Dezbaterea, intitulată “Femeile în era digitală: Atingerea potențialului talentului feminin pentru o Europă mai puternică”, a implicat europarlamentari, reprezentanți ai agențiilor și asociațiilor industriale europene, precum și reprezentanți Huawei, și s-a concentrat pe modul în care mai multe femei pot accesa roluri de conducere în economia digitală și economia pe scară largă.

”Scopul nostru final e să inspirăm viitoarea generație de femei în a forma lumea de mâine și să construim bazele potrivite pentru ca acestea să o poată pune în practică,” a declarat Berta Herrero, Senior EU Public Affairs Manager Huawei.

Ce s-a discutat în cadrul dezbaterii:

Maria da Graça Carvalho, europarlamentar: ”Trebuie să ne asigurăm că înlăturăm obstacolele ce împiedică participarea femeilor la economia digitală. Nu ne putem permite ca mediul digital să devină o nouă cale de discriminare, deci trebuie să acționăm. În Europa, doar 18% din profesioniștii din domeniul ICT sunt femei. 17% din studenții domeniilor legate de ICT sunt fete. Mai puțin de 3% din fetele cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani vor să lucreze în domeniul ICT la vârsta adultă. Existența unor modele de urmat este de importanță crucială; femeile se vor identifica cu alte femei care au cariere de succes în domeniul ICT.”

Agnieszka Stasiakowska, Senior Business Acceleration Manager, Agenția executivă pentru IMM-uri a Comisiei Europene: ”Avem nevoie de mai multe femei în cadrul consiliilor de guvernare ale companiilor, în știință și domeniului academic. Trebuie să investim în dezvoltarea competențelor, în creșterea capacității de conducere, în a arăta aceste modele de urmat altor femei și a împărtăși poveștile personale.”

Branwen Miles, consilier de politici, COPA/COGECA (asociația europeană a fermierilor și cooperativelor agricole): ”Uneltele digitale au capacitatea de a revoluționa sectorul agriculturii, ajutând fermele să devină mai sustenabile și eficiente. Acest lucru poate fi și o cale de a le oferi femeilor mai multă putere economică. Încă există un mare potențial nerealizat al femeilor din sectorul agricol, pe care trebuie să le sprijinim, să le încurajăm și să le oferim ocazia de a-și atinge acest potențial.”

Sophie Batas, director pentru securitate cibernetică și confidențialitatea datelor personale la Huawei Europa: ”Securitatea cibernetică este un sector foarte multidisciplinar. Acesta necesită profiluri foarte variate și competențe foarte specifice – de exemplu: a avea grijă de alții, a comunica rapid într-un mod precis, abilități de negociere, o înțelegere complexă a situației, capacitatea de a reacționa rapid – și cred că toate aceste competențe fac parte în mod natural din ADN-ul feminin. Din acest motiv avem un număr tot mai mare de femei în domeniul securității cibernetice. Am văzut acest lucru și la Huawei și este o plăcere să lucrez alături de alte femei și bărbați.”

Nina Hasratyan, manager de politici, Organizația europeană a securității cibernetice; coordonator de operațiuni, Fundația Women4Cyber: „Sperăm ca modelele feminine din domeniul securității cibernetice să inspire noile generații și să le arate varietatea posibilităților. Doar 11% din forța de muncă a securității cibernetice din lume e compusă din femei și doar 7% în Europa, unde avem rezultate dezamăgitoare. Trebuie să recuperăm drastic. Acesta este motivul pentru care am creat Women4Cyber, pentru a avea acțiuni și activități concrete, cu rezultate concrete.”

Iva Tasheva, cofondator și manager principal pe securitate cibernetică la CyEn: „Dacă vrem să avem o societate incluzivă, trebuie să includem diversitatea în design-ul soluțiilor tehnologice, pentru a putea lua în calcul interesele, neajunsurile și problemele diverselor grupuri existente. Dacă funcționează pentru mine, ca femeie, funcționează pentru toată lumea, până la urmă, fie că ne diferențiază limba, interesele sau trecutul.”

Berta Herrero, Senior EU Public Affairs Manager Huawei: „Pentru ca Europa de mâine să fie o Uniune a Egalității, trebuie să începem să construim o egalitate reală și deplină la toate nivelurile, în toate domeniile și în toate țările și regiunile. Ne ridicăm ajutându-i pe alții să se ridice. Schimbarea se poate întâmpla doar când societatea, în ansamblul său, crede în ea. Deci atât femeile, cât și bărbații trebuie să ia parte la această luptă pentru egalitate, pentru includere și pentru diversitate, atât în sfera digitală cât și dincolo de ea.”