Dacă te-ai mutat de curând la curte și ai nevoie de o pompă de apă, atunci este important să știi cum să faci cea mai bună alegere pentru nevoile tale. Iată ce trebuie să știi despre pompele submersibile.

Ce înseamnă o pompă de apă, de suprafață, eficientă?

O pompă submersibilă este o pompă care trebuie să fie complet scufundată pentru a pompa apa. Aceste pompe se folosesc adesea la puțuri și foraje adânci, deoarece sunt ideale pentru pomparea apei de la adâncime. De obicei, acestea nu suferă de cavitație (limita fizică a aspirației apei de la suprafață), așa cum se întâmplă cu pompe de suprafață, ceea ce înseamnă că pompele submersibile au revoluționat extragerea apei de adâncime.

În cadrul categoriei de pompe submersibile de apă, există diferite subcategorii, bazate pe o varietate de principii inginerești. Cele mai comune tipuri sunt:

  • Pompe centrifuge
  • Pompe cu rotor elicoidal
  • Pompe cu ridicare de aer
  • Pompe cu jet pentru puțuri de mare adâncime
  • Pompe hidraulice submersibile cu berbec

Una dintre diferențele clare ale acestor tipuri de pompe de apă de suprafață este modul în care sunt alimentate. Pompele centrifugale submersibile și pompele cu rotor elicoidal sunt alimentate cu energie electrică. Aceasta poate fi furnizată de la rețeaua electrică, de la energia solară, de la baterii sau de la alte surse regenerabile de energie, prin urmare pot fi adevărate surse de economisire energie. Pompele de ridicare a aerului sunt alimentate cu aer comprimat și atât pompele cu jet de mare adâncime, cât și pompele hidraulice submersibile cu berbec sunt alimentate de debitul de apă generat de o pompă de suprafață situată la nivelul solului.

Importanța pompelor de apă de suprafață

Una dintre primele pompe de apa a fost inventată de-a lungul revoluției industriale, iar de atunci, pompele au evoluat la ceea ce cunoaștem astăzi ca pompe de apă.

O pompă de apă este un echipament mecanic care transportă lichidul (apa) de la un nivel la altul sau de la un mediu cu presiune scăzută la unul cu presiune ridicată. Prin acest proces, apa este scoasă de la mare adâncime pentru a putea fi folosită de oameni.

Mai mult, o pompă de apă de suprafață face posibilă transportarea apei dintr-o locație în alta și ajută lichidul să circule într-un sistem.

Potrivit rapoartelor, sistemul de pompare reprezintă 20% din cererea globală de energie electrică și 25-55% din consumul de energie în anumite întreprinderi.

Pompele de apă de suprafață (adică cele care sunt instalate pe sol) au câteva avantaje. Pe lângă faptul că nu sunt scufundate, acestea extrag apa de pe fundul puțului folosind arbori din oțel inoxidabil, păstrând motorul și toate componentele pompei în afara riscurilor de coroziune, cum se întâmplă în cazul altor pompe. Un alt avantaj este că poți controla pompele fără a fi necesar să intri în puțul umeid, prin urmare sunt ușor de folosit de oricine.

Cum să alegi o pompă de apă de suprafață care să fie eficientă?

Unul dintre cele mai simple motive tehnice pentru utilizarea unei pompe submersibile este ridicarea apei care se află la o adâncime mai mare decât limita de aspirație a pompelor de suprafață. Aceasta este adâncimea dincolo de care nicio pompă de suprafață nu poate ridica apa cu ajutorul aspirației. Acest lucru se întâmplă la aproximativ 7 m (sau 20 de picioare) la nivelul mării și este mai mică pentru siturile la înălțime.

Cele mai multe puțuri, care nu au o pompă pentru scoaterea apei, au o adâncime de 7 metri. O distanță mult prea mică, deoarece cele mai multe surse de apă se află la adâncimi mult mai mari. O pompă de apă submersibilă are capacitatea de a scoate apa de la adâncimi mari, ceea ce prezintă un avantaj enorm.

Însă acesta nu este singurul avantaj al unei pompe subersibile. Un alt avantaj principal il constituie faptul ca nu polueaza aerul și nu face un zgomot asurzitor. În plus, nu există riscul de a polua apa, deoarece nu necesită ungere sau realimentare cu ulei.

Pompele submersibile sunt versatile în ceea ce privește utilizarea lor. Le poți utiliza pentru pomparea apei pentru irigații agricole, pentru ridicarea apei menajere la suprafață, pentru a face accesul la apa ușor pentru comunități, etc.

Cum să alegi o pompă submersibilă potrivită nevoilor tale

Dacă ești în căutarea unei pompe submersibile este important să iei în considerare mai multe aspecte, importante precum:

  • La de adâncime se afla sursa de apă din curtea ta?
  • Cât de sus dorești să ridici apa?
  • Care este înălțimea totală de pompare (adâncimea apei sub pământ plus înălțimea apei de suprafață din rezervorul aflat deasupra solului)?
  • De câtă apă ai nevoie zilnic?
  • Cum dorești să alimentezi pompa?
  • Apa este întotdeauna foarte curată sau are uneori impurități?

Folosești pompa doar pentru uz casnic sau și pentru uz agricol (udarea gradinii, sisteme de irigații pentru gazon, etv).

Punându-ți aceste întrebări va trebui să știi către ce tip de pompe să-ți îndrepți atenția. Vei observa că cele mai multe fișe tehnice ale pompelor submersibile au grafice complexe de debit și adâncime, prin urmare este important să știi clar ce nevoi ai înainte de a începe să căutați anumite pompe.

Cum funcționează o pompă de apă de suprafață, eficientă?

Pompele de apă funcționează în mod diferit, în funcție de tipul acestora. Iată ce trebuie să știi despre fiecare dintre acestea.

Pompele submersibile centrifugale împing apa în sus folosind energia de rotație de la un rotor (similar unei elice sau unui ventilator) din interiorul unității de pompare etanșă. Rotorul care se învârte crește viteza și presiunea fluidului, direcționându-l spre ieșirea pompei pentru a genera debitul de apă.

Pompele cu rotor elicoidal conțin un "șurub" rotativ care antrenează apa în sus și în afara puțului. Este o pompă cu deplasare pozitivă, ceea ce înseamnă că pompa deplasează fluidul prin îngrădirea repetată a unui volum fix de apă și deplasarea acestuia prin sistem.

Pompele de ridicare a aerului funcționează prin amestecarea aerului comprimat cu apa. Aerul comprimat este pompat în puț, se amestecă cu apa și, pe măsură ce aerul se mișcă pentru a ieși în sus împinge și apa la suprafață.

Pompele cu jet pentru puțuri de mare adâncime folosesc o pompă de suprafață pentru a pompa apa în puț la o presiune ridicată. O duză convergentă de pe fundul puțului transformă apoi această apă de înaltă presiune în apă de mare viteză. Jetul de apă este apoi canalizat în conducta ascendentă, unde trage apa de jur în sus.

Pompele hidraulice submersibile cu berbec sunt, de asemenea, acționate de o pompă de suprafață. Pompa cu berbec convertește atât înălțimea de ieșire, cât și debitul de apă de la pompă de suprafață pentru a ridica apă suplimentară la suprafață în mod eficient, împreună cu apa originală de la pompă de suprafață. Apa suplimentară umple rezervorul de la suprafață, iar apa originală este recirculată la pompa de suprafață pentru a începe din nou procesul.

De asemenea, ai posibilitatea de a alege dacă dorești motopompe care funcționează pe baza de curent sau motopompe pe benzina de la Hyundai.

Utilizări ale pompelor de suprafață

Apa este pompată din surse de suprafață, cum ar fi izvoare, iazuri, rezervoare și puțuri de mică adâncime, cu ajutorul pompelor de suprafață. Majoritatea pompelor de suprafață sunt pompe cu diafragmă sau pompe cu palete rotative care pot fi operate direct de la soare pentru o funcționare simplă și cu costuri reduse.

Pompele de suprafață trebuie instalate cât mai aproape de sursa de apă, în locuri sau carcase uscate și rezistente la intemperii. Acestea nu trebuie scufundate sau lăsate să înghețe, spre deosebire de pompele noastre submersibile pentru puțuri.

Aceste pompe au o eficiență crescută și sunt o sursă de economisire de energie, prin comparație cu alte tehnici de scoatere a apei, care consumă mult curent. Acest lucru este posibil deoarece, dacă sunt conectate la o sursa de electricitate, consumul de curent este minim. În plus, cum am menționat deja mai sus, pompele de apă pot fi alimentate cu energie din surse regenerabile, de la panouri fotovoltaice sau cu baterii.

Dacă ai o grădină, fie că plantezi legume și fructe pentru producție proprie, sau vrei sa faci profit din asta, ai nevoie de o pompă pentru a uda grădina în zilele secetoase, care în România au început să fie tot mai multe. În cazul în care apa lipsește, plantele se vor usca, iar roadele vor fi minime.

Cum să ai grija de pompa de apă de suprafață

Din când în când pompa de apă are nevoie de întreținere. Înainte de a face orice verificare a acesteia, sau întreținere asigură-te că o scoți din priză, pentru a evita accidentările.

Avantajul este că întreținerea este minimă și o poți face singur dacă respecți măsurile de siguranță.

În timpul iernii, pompa de apă trebuie golită de apă și depozitată într-o încăpere unde temperatura nu scade sub 4-5 grade și nu există umezeală. În caz contrar părțile electrice ale acesteia se pot defecta. De asemenea, în restul anului, în zilele ploioase, pompa trebuie ferită de ploaie.

Beneficiile economisirii energiei și a banilor cu o pompă de apă de suprafață, eficientă

O pompă de apă este deosebit de eficientă. Este o sursă bună de economisire energie și economisire bani.

Pompa de apă de suprafață este o alegere perfectă pentru economisire energie. Chiar dacă este conectată la curent, aceasta consuma foarte puțin curent. În plus, poate funcționa cu surse alternative de energie, precum panouri fotovoltaice, sau pe baza de baterii.

De asemenea, este o modalitate de a economisi bani. Pe de o parte, banii pe care i-ai da pe energie, în cazul altor tipuri de pompe, cu un consum mai mare, și pe de altă parte, economisești bani în ceea ce privește consumul de apă, deoarece în loc să o folosești pe cea de la rețeaua centrală, folosești apa din puț care este gratuită.

Modele recomandate de pompe de apă de suprafață, eficiente

Există mai multe tipuri de pompe submersibile care pot fi utilizate în diferite situații. Selectarea pompei potrivite se face în funcție de propriile nevoi, răspunzând întrebărilor amintite mai sus. În funcție de aceste răspunsuri poți alege între diverse tipuri de pompe, precum:

  • Pompa de suprafață Raider RD-WP158, motor electric, 750 W, 120 l/min debit
  • Motopompa pe benzină Hyundai HYT80, pentru apă murdară, 7 CP, 750 l/min, înălțime pompare 25 m
  • Motopompa de apă curată Ruris MP30, pe benzină, motor 2 timpi, 1.7 CP, 15 mc/h
  • Electropompa de apă curată Tricomserv Economy JetInox 110, electric, 1.5CP, 60 l/min debit
  • Motopompa pe benzină, Micul Fermier, motor 4 timpi, 6.5 CP, 500 l/min