Acest articol a fost publicat ca o scrisoare către cititorii newsletter-ului start-up.ro, în secțiunea Nota Redacției, în data de 17 mai 2023.

Și e clar că există job-uri în care rezultatul muncii e vizibil instant. Gândiți-vă la meserii clasice, cum ar fi croitoria, în care vezi imediat ce iese din mâinile tale. La fel, orice serviciu de beauty, unde un păr ars, neîngrijit pleacă din mâinile specialistului îngrijit și strălucitor. Gândiți-vă la serviciile de curățenie, unde vezi efectiv cum dispare praful când îl ștergi.

Muncești și vezi exact ce se întâmplă. Și sunt meserii mai norocoase din punct de vedere al efectului imediat, și meserii mai puțin norocoase din perspectiva timpului, unde răbdarea cântărește mai mult decât satisfacția obținută pe loc.

Sunt și domenii la mijloc, unde lucrurile durează, dar tot poți să-ți vezi munca într-un final, cum ar fi în construcții sau în scrierea unei cărți.

Și sunt domenii unde ce faci durează să apară, industrii în care munca nu e atât de vizibilă și de palpabilă, în care oamenii poate nu se bucură imediat de toată străduința unor echipe.

Iar azi este despre toți cei care trebuie să găsească răbdare pentru a vedea efectele muncii pe care o fac. Azi e despre cei care nu primesc acel ”bravo” sau ”wow, ce tare”, dar a căror muncă e la fel de importantă, doar că se lasă așteptată.

Orice schimbare și inovare vine cu aceste efecte invizibile ale muncii, pe care le știe doar o mână de oameni, dar de care apoi se vor bucura mulți, mulți alții.

Poate de aici și înclinația generației mele de a lucra mai mult cu mâinile, de a face o banana bread sau de a instala o mobilă. Pentru că, uneori, trebuie să și vedem lucrurile pentru care muncim atunci când domeniul ales nu ne dă ocazia asta.

Tu ai simțit vreodată acest gol al muncii care nu are rezultate imediate?