Începând cu luna martie 2022, EIT Urban Mobility Romania Hub va organiza un program similar celui derulat în 2021, al cărui beneficiari au fost peste 15 startup-uri de mobilitate.

Printre beneficiile programului se numără: sesiuni de training si mentorat personalizate în funcție de nevoile start-up-urilor, consultanță în accesarea de finanțări și noi piețe, creșterea vizibilității și asistență în aplicarea la programele de accelerare și investiții ale EIT Urban Mobility.

Aplicarea la program se face completând acest formular online, până la data de 27 februarie 2022.

”Dezvoltarea României, din punct de vedere economic și societal a condus la creșterea masivă a numărului de locuitori și bunuri care trebuie transportate, ceea ce se traduce prin aglomerarea și congestionarea orașelor noastre. De asemenea, pandemia COVID-19 a avut un puternic impact în ecosistemul de start-up-uri din mobilitatea urbană, care a suferit și suferă în continuare transformări. La nivel european, deși sectoare precum logistica și livrarea au depus eforturi, numărul total de unicorni din mobilitate a scăzut. Cu toate acestea, observăm multe orașe și cetățeni care caută să adopte inovații tehnologice pentru îmbunătățirea mobilității, ca parte a vieții lor de zi cu zi, creând astfel tot mai multe oportunități pentru inovatori, companii și investitori”, spune Alexandra Hîncu, Hub Manager al EIT Urban Mobility Romania Hub.

Tot în contextul programului pentru startup-uri, se lansează un apel deschis pentru experți care doresc să susțină start-up-urile din acest sector, prin oferirea de sesiuni de mentorat pe diverse tematici. Mai multe detalii cu privire la colaborarea în cadrul programului, în calitate de mentor, se pot obține la următoarea adresă de e-mail: mircea@activize.tech.

”Există mult interes pentru confort și fiabilitate în călătorii si deplasări, ceea ce vine cu noi provocări, iar potențialele soluții pot fi oferite și de către startup-urile tehnologice. În ecosistemul românesc, conform bazei noastre de date, sunt active 70 de startup-uri în domeniul mobilității și transportului, acestea oferind diverse servicii, de la sisteme de parcare și management al traficului până la aplicații de carpooling și ride-sharing. Iar scopul nostru prin activitățile programului este să îi sprijinim și să îi punem în legătură cu potențiali clienți și parteneri”, spune Mircea Vădan, Board member Spherik Accelerator și Activize..

Miercuri, 16 februarie 2022, începând cu orele 16:00, va avea loc evenimentul Romanian Urban Mobility Startups Overview, care deschide seria evenimentelor tematice ale EIT Urban Mobility Romania Hub, din acest an.

În cadrul acestuia se va prezenta versiunea actualizată a raportului inițiat în 2021, cu privire la ecosistemul românesc de mobilitate urbană.

Celelalte sesiuni se vor concentra pe expunerea de idei din partea experților invitați, precum și pe împărtășirea experiențelor întâlnite de către startup-urile din domeniu.

”Noile provocări cu care se confruntă orașele și zonele metropolitane, în contextul post pandemic, impun soluții legate de adaptarea transportului public la cererea utilizatorilor, precum și identificarea unor proiecte care să abordeze integrat noile forme de mobilitate. În acest context este esențială colaborarea între autoritățile locale, mediul academic și companiile din domeniul serviciilor de mobilitate,de o manieră care sa asigure sustenabilitatea pe termen lung si o crestere a calității acestor servicii, in corelatie cu așteptările utilizatorilor”, afirmă Paul Pece, Administrator Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România.

Pentru a face față provocărilor cu care se confruntă orașele, se pot fructifica atât creativitatea cât și cunoștințele tehnologice ale startup-urilor și inovatorilor din ecosistemul național, precum și pe cele ale rețelei europene a EIT Urban Mobility.

Astfel, pentru a aduce plusvaloare orașelor, hub-ul EIT Urban Mobility din România își va continua parcursul de conectare a părților interesate în a găsi soluții și resurse în vederea dezvoltării ecosistemului de inovare în sectorul transporturilor inteligente și mobilității urbane.