Pe vremuri, tehnologia era programată să facă niște calcule. Acum e programată să gândească. Tehnologia nu mai trebuie să ajungă la un singur răspuns, ca o problemă matematică, ci la mai multe, ca în cazul unei dileme filosofice. Atunci, de multe ori avem răspunsuri sau rezultate care sunt deschise, influențate de o multitudine de algoritmi și pe care nu ni le vom putea explica.

Tehnologia nu mai înseamnă astăzi doar calcule făcute mai rapid decât oamenii, ci concluzii pe care nu ni le putem explicăm. Cum controlăm această inteligență? Astăzi vorbim de machine learning. Algoritmii sunt capabili să învețe și să adapteze.

Zeynep Tufecki, sociolog și doctor în etică a tehnologiei, a vorbit în cadrul unui TED Talk despre cum inteligența artificială va face morala umană și mai importantă.

Ce s-ar întâmpla dacă am avea încredere în totalitate de softurile de HR? Nu ar produce ele discriminări? Dacă vor considera că o femeie însărcinată nu e un candidat viabil?

Fred Benenson, un cercetător în știința datelor, spune că tehnologia nu ne scutește de responsabilitate, nu suntem spălați pe mâini de algorimi. Ba dimpotrivă. "Avem nevoie de opusul acestui lucru. Trebuie să cultivăm suspiciunea în fața algoritmului, investigația. Trebuie să fim transparenți și să audităm rezultatele algoritmilor. Trebuie să ne permitem să judecăm în continuare".

Dacă vrei să afli mai mult de etica inteligenței artificiale, urmărește TED Talk-ul de mai jos.