UPDATE 9 sept

OUG 159 privind Programul de finanțare Electric-Up a fost publicată în Monitorul Oficial

OUG privind finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și domeniului HoReCa pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu și livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național, precum și a stațiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice și electrice plug – in, prin Programul de finanțare “ELECTRIC – UP” a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 824 din 08.09.2020, Partea I.

Documentul poate fi consultat aici.


Programul Electric-Up este o o schemă de ajutor pentru investiţii în achiziţionarea şi instalarea panourilor fotovoltaice, cât şi pentru producerea de energie electrică şi a staţiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi domeniului HORECA.

Pe data de 25 august, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a prezentat în primă lectură în ședința de Guvern o Ordonanţă de Urgenţă pentru aprobarea Programului Electric-Up, cu un buget de 200 de milioane de euro.

Proiectul a intrat în dezbatere publică pe data de 27 august, pentru o perioadă de 10 zile.

Conform proiectului lansat spre consultare, beneficiarii eligibli din cadrul programului sunt:

  • Reprezentanți ai domeniului HORECA,
  • Întreprinderi mici și mijlocii;
  • Persoane juridice române, care au înscrise ca activitate principală sau secundară, conform codurilor CAEN, una din activitățile corespunzătoare domeniului HORECA.

Ce se finanțează prin programul Electric-Up:

Instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp - 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național și a staţiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.

Finanțare acordată este în sumă maximă de 100.000 euro/beneficiar, reprezentând maxim 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, scriu specialiștii fonduri-structurale.ro.

În cadrul programului se poate acorda, la solicitarea beneficiarului, un avans de până la 50% din totalul cheltuielilor eligibile aprobate în condițiile stabilite prin schema de ajutor de minimis.

Conform documentului inițial, solicitantul poate depune o cerere de finanțare pentru un singur proiect, în fiecare ciclu de finanțare.