoke Sharing, pentru a șterge documentele trimise.

Doar contactul către care trimiți poate deschide fișierul, ele nu pot fi retrimise către altcineva mai departe și nu se poate face captură de ecran. E ca și cum ai fi într-o aplicație bancară, atât de sigur e, iar toate aceste funcții sunt disponibile acum pe mid-range.

Private Share poate fi accesat și din System Settings – Security & Privacy - Private Share.

La final, repet că e un moment important. Într-o lume unde telefoanele mid-range vin de la diferiți producători, unii mai cunoscuți, alții mai necunoscuți, securitatea e pusă în plan secund față de modul în care arată un terminal. Samsung Galaxy A55 și Samsung Galaxy A35 marchează un moment important - securitate de top pe mid range.

Totuși, nu uita de lucrurile de bun simț când vine de protejarea datelor:

  • Nu da parolele tale nimănui, nici datele de autentificare
  • Nu oferi datele de card celor pe care nu-i cunoști
  • Verifică dacă un site pe care-l accesezi e securizat - uită-te dacă are https la link
  • Dacă ceva ce vezi pe internet e prea bun să fie adevărat, aproape întotdeauna nu este adevărat
  • Oferă asistență persoanelor apropiate care nu sunt atât de pricepute cu tehnologia