start-up.ro organizează pe 25 aprilie evenimentul Smart Future care dorește să fie o hartă a inițiativelor de inovație și un ghid pentru modul în care tehnologia schimbă România în următorul an.
În epoca în care Chat GPT este produsul cu cea mai rapidă creștere din lume, iar numeroase domenii sunt influențate de inteligența artificială, Smart Future 2023 se va desfășura sub sloganul „România în Cloud”. Acest lucru înseamnă mai mult decât simpla digitalizare. Următorul pas pentru România în Cloud este o digitalizare bazată pe inteligență artificială, pe tehnologii generative și pe o relație între privați și public.
Te poți înscrie la Smart Future aici pentru a fi parte la următoarea revoluție a României pe 25 aprilie, la Sheraton Hotel București.
Decebal Popescu este co-fondator și managing partner Smart Touch Technologies, compania startup de deep tech care va revoluționa modul în care companiile și organizațiile fac schimb de date. La Smart Future el va susține un keynote speech despre impactul procesării automate a documentelor și automatizare. Am discutat cu el despre cum se schimbă lumea prin tehnologia care interpretează documente.
Un pas poate mic, dar esențial. Să nu mai stai să sortezi hârtii sau să le interpretezi. Astfel, omul doar verifică rezultatul adus de tehnologie, nu mai pierde timp.
Specialist în industria de transport și logistică cu o experiență de peste 17 ani în domeniu, fondator al Academiei de Transport și fost CEO al Cartrans România, Decebal a fost nu doar martor al transformării industriei, ci și un contribuitor activ la remodelarea noii normalități din transport și logistică. Așa numita nouă normalitate include automatizare, machine learning, inteligența artificială, Internet of Things, sisteme digitale de management al transportului și chiar tehnologie Blockchain. Decebal a căutat, recomandat și implementat în mod constant soluții pe care managerii și antreprenorii le pot folosi pentru optimizarea și scalarea afacerilor lor de transport și logistică. El crede că acele companii care au înțeles deja că transformarea digitală este un must-have, nu doar nice-to-have, au deja un puternic avantaj competitiv.
În noiembrie 2021, el s-a alăturat oficial fostului său coleg de școală și echipei pe care a asistat-o de pe bancă încă de la început. Alături de Co-fondatorul CEO Octavian Radu și de echipa lor smart, focusată pe oameni, creativă și onestă, Decebal conduce Smart Touch Technologies pe drumul tehnologiei create pentru oameni.
Cum pot trece companiile de bariera automatizării
De multe ori companiile își pun limite când se gândesc la automatizare. Deși managerii văd avansul tehnologic din jur, nu toți reușesc să vadă aplicabilitatea tehnologiei în industria unde activează.
Decebal Popescu vede riscul în companiile unde astăzi lucrurile funcționează bine, dar ar putea să meargă și mai rapid prin tehnologie.
„Așa că prima barieră de trecut este dorința conștientă de a găsi soluțiile care eficientizează activitatea și cresc productivitatea – căci, până la urmă, despre asta este vorba. Dar lucrurile sunt mult mai complicate de atât, pentru că oamenii asociază tehnologia și automatizarea cu schimbarea, iar schimbarea este, de cele mai multe ori, generatoare de frică și cu un risc de eșec. Tocmai de aceea, unele dintre cele mai rezistente la schimbare sunt tocmai companiile unde treaba merge bine – de ce să stricăm ceva ce funcționează?”, spune el.
De asemenea, el menționează și de frica angajaților de a nu-și pierde locul de muncă.
„Frica angajaților de a nu-și pierde locul de muncă este un subiect pe care chiar noi îl întâlnim foarte des, în discuțiile pe care le purtăm cu clienții interesați de Apollo, platforma noastră de Intelligent Document Processing. Două alte impedimente percepute de companii sunt lipsa timpului necesar pentru implementare și învățare și lipsa de personal calificat, care să cunoască la un nivel foarte avansat atât industria în care compania activează, cât și posibilele dezvoltări tehnologice – managerii sau antreprenorii vor să fie siguri că soluția tehnologică propusă se va mula perfect pe specificul lor și că nu vor exista erori”, spune Decebal Popescu.
Alte bariere din piața din România sunt arhitecturile și infrastructurile învechite, fie că vorbim de hardware, software, procese sau proceduri interne. Pentru firme, el menționează că este esențial să aibă o strategie de tehnologizare și automatizare.
Impactul soluțiilor Smart Touch Technologies
Smart Touch Technologies ajută la procesarea documentelor și astfel oamenii nu mai trebuie să facă muncă manuală de sortare și interpretare.
„Beneficiile utilizării platformei Apollo pentru procesarea inteligentă de documente și despre care clienții noștri ne-au relatat cu bucurie sunt reducerea timpului de procesare cu peste 80%, mai ales în cazul companiilor care procesează documente cu multe pagini, repere sau articole, creșterea gradului de acuratețe asupra informațiilor extrase și procesate (precizia platformei poate ajunge până la 98%, odată ce procesele de business au fost definitivate iar motorul de inteligență artificială a învățat ce are de făcut)”, spune Decebal Popescu despre impactul soluțiilor Apollo realizate de Smart Touch Technologies.
Cel mai bun exemplu oferit de el este cel legat de colaborarea cu Serviciul Public Finanțe Locale Ploiești. „Curând ploieștenii nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze până la ghișeul serviciului local de taxe și impozite pentru a depune fizic acte de vânzare cumpărare autovehicul, ci le vor depune în spațiul virtual, de unde vor fi procesate automat, datele fiind transferate direct în sistemul instituției”, explică Decebal. Acest lucru înseamnă digitalizarea autorităților publice, dar și o simplificare a drumurilor cetățenilor.
În plus, o zonă importantă pentru Smart Touch este cea în care Decebal are cea mai mare experiență - transport și logistică, acolo unde timpul de procesare a avizelor de expediție scade simțitor și are ca rezultat direct scăderea timpilor de așteptare la descărcare din partea transportatorului.
Ce urmează pentru Smart Touch Technologies
În ultima jumătate de an, Smart Touch Technologies s-a axat pe dezvoltarea de fluxuri și conectori pentru a pune bazele unor parteneriate cu ajutorul cărora să poată accesa o bază mai mare de clienți.
„Obiectivul nostru este SmartNet, un ecosistem hiperdigital în care companiile comunică și fac schimb de date între ele direct prin sistemele și softurile lor, chiar dacă sunt distincte, în câteva secunde. Prin urmare, documentele vor rămâne simple Proof of Transaction, justificative din punct de vedere juridic”, explică reprezentantul Smart Touch Technologies.
Decebal Popescu despre viitorul României prin tehnologie
Decebal își dorește mai mult curaj în adopția tehnologiei în procesele de business și mai multă încredere din partea stakeholderilor în proces și în rezultate.
„România are resurse pentru dezvoltarea unor tehnologii, dar cred că avem de recuperat tocmai la implementarea acestor tehnologii aici, acasă. Ne e frică de ce nu înțelegem. Văd o nevoie pronunțată în zona de educație antreprenorială din punct de vedere al tehnologiei, al inteligenței artificiale, al eficientizării proceselor, al redesenării unor arhitecturi de business care să nu mai depindă de procese manuale, repetitive, demotivante”, explică Decebal Popescu.