Lectură de 4 min

Doom scrolling și scandal

Abonează-te pe  
S-a întâmplat deodată. Fără niciun fel de avertisment, fără niciun fel de anunț sau de termen de rezolvare.
Doom scrolling și scandal

Află opiniile specialiștilor din comunitatea start-up.ro

Textele publicate în categoria Subiectiv sunt responsabilitatea autorilor, fiind opinii asumate de aceștia. Dacă vrei să afli mai multe opinii ale specialiștilor, urmărește categoria Subiectiv.

Urmărește specialiștii!

Articolul acesta a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletter-ul start-up.ro de marți, 5 octombrie. Puteți să vă abonați la newsletter aici.

Ne-am trezit dând scroll prin același feed pe care abia îl văzusem, scriind ”merge, merge?” în gol, în ferestre care nu mai băteau către nicăieri. ”De ce nu răspunzi?” Facebook, Instagram, WhatsApp - trei dintre cele mai populare aplicații la nivel global și local - au încetat să mai funcționeze în același timp.

Am recunoscut de multe ori că am o dependență de Facebook și de Messenger - Instagram mă atrage ceva mai puțin, recunosc, și nici nu sunt un utilizator avid de WhatsApp. Mă trezesc în fiecare dimineață cu o porție mare de ”bună dimineața la doom scrolling și scandal” și, seara, în timp ce urmăresc cu un ochi un serial pe Netflix, cu celălalt ochi privesc în feed-ul gri și albastru, uitându-mă după meme-uri. Rareori intru pe Linkedin, Twitter sau Reddit, TikTok aproape că nu există pentru mine. Rareori comunic altfel decât prin Facebook Messenger.

Și noi, ca publicație, depindem într-o oarecare măsură de traficul pe care Mark îl trimite înspre noi la fel cum voi depindeți, într-o oarecare măsură, de Facebook pentru a vă lua informațiile de care aveți nevoie de la noi.

De asta recunosc că am simțit un grad destul de mare de anxietate când, aseară, totul s-a oprit din a mai funcționa. Am resetat routerul, am repornit telefonul de câteva ori, am sunat persoane (cu care altfel aș fi vorbit pe Messenger) să le întreb dacă doar mie mi se întâmplă. Am dat refresh aceluiași feed de cel puțin 15 ori înainte să mă culc, pentru a verifica dacă-mi pot lua doza.

Dar telefonul a tăcut toată seara. Și, într-o oarecare măsură, a fost liniște și a fost bine. Și m-am bucurat mai mult de serialul pe care îl urmăream. Nici eu nu i-am mai deranjat pe alții cu idei sau glume în miez de noapte și a fost liniște și pentru ei și presupun că a fost bine.

În dimineața asta m-am trezit tot cu ”doom scrolling și scandal” și cumva am fost liniștit că lucrurile au revenit la normal. Au intrat mesajele netrimise ieri seară undeva pe la 2.30 dimineața și am văzut oameni care au publicat actualizări în feed pe la aceleași ore - unii au fost mai nerăbdători decât mine. Ne întoarcem la ”doom scrolling și scandal”, pentru că asta ne dorim, de fapt. Cel mai recent scandal din jurul Facebook, scos la iveală de o fostă angajată care și-a asumat rolul de whistleblower, ne arată că și Mark știe că asta ne dorim - de asta nu e deranjat de faptul că rețeaua sa e folosită pentru a împrăștia ură și conspirații, pentru că asta ne ține lipiți de ecrane.

O fi o conspirație că serviciile au căzut la puțin timp după ce respectiva angajată, Frances Hugen, a ieșit public într-un interviu și și-a asumat scurgerile de informații și de documente interne din ultima săptămână? Oare Mark a vrut să ne arate tuturor cât de mult depindem de serviciile pe care le păstorește?

Mesajul lui de pe Facebook a fost unul sec. După 6 ore de întreruperi, nu a venit cu explicații, nu a scris un status lung, cum obișnuiește să facă, nu a detaliat situația. A venit să ne spună că acum e bine, că știe cât de dependenți suntem. Ca un dealer care te lasă în sevraj câteva ore, ca nu cumva să uiți că de el depinde alinarea ta.

Și ce facem acum? Poate că e timpul să ne diversificăm portofoliul de platforme pe care suntem prezenți și activi. Poate e timpul să ne clădim comunități cum o făceam pe vremuri - pe forumuri, newslettere și site-uri proprii și să nu mai depindem de playground-ul lui Mark. Poate e timpul să renunțăm, treptat la orice platformă socială? Okay, să nu ducem lucrurile în extrem.

Dar poate că nu ar strica ca Mark să fie obligat să renunțe la Instagram și WhatsApp și să se spargă monopolul. Pentru că, pentru mulți oameni, nu există alt internet în afara acestor trei aplicații - și când se blochează, ei rămân complet deconectați. Și nici nu am mai adus în discuție platforme precum Workplace de la Facebook, sau serviciile de gaming Oculus, pentru că nu sunt atât de populare la noi, dar au și ele un oarecare impact pe nișele lor.

Mark și-a construit un internet paralel, cu o influența mai mare decât cel original, unul fragil și alimentat de ură, de dezinformare, de conspirație. Și poate că e construit după chipul și asemănarea noastră, dar asta nu înseamnă că cele 6 ore de liniște nu ar trebui să ne pună pe gânduri sau că ar trebui să revenim la ”doom scrolling și scandal” ca și cum nu am ști că ne dăunează.

Hai să nu ne mai ținem toate ouăle în același coș, să încercăm și alte platforme, măcar să avem unde să scriem ”și vouă v-a picat Facebook?” atunci când se va întâmpla următorul blackout. Pe noi ne găsiți și pe site, ne găsiți în newsletter, pe LinkedIn și Youtube și ne puteți scrie și pe email. În caz că, într-o zi, Mark își ia jucăriile și pleacă.

Abonează-te la start-up.ro

Ca sa primesti prin email cele mai noi articole.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: