Cătălin Meșter poate fi numit un antreprenor în serie, deși succesul nu a venit poate după criteriile clasice. A pornit o aplicație numită Bookups, apoi a transformat-o în Storis, o aplicație de cărți audio ce a devenit Voxa. Anul acesta a plecat de la Voxa și am discutat și despre asta.

Pe 31 august repornește seria de evenimente de toamnă I Love Failure Talks, o comunitate unde vrea să discute despre normalitatea eșecului. Ediția a 15-a îi va avea ca invitați pe Ana Maria Brânză (campioană la scrimă), Zaiafet (vlogger popular din România), Ovidiu Tuduruță (fondatorul Beesers), Victor Canache (cascador) și Corina Băcanu (copywriter și voce de impact în social media).

„Legat de evenimente, aș putea spune că schimbarea majoră pe care o aducem este legată de speakeri. Pentru a avea un impact cât mai mare cu poveștile despre eșec pe care le prezentăm este foarte importantă calitatea speakerilor, dar și varietatea domeniilor de activitate. Speakerii sunt aleși cu grijă, oameni care sunt în arena din business, antreprenoriat, sport, artă, influenceri și fac cu adevărat performanță în domeniul lor”, spune Cătălin Meșter în discuția cu start-up.ro.

De ce e nevoie de evenimente despre eșec

Într-o lume a startup-urilor în care ne bucurăm pentru învingători, de multe ori uităm și de cei care eșuează. Ca în plutonul unei curse de ciclism, poveștile adevărate se spun uneori cel mai bine de către cei care au fost învinși.

„Trebuie să înțelegem că toată lumea eșuează, într-un fel sau altul. Deși ne simțim ca și cum suntem singurii care trecem prin asta, în realitate noi, cei care eșuăm, suntem majoritatea. În special în antreprenoriat este foarte important să schimbăm mentalitatea și să normalizam eșecul”, explică Meșter.

El consideră că suntem încă la început de drum și lumea se ascunde să vorbească despre asta, le e rușine să vorbească despre acest subiect și e nevoie de multe discuții în continuare pe această temă.

„La speakeri căutăm oameni care au încercat, oameni care își asumă experiențele - ideea în jurul căreia ne construim acțiunile este chiar “own your story”. Ne dorim oameni care sunt și au fost în arenă, oameni cu povești care inspiră. Domeniile de activitate diferă - de la Victor Canache, regizor de film premiat la TIFF, la Ana Maria Branză, campioana mondială la scrimă, la Grégoire Vigroux, serial entrepreneur, pană la Zaiafet, youtuber cu o comunitate remarcabilă în România”, spune acesta despre alegerea speakerilor pentru evenimentul de pe 31 august despre care poți afla detalii aici.

Cum se va extinde I Love Failure ca un business

Cătălin spune că vrea să-și reducă frica de eșec pentru el, dar și pentru lume. El consideră că I Love Failure este o combinație între povești de eșec, vulnerabilitate, atmosferă și socializare.

Iar pentru a extinde conceptul, vor să-l francizeze în mai multe locuri din România și nu numai.

„După cum spune și misiunea noastră, ne propunem să reducem frica de eșec în lume, nu doar pe plan local. Astfel, am început să francizăm evenimentul și în alte orașe din România și, în curând, în alte orașe din Europa. Următoarele evenimente, în afara Bucureștiului, vor avea loc în septembrie, în Timișoara și Sibiu”, explică acesta.

Cum se vede eșecul după plecarea din Voxa

Cătălin a fost CEO al Voxa, un startup de distribuție de audiobook-uri. În iunie 2021, Voxa reușea să strângă 700.000 de euro pe Seedblink și la finalul lui septembrie 2021 a fost lansată oficial. În ianuarie, Voxa anunța că a ajuns la 15.000 de utilizatori. Dar, de curând, Cătălin Meșter a renunțat la poziția de CEO, preluată de Dan Vidrașcu, cel care este și co-CEO al editurii Litera.

Cum a fost pentru Cătălin acest moment? Să vezi că startup-ul pe care l-ai condus merge mai departe și tu ieși din poveste?

„Nu a fost o decizie ușoară să renunț la Voxa și nu a fost ce îmi doream, dar așa se întâmplă când nu ești majoritar în compania pe care o fondezi și sunt diferențe de opinii cu acționarul majoritar. Astfel de situații sunt relativ normale, se întâmplă destul de des și înveți din ele”, explică antreprenorul român.

El menționează că de când a coborât din poziția de CEO la Voxa, companie evaluată la 5,5 milioane de euro după investiții, lumea se uită ciudat la el, de parcă ar fi ceva dramatic.

„Este de departe cea mai mare reușită antreprenorială pe care am avut-o până acum. Când am coborât din poziția de CEO, atinsesem țintele setate pe tot anul 2022, Voxa era și este lider de piață, fiind o aplicație iubită de zeci de mii de oameni. Sunt recunoscator pentru experiență și rezultate, chiar dacă finalul nu a fost ce-mi doream”, spune acesta.

Mesajul lui după această poveste e că oamenii nu trebuie să se ascundă de eșecuri, să le recunoască și să și le asume.

„Dacă, în schimb, te ascunzi și dai vina pe toată lumea, eșecul te deține pe tine, nu tu pe el”, încheie Cătălin.

I Love Failure va avea loc pe 31 august la Merkato Kultur, iar biletele pot fi achiziționate de aici.