În 1970, Setre și-a deschis primul magazin, un mic boutique, de unde s-a extins pentru a câștiga un loc printre brandurile importante din sectorul de piese vestimentare pentru femei.
De atunci, Setre a început colaborarea sa cu Trendyol pentru a extinde numele brandului la nivel internațional și a ajunge mai ușor la cumpărătorii care își doresc produse calitative de la o companie atentă la sustenabilitate. În prezent, brandul are peste 500 de articole disponibile și pentru clienții români, realizate din materiale organice din Turcia și Coreea de Sud.
Povestea Setre, un business aflat la a treia generație
„Bunicul meu și-a înființat propria afacere în Ankara, capitala Turciei, în anii 1970. Visul său era să construiască o fabrică mare în Germania pentru a vinde în Europa. Asta era în anii 1940-1950. Dar după aceea, tatăl meu a venit la Istanbul și a înființat această afacere, Setre. Așa că pot spune cu mândrie că este o companie cu mai mult de 50 de ani care este la a treia generație,” ne povește Hikmet Unal, vicepreședintele Setre, din magazinul său.

„Apoi tatăl meu m-a sunat într-o zi să vin la muncă. I-am spus, ce să fac? Dar am venit la muncă, era anul 1988. Mi-a dat o mașină, mi-a pus nasturi și câteva materiale în mână și făceam bluze, pe care le vindeam așa. În acei ani, nu exista China ca mare competitor sau ceva de genul acesta, iar afacerea era foarte mare.”
În prezent, au două magazine în Turcia și alte trei în locații precum Kuwait și Albania. Hikmet se gândește să deschidă mai multe magazine. Totuși, afacerea online devine din ce în ce mai importantă, motiv pentru care se concentrează mai mult pe acest sector și pe diversificarea gamei, precum jachete, pantaloni, bluze, tricouri, articole sportive, ținute de seară și accesorii. Mai nou, brandul introduce și haine vestimentare pentru câini, la cererea fiicei sale și pentru a sărbători mascota brandului, un cățel pe nume Leo.
Parteneriatul Setre cu Trendyol - 75% din vânzări online prin marketplace
După pandemie, pentru că Setre deja lucra cu Trendyol de mai bine de opt ani, brandul s-a concentrat pe creșterea acestei colaborări.
„Cu ajutorul Trendyol, acum avem acces în multe țări, cu mai multe pagini și mai multe produse pentru a vinde în alte țări B2C. Nu este ușor să vinzi produsele proprii - ai nevoie de un depozit în alte țări, cu alte reglementări. Nu știi cum să vinzi cu ei, ce să faci, ce să faci cu retururile, marketingul și multe altele. Așa că Trendyol ne ajută în tot acest proces.”
În afacerea online, mai mult de 75% din vânzările Setre se fac prin Trendyol, iar aceștia vând în principal în zona Golfului, în Statele Unite, Europa în câteva țări și Rusia, pentru că Turcia este un hub din care poți vinde în 80 de țări în doar patru ore.
Clienții, cu vârste cuprinse între 18 și 65+ își doresc materiale din poliester reciclat, 100% din bumbac, materiale din vîscoză și materiale naturale, așa că Setre și-a schimbat strategia pentru a se axa pe aceste categorii. Trendyol este de asemenea implicată în sustenabilitate și subliniat dorința de a atinge pragul de net zero până în 2040.

Sfaturi pentru tinerii retailers de la brandul Setre
Când i s-au cerut sfaturi pentru tinerii retailers și vânzătorii care vor să colaboreze cu Trendyol și să reușească, Hikmet spune că dialogul deschis, atât cu platforma de e-commerce cât și cu clienții, este esențial.
„E o companie foarte mare, care se actualizează zilnic tot mai mult pentru că au toate informațiile. În fiecare săptămână au rapoarte despre vânzători, rapoarte despre produsele tale, despre recenziile pe care le primești, dacă vinzi bine sau nu. Ei chiar se preocupă de toate aceste aspecte ale afacerii,” ne spune vicepreședintele.
Primul sfat, ne spune el, este că un retailer trebuie întotdeauna să asculte ce își doresc clienții. Chiar și atunci când fac o greșeală sau dacă clientul face o greșeală, clientul trebuie să aibă întotdeauna dreptate. Această filosofie este motivul pentru care Setre oferă servicii de return și reparare a pieselor care sunt raportate ca defecte de către clienți.
Al doilea sfat de la Hikmet este că trebuie să porți ceea ce vinzi sau să ai grijă de ceea ce vinzi. Designerul său poartă mereu ceea ce face Setre deoarece, dacă porți și folosești produsele și ești fericit cu ele, atunci poți să le vinzi oricui. Compania crede că este esențial să iubești obiectele pe care le vinzi pentru a le putea transforma într-o afacere.
„Pentru că suntem în 2025. Poți să înșeli clienții o singură dată. Dar dacă le câștigi încrederea și le faci viața mai ușoară, îi vei câștiga pentru totdeauna. Este foarte important.”