Vă amintiți prima dată când v-ați așezat la volanul unei mașini? Cu siguranță a fost o senzație foarte plăcută, probabil emoții și frică la început, însă pe măsură ce ați învățat să conduceți și ați observat că este o activitate care vă place, cu siguranță lucrurile au devenit mult mai simple și abia așteptați următoarea plimbare. După toate probabilitățile, veți avea o experiență similară pe măsură ce învățați să conduceți barca, însă, cu siguranță în acest caz sentimentul acela de libertate va depăși orice așteptare.

Pornirea unei ambarcațiuni este la fel de simplă că și pornirea unui autoturism și se face de regula printr-o simplă cheie, dar există câteva elemente de siguranță de care trebuie să fiți conștienti, elemente care nu sunt prezente în automobile.

Un prim element de siguranță care este important de reținut este unul pe care trebuie să îl țineți minte: este vorba despre un întrerupător special care oprește în totalitate ambarcațiunea, un întrerupător precum este și cel de la motocicletă, care are rolul de a tăia complet tot ce tine de partea electrică de pornire a motorului. Acesta este un mic buton roșu găsit lângă contact la majoritatea bărcilor. În poziția închis, comutatorul nu va permite motorului să pornească. O clemă mică, potrivită pentru a glisa sub buton, o trage înapoi, în poziția deschisă. Această clemă este atașată la un șnur, care are o clemă de prindere la celălalt capăt. Ar trebui să-l prindeți întotdeauna pe o buclă de pe vesta de salvare sau pe o buclă de centură, înainte de a utiliza barca. Apoi, dacă din orice motiv vă îndepărtati de cârmă, șnurul smulge clema de sub buton și motorul se oprește imediat.

O altă caracteristică de siguranță care poate împiedica pornirea motorului unei ambarcațiuni este clapeta de accelerație, care trebuie să fie în poziția neutră. Dacă bateria bărcii este funcțională și încărcată complet, răsuciți cheia și motorul nu pornește, de multe ori se întâmplă pentru că acel comutator de oprire să fie cuplat sau clapeta de accelerație nu este în poziție neutră.

Gândiți-vă la accelerația unei bărci la fel ca la pedala de accelerație a unei mașini, dar care defapt este o manetă care se acționează cu mâna. Spre deosebire de o mașină, totuși, odată ce o reglați la o anumită viteză, rămâne acolo. Așa că încetinirea necesită mai mult decât să luați mana de pe aceasta, ci trebuie să apucați clapeta de accelerație și să o trageți înapoi. Acest lucru este important de reținut, deoarece atunci când vedeți un val mare sau mult trafic care vine, trebuie să fiți pregătit să mișcați accelerația în consecință, astfel încât să încetiniți ambarcațiunea.

Acest lucru aduce în discuție un punct important pe care nu l-am acoperit încă: conștientizarea situației. Când conduceți orice vehicul cu motor, este important să monitorizați în mod constant împrejurimile pentru orice ar putea necesita un răspuns - un semafor, pietoni, alte vehicule și așa mai departe. Același lucru este valabil și atunci când operați o barcă. În mod constant, este important să priviti de jur împrejur doarece pot exista pericole pe care le puteți evita fără nici un fel de problema, cu condiția să fie observate din timp. Puteți avea în cale o altă ambarcațiune sau chiar persoane care s-au decis să înoate în larg, lucru care este cu adevărat periculos.

Totuși, este de menționat și faptul că, conducerea unei ambarcațiuni, indiferent că este de mici sau de mari dimensiuni, implică o responsabilitate extrem de mare atât pentru cei aflați la bord, cât și pentru cei din jurul dumneavoastră. Este necesar permis de conducere în funcție de categoria din care face parte ambarcațiunea, ceea ce înseamnă că trebuie urmate niște cursuri în urma cărora se vă susține un examen.

În cazul în care vă numărați printre aceia care caută să urmeze cursuri pentru an învață și pentru a obține certificările necesare pentru a conduce o ambarcațiune, sunteți invitați să accesați site-ul Skipperacademy.ro și cu siguranță aici puteți găsi răspunsul mult căutat.

Conducerea unei bărci ca la carte, se reduce la repetiție. Repetiția generează încredere și competență. Odată ce ați petrecut suficient timp exersând aspectele corecte ale conducerii bărcii, va urma competența.

Operațiune de bază pe care trebuie să le cunoașteți pentru a conduce în siguranță o barcă

Pentru aproape toate bărcile operate de un motor pe benzină, următorii pași de bază pentru conducere sunt exacți:

  • După ce vă asigurați că motorul a fost coborât la apă, puneți cheia în contact și rotiți-o pentru a porni barca (apăsați butonul dacă barca pornește prin intermediul butonului)
  • Îndepărtați toate liniile care fixează barca de doc
  • Treceți încet barca în viteză (înainte sau înapoi, în funcție de direcția în care trebuie să vă deplasați pentru a părăși alunecarea/docul)
  • Odată ce ați părăsit zona docului astfel încât să nu loviți barca, întoarceți volanul în direcția în care doriți să mergeți (direcțional la fel ca și în cazul unei mașini)
  • Măriți accelerația până ajungeți la viteza dorită
  • Trageți accelerația înapoi pentru a reduce viteza / pentru a frâna

Este important să urmați lecții predate de profesioniști în domeniu în materie de pilotare bărci. Nu este nici greu, nici ușor. Totul depinde de fiecare persoană în parte cum înțelege principiul de funcționare, de modul în care îi sunt predate cursurile, precum și de dorință de a învață și plăcerea de a conduce o ambarcațiune.