easySales este o platform─â online ce automatizeaz─â listarea produselor pe multiple platforme f─âr─â s─â fie nevoie de cuno╚Ötin╚Ťe IT. Compania poate s─â genereze facturi, AWB-uri, totul în mod automat, pentru ca cei care vând online s─â poat─â s─â se concentreze pe business.

Am discutat cu Ciprian Cazacu în cadrul unui interviu video despre modul în care a crescut easySales, dup─â investi╚Ťii pe SeedBlink ╚Öi de la Fortech Investments, dar ╚Öi ce urmeaz─â.

„În loc s─â se mai conecteze în mai multe locuri deodat─â, un comerciant online poate s─â trimit─â un curier, s─â cheme unul, s─â fac─â AWB ╚Öi factur─â automat. ╚śi poate vinde în mai multe locuri decât în magazinul lui online, pe marketplace-uri”, spune Ciprian Cazacu ce face easySales.

easySales este integrat cu cele mai mari marketplace-uri din România, dar ╚Öi cu unele interna╚Ťionale.

„Vrem s─â facem un proiect simplu ╚Öi automatizat, ca platforma web s─â poat─â fi accesat─â de oricine. Integr─âm sisteme pe care comercian╚Ťii le folosesc zilnic într-un singur loc. Sincroniz─âm stocuri în timp real ╚Öi totul poate fi urm─ârit u╚Öor”, mai spune Cazacu.

Compania a avut o rund─â de investi╚Ťii seed de 350.000 de euro în iunie 2021, urmat─â de o investi╚Ťie de 470.000 de euro în mai 2022, ambele prin platforma de coinvesti╚Ťii european─â SeedBlink. În plus, Fortech Investments s-a al─âturat de curând drept investitor.

Pentru clien╚Ťi medii, dar cu viziune mare

easySales se potrive╚Öte acum pe clien╚Ťi mici ╚Öi medii. Au fost ╚Öi cel mai u╚Öor de abordat de un startup la început.

Pentru clien╚Ťii mari, încet, încet easySales se apropie de nevoile acestora, pentru c─â mul╚Ťi au deja sisteme digitale integrate.

easySales func╚Ťioneaz─â pe un model de business pe baz─â de abonament care depinde de dimensiunea magazinului ╚Öi de cât de multe integr─âri se folosesc. „Abonamentele pleac─â de la 29 de euro, acestea includ pân─â la 300 de comenzi. Între 301 ╚Öi 1.500 de comenzi este 99 de euro ╚Öi cre╚Öte direct propor╚Ťional. Dac─â treci de un prag de succes, automat te duci pe un nou nivel de abonament”, spune cofondatorul.

Rezultatele easySales

Dac─â în 2021 Ciprian visa ca în 2024 s─â ajung─â la vânz─âri de 1,5 milioane de euro lunar, finalul pandemiei, dar ╚Öi crizele din jurul nostru au încetinit acest plan.

Pân─â la finalul lui 2023 vor s─â ajung─â la venituri recurente de 1,5 milioane de euro anual, poate chiar spre 2 milioane.

Impactul automatiz─ârii asupra afacerilor

Poate antreprenorii se întreab─â care ar fi impactul unei automatiz─âri. Ciprian consider─â c─â e vorba de eficientizare ╚Öi cre╚Ötere, pentru c─â mai mult timp ╚Öi automatizare permite afacerilor s─â se extind─â pe mai multe marketplace-uri.

„Costul de achizi╚Ťie cu metode tradi╚Ťionale cre╚Öte. B─âtaia e din ce în ce mai mare”, spune Cazacu.

Din experien╚Ťa lor, dup─â ce au f─âcut un studiu pe clien╚Ťii lor, rezultatele se v─âd imediat pentru afaceri. „Cei care lucreaz─â cu noi au reu╚Öit s─â creasc─â vânz─ârile lor în medie cu 400% doar prin faptul c─â ╚Öi-au expus produsele în mai multe canale de vânzare, deci atât în valoare, cât ╚Öi în num─ârul de comenzi”, men╚Ťioneaz─â cofondatorul easySales.

Investi╚Ťii de la SeedBlink ╚Öi Fortech Investments

De curând am anun╚Ťat c─â easySales a primit o investi╚Ťie de la Fortech Investments, care a luat un pachet minoritar în ac╚Ťionariat.

easySales a avut discu╚Ťii de ceva vreme cu Fortech Investments, dar a primit investi╚Ťia într-o perioad─â complicat─â pe pia╚Ť─â, unde investitorii au tras un pic frâna.

„Investitorii nu mai au atât de ridicat apetitul de risc. Cu Fortech Investments eram în discu╚Ťii de mai mult─â vreme ╚Öi acum s-a concretizat. A fost o validare c─â ceea ce facem etse bine, suntem în direc╚Ťia bun─â. Ne ajut─â c─â avem siguran╚Ť─â ╚Öi ne putem concentra s─â lucrem la business-ul nostru”, explic─â Ciprian Cazacu.

El consider─â c─â e o perioad─â dificil─â, dar e o perioad─â de cre╚Ötere s─ân─âtoas─â, pe un focus de creare de valoare. De altfel, cu ajutorul investi╚Ťiei easySales are un runway, adic─â destui bani, pentru doi ani, dincolo de partea de clien╚Ťi pl─âtitori. Sunt solvabili ╚Öi se pot concentra pe business.

„Nu cred c─â e un moment bun pentru afaceri s─â investeasc─â în zona de marketing, pentru c─â pre╚Ťul de achizi╚Ťie a unui client cre╚Öte din ce în ce mai mult acum”, spune Cazacu.

easySales e prezent acum pe pie╚Ťele din România, Ungaria ╚Öi Bulgaria.

„Vrem s─â lans─âm în Statele Unite. Vrem s─â acceler─âm pe o pia╚Ť─â mare ╚Öi ne vom concentra ╚Öi pe alte pie╚Ťe din Europa”, spune Cazacu. Echipa sa e format─â din 18 persoane, dar vor mai cre╚Öte mai ales în zona de IT.

Un startup f─âcut în familie

Ce este destul de specific la easySales este c─â fondatorii sunt fra╚Ťi. Ciprian ╚Öi Iulian Cazacu sunt asem─ân─âtori, dar foarte diferi╚Ťi.

Ciprian vine din zona de corpora╚Ťie IT. A avut tentative de antreprenoriat dup─â facultate, dar apoi a crescut în corpora╚Ťie ╚Öi nu regret─â niciun moment acest lucru.

„Am profitat de experien╚Ťa aceasta, de cuno╚Ötin╚Ťe ╚Öi de educa╚Ťia primit─â în multina╚Ťional─â. Exist─â o preconcep╚Ťie despre acestea, dar te ajut─â s─â te formezi, s─â ai o disciplin─â, s─â fii riguros. S─â lucrezi con╚Ötiincios, nu doar vis─âtor”, spune Ciprian Cazacu.

Spune c─â afacerile în familie au ╚Öi avantaje, dar ╚Öi dezavantaje. „Dezavantaj e c─â mai tot timpul discu╚Ťi de acela╚Öi lucru. Pe de alt─â parte, lucrul acesta te ajut─â pentru c─â ai focus ╚Öi te ajut─â s─â g─âse╚Öti solu╚Ťii chiar atunci când nu te a╚Ötep╚Ťi”, spune Ciprian.

Ajut─â ╚Öi faptul c─â el ╚Öi fratele s─âu pot fi firi diferite. „Eu sunt mai extrovertit, el e introvertit. Eu sunt mai vis─âtor, el este mai pragmatic. Asta ne-a ajutat pentru a lua decizii bune în caruselul de business care e un startup”, mai spune Ciprian Cazacu.

Un alt avantaj îns─â identificat de Ciprian e c─â dac─â în startup-uri cofondatorii se pot certa, acesta fiind un risc pentru investitori, între ei nu sunt certuri care s─â duc─â la dezbinarea afacerii.

Iar Ciprian ╚Öi Iulian vor s─â continue s─â creasc─â afacerea ╚Öi mai mult. ╚śi s─â ajute afacerile de comer╚Ť online s─â se extind─â u╚Öor în România ╚Öi în toat─â lumea.