După cum spuneam, Raluca Ada Popa a fost inclusă în cadrul categoriei Vizionari din cadrul topului MIT, alături de alți tineri ale căror inovații deschid calea pentru inovații în domeniul inteligenței artificiale, în medtech și care ne vor dezvolta soluții care să aducă mai multă siguranță pe internet.

Raluca are 32 de ani și studiază în cadrul Universității Berkeley din California. Pentru programele ei de criptare informatică, Raluca a fost desemnată Studentul Român al Anului din Străinătate în cadrul Galei LSRS (Liga Studenților Români din Străinătate) din 2015.

"Teza mea de doctorat contribuie la protejarea datelor confidenţiale sau private împotriva hacker-ilor şi a câştigat premiul Sprowls pentru cea mai bună teză în informatică de la MIT. Proiectul meu CryptDB este folosit de companii de renume precum Google (începând din 2013), SAP AG şi Lincoln Labs, iar proiectul meu, Mylar (dezvoltat şi publicat în 2013-2014), este folosit de spitalul Newton-Wellesley din Boston. Mylar şi CryptDB au apărut în presă (Forbes, Technology Review, Adevărul) şi au fost publicate la conferinţe de top din IT. În anul 2013-2014 am aplicat la poziţii de profesor universitar. După interviuri, mi s-au oferit posturi de profesoară la toate facultăţile de vârf din lume inclusiv MIT, Stanford, Berkeley, Harvard, Princeton, etc. Am decis să accept oferta de la Berkeley şi voi începe munca de profesoară acolo în 2015", spunea în acel moment Raluca Ada Popa, pe site-ul LSRS, fiind citată de Adevărul.

Raluca lucrează și la propriul startup din domeniul cybersecurity: Preveil, un program de securitate inspirat din teza ei de doctorat. În esență, Raluca pare să fi găsit răspunsul pentru una dintre cele mai mari provocări din domeniul securității cibernetice: asigurarea sistemelor de date computerizate fără ca utilizatorii să se bazeze pe firewall-uri care să țină hackerii la distanță. Puteți citi, pe larg, povestea Ralucăi aici.

Mariana Popescu are, la rândul ei, tot 32 de ani și studiază în Elveția, în cadrul ETHZ (Institutul Federal de Tehnologie). A intrat pe lista MIT ”35 Innovators Under 35”, în cadrul secțiunii Pionieri, pentru realizările ei din domeniul structurilor de construcții.

Mariana a dezvoltat procese şi o instrumente computaţionale care pot să transforme țesăturile în cofraje sau matriţe complexe pentru realizarea de structuri din beton.

Prin inovația ei, constructorii pot să realizeze mai rapid și simplu design-uri personalizate complexe, cu o amprentă de carbon mică. Materialele textile sunt folosite în locul cofrajelor din lemn sau spumă poliuretanică.

Mariana a creat o serie de algoritmi care traduc în mod automat un design arthictural într-o matriță care poate fi ”țesută” de mașini industriale în doar câteva ore. Alături de alți colegi, Mariana a realizat și un sistem de cabluri din oţel care au capacitatea de a menţine matriţa în poziţia optimă în timp ce se toarnă betonul.