Schimbarea radicală și adaptarea la provocările aduse de îmbătrânirea populației vor fi necesare pentru prevenirea și diagnosticul precoce, precum și pentru gestionarea facilităților pentru vârstnici.

Deși multe boli sunt încă incurabile, în toată Europa apar din ce în ce mai multe idei noi cu privire la modul de tratare a acestora. Regiunile Centrale, de Est și de Sud ale Europei au devenit recent un teren fertil pentru inovatori talentați.

De exemplu, în programul Wild Card din 2019, o inițiativă a EIT Health de creare de companii inovatoare, care stabilește provocări specifice în materie de sănătate la care să răspundă antreprenorii, 40% din cereri provin din țări europene clasificate ca având o capacitate de inovație „moderată” și „modestă” (conform European Innovation Scorecard). Antreprenorii provin din medii tot mai diverse, ca urmare a oportunităților prezentate de organizații precum EIT Health.

EIT Health, cea mai importantă rețea de jucători din domeniul sănătății din Europa, sprijină dezvoltarea celor mai promițătoare concepte de start-up și business pentru a revoluționa modul în care sunt tratate multe boli legate de vârstă, printre altele.

În 2019, EIT Health a sprijinit peste 50 de startup-uri promițătoare și echipe din aceste regiuni, oferindu-le acces la mentorat, instruire și finanțare, precum și acces la o rețea vastă de actori și inovatori de top din domeniul sănătății.

Noile tehnologii ar fi putut fi trecute cu vederea cu ușurință dacă nu ar fi existat un program conceput pentru a diminua decalajul dintre regiunile occidentale și estice. Schema de inovare regională EIT Health ajută la identificarea, incubarea, validarea și extinderea ideilor din 13 țări: Portugalia, Italia, Grecia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Cehia, România, Croația, Slovenia, Estonia, Letonia și Lituania.

Programul include 14 huburi situate în 13 țări din Europa de Est, Europa Centrală și de Sud. Aceste hub-uri servesc ca puncte de acces la o rețea pan-europeană a celor mai bune universități, companii și proiecte ale acestora.

Programul își propune să susțină dezvoltarea regiunilor pe care le acoperă, descoperindu-le atuurile în inovație și atrăgându-i pe inovatorii locali să participe la programe și competiții pan-europene. Programul este condus de Institutul European de Inovație și Tehnologie (EIT) și este coordonat în domeniul asistenței medicale de EIT Health InnoStars.

În România, hubul EIT Health este comunitatea FreshBlood HealthTech din Cluj-Napoca. ”Țările emergente care participă la programul regional de inovare au un potențial imens de inovație în domeniul sănătății, iar huburile EIT Health pot accelera acest potențial”, a declarat Dr. Ion-Gheorghe Petrovai, Manager de proiect al comunității FreshBlood HealthTech.

”Colaborarea este esențială pentru cercetare și dezvoltare și suntem într-o poziție perfectă pentru a conecta initiativele inovatoare si companiile cu mediul academic în regiunile noastre. Ne mândrim că jucăm un rol însemnat în implicarea talentului local în România și că am găsit echipe care dezvoltă idei și tehnologii ce vor putea îmbunătăți într-o bună zi viața tuturor cetățenilor europeni.”

Proiecte românești de succes

Două dintre proiectele românești merită o atenție specială.

Sistemul de diagnosticare și monitorizare a cancerului pulmonar - România: detectarea cu rețele neuronale

Sistemul de diagnosticare și monitorizare a cancerului pulmonar este dezvoltat pentru a îmbunătăți detectarea precoce a cancerului pulmonar. Din cauza depistării tardive, doar 15% dintre pacienții care suferă de cancer pulmonar supraviețuiesc încă 5 ani după diagnostic.

Datele publicate recent estimează o înmulțire a deceselor cauzate de cancer pulmonar la nivel global, de la 1,6 milioane în 2012 la 3 milioane în 2035. Consorțiul care dezvoltă noul sistem intenționează să abordeze această problemă cu o procedură de testare non-invazivă standardizată.

Procedura va folosi rețelele neuronale pentru a analiza imagini pe baza ultrasonografiei transtoracice (TUS), ajutând medicii să decidă dacă o leziune are caracter benign sau malign.

Acesta s-a numărat printre cele mai promițătoare proiecte din cadrul RIS Innovation Call 2019, în care evaluatorii au selectat proiecte din Europa Centrală, de Est și de Sud pentru a primi mentorat și finanțare de până la 75.000 de euro.

InnoHealth – România: reabilitare asistată robotic

InnoHealth este un sistem robotic inovativ pentru recuperarea medicală a membrelor superioare ale supraviețuitorilor de accident vascular cerebral. Deficiențele membrelor superioare afectează între jumătate și trei sferturi din supraviețuitorii de accident vascular cerebral, iar situația este amplificată de o lipsă gravă de personal medical în multe țări europene.

Consorțiul InnoHealth își propune să dezvolte un sistem de recuperare asistată robotic modular, conceput pentru pacienții care au suferit un accident vascular cerebral. Acesta este format din trei module robotice, fiecare modul fiind un exoschelet cu elemente reglabile.

Proiectarea modulară generează rentabilitate și o întreținere mai ușoară. Și acesta a fost unul din cele mai promițătoare proiecte din cadrul RIS Innovation Call 2019.

“Datorită bazei sale imense de talente, această regiune este o mină de aur pentru idei inovatoare în domeniul sănătății. Cu toate acestea, se confruntă cu un număr mai mare de provocări decât regiunile mai avansate atunci când vine vorba de transformarea ideilor bune în soluții validate și afaceri viabile. Prin EIT Health și cu ajutorul Schemei de Inovare Regionala EIT, putem oferi o poartă către acest potențial neexploatat”, a declarat Monika Toth, manager de program RIS.

Apel către toți inventatorii, creatorii și persoanele cu inițiativă! Alegeți provocarea și aplicați până la 9 februarie 2020 Wild Card! Obiectivul este crearea de întreprinderi care să rezolve provocări importante din domeniul sănătății, îmbunătățind viața pacienților și persoanelor din Europa.

Pentru a afla mai multe despre EIT Health InnoStars și despre Schema de inovare regională a EIT puteți să dați click pe link-urile din numele programelor.