Articolul acesta a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletter-ul start-up.ro de joi, 5 noiembrie. Puteți să vă abonați la newsletter aici.


Am văzut aproape toate episoadele din cele trei sezoane și ce au în comun toate aceste povești, pe lângă faptul că prezintă filme celebre, este faptul că nicio producție nu a mers șnur, fără probleme. Dimpotrivă, dacă-mi aduc aminte bine, toate s-au lovit de probleme - fie cu actorii, cu vremea, cu bugetul, cu șefi nebuni și așa mai departe. Cu toate acestea, nimeni nu a zis: „Eu renunț. Nu mai pot!”. S-au descurcat cum au putut și au încercat să transforme o situație dificilă în ceva cu care pot merge mai departe.

O să vă dau un exemplu din cel mai recent episod vizionat, cel despre crearea filmului „Coming to America” cu Eddie Murphy. Trebuia realizată o coregrafie de dans, însă compozitorul filmului nu terminase soundtrack-ul, așa că Paula Abdul, cântăreața, a pus la cale o reprezentație pe bătăi ritmice într-o tobă. În timp ce dansau, dansatorii alunecau și cădeau din cauza pantofilor - deci alt inconvenient care s-a rezolvat prin faptul că producătorii au aplicat pe jos o soluție specială, pentru ca artiștii să aibă mai multă stabilitate. Într-un al moment, Eddie Murphy trebuia să plece, însă nu scena nu se terminase de filmat. Așa că, pentru a avea, totuși, materialul necesar regizorul l-a pus pe Eddie într-un singur loc și a tras mai multe cadre, din mai multe unghiuri, rezolvând problema mai ușor.

Exemplele pot continua. Practic, tot acest serial poate fi rezumat așa: idee - problemă - rezolvare - problemă - rezolvare - succes (uneori neașteptat).

Un alt exemplu de tenacitate este un cont de Instagram numit „shittyrigs”, care face referire la echipamente folosite de diverse persoane de pe Glob pentru a filma. Pe acest cont vezi cum se pot găsi soluții ieftine atunci când nu ai buget pentru echipament sau cum anumite probleme pot fi rezolvate creativ.

E ușor să te lametezi când ai o problemă și să spui că nu poate din „n” motive. Însă atitudinea ta, mai ales în calitate de antreprenor, ar trebui să fie orientată spre rezolvarea problemei, nu spre indicarea acesteia. „Să vedem ce putem să facem” în loc de „Aoleu, ce ne facem acum?”.

Acesta este și unul dintre motivele pentru care-mi place să lucrez la start-up.ro deoarece atunci când unul dintre noi are o problemă ne gândim cum o putem rezolva. Niciunul din noi nu are atitudinea de nu se poate, ci mai degrabă de „rezolvăm, ne descurcăm”.