UPDATE 10 septembrie, ora 16:20

Campania de finanțare Cyscale s-a subscris integral la atingerea pragului de 350.000 EUR și a fost închisă.

Cyscale este o companie fondată la finalul lui 2018 de către Ovidiu Cical, Manuela Țicudean, Laura Cical și Andrei Milaș. Compania din Cluj dezvoltă soluții software pentru protecția informațiilor salvate în cloud și realizează analize de risc a acestor date.

Despre Cyscale start-up.ro a scris pe larg în acest articol realizat de Octavian Palade. Îl poți citi dacă dai click.

Ce face Cyscale

“Am lansat Cyscale cu gândul de a schimba modul în care tehnologia cloud este folosită în companii. Deși datele sunt esențiale penntru companii, am observat în cei peste 15 ani de experiență pe care îi avem în IT că adesea companiile nu apelează la un specialist care să le protejeze informațiile fie că sunt sau nu salvate în cloud. Listarea pe SeedBlink ne va ajuta să ne mărim echipa tehnică și de vânzări, dar și să facem primii pași către străinătate. Cu un produs foarte bun și o echipă puternică de vânzări sperăm să ne îndeplinim obiectivul: acela de a susține companiile să se diferențieze prin digitalizare. Pentru că noi credem că tehnologia cloud și protecția datelor în cloud poate face acest lucru: să aducă competitivitate”, afirmă Ovidiu Cical, co-fondator și CEO al Cyscale.

Conducerea Cyscale estimează că va obține prin această rundă 300.000 de euro, dintre care 200.000 de euro de la investitorii SeedBlink și 100.000 de euro de la fondul de capital GapMinder VC în calitate de lead investor.

”Ne bucurăm că putem intensifica sprijinul pentru startup-urile inovative, acum ajungând și la Cluj. Iar fondatorii Cyscale sunt foarte ambițioși, cu planuri de scalare globală a soluției lor pentru o problemă foarte actuală. Salutăm dezvoltarea parteneriatului cu Techcelerator și GapMinder VC”, declară Andrei Dudoiu, co-fondator și CEO al SeedBlink.

Parteneriate semnate în SUA

Suma urmează să fie investită în următoarele 12 luni în dezvoltarea echipei tehnice și de marketing & vânzări, dar și pentru extindere globală, în principal în SUA, Germania, Anglia și Olanda.

“Clienții pe care îi avem sunt deocamdată doar din România, dar, de curând, am semnat parteneriate cu companii mari pentru a ne extinde pe piața din SUA. În Europa vrem să atragem clienți în special din Anglia, Germania și Olanda pentru că acestea sunt țările cu un nivel ridicat de adopție al tehnologiei cloud și cu un număr foarte mare de companii. Și în aceste țări ne vom extinde tot prin parteneri deoarece aceștia cunosc specificul local și astfel putem crește mai repede prin îndepărtarea barierelor culturale și lingvistice”, explică Manuela Țicudean, co-fondator și manager de proiect în cadrul Cyscale.

Runda de finanțare prin SeedBlink este cea de a doua pentru Cyscale, prima, în valoare de 100.000 de euro, fiind anul trecut. Suma a fost investită de către fondul de investiţîi GapMinder VC în urma programului de accelerare Techcelerator. De asemenea, cei patru co-fondatori au investit și ei aproximativ 100.000 de euro în cei doi ani de la lansare.

“În Europa de Est, companiile au o mare reticență în a-și muta informațiile în cloud în special din cauza temerii că își pot pierde datele. Totodată, un studiu din 2019 al companiei de cercetare Gartner ne informa că în 2025 jumătate din volumul de date al planetei va fi stocat în cloud. În același studiu scria că în 2025 aproximativ 99% din problemele de securitate în cloud vor fi din vina clienților. Da, există pericolul pierderii datelor dacă migrarea către cloud nu se face cu ajutorul unor specialiști în securitate. Cyscale este un startup care rezvolvă chiar această problemă foarte importantă și ne bucurăm să le fim alături printr-o nouă investiție”, afirmă Cristian Dascălu, co-fondator Techcelerator și partener GapMinder VC.

Valoarea companiei poate crește de 15 ori în trei ani

În prezent, Cyscale valorează aproximativ două milioane de euro, însă odată cu noua rundă de investiții evaluarea companiei urcă la 2,3 milioane de euro, conform oficialilor Cyscale. De asemenea, aceștia preconizează că în 2023 valoarea companiei ar putea fi de 30 de milioane de euro, de 15 ori mai mare decât în prezent.

Cyscale va aplica în curând pentru fonduri europene nerambursabile în valoare de 2,83 milioane de euro în cadrul programului Horizon 2020, banii urmând să fie alocați pentru cercetare și dezvoltare.

De asemenea, începând din 2021, conducerea companiei vrea să înregistreze trei patente în zona de tehnologie cloud, toate patentele urmând să fie înregistrate în străinătate.

“Următorii trei ani vor fi dedicați cercetării, vor fi ani în care vom lucra mai ales la îmbunătățirea soluțiilor noastre. Prin accentul pe care îl punem pe zona de cercetare, vrem ca în 2023 să ajungem în topul cei mai importanți furnizori de securitate cibernetică în Europa. Astfel, până în 2023 vom creste ușor din punctul de vedere al businessului. Însă, ulterior, ne vom axa pe partea de vânzări și previzionam un avans foarte rapid în privința numărului de clienți și a veniturilor”, afirmă Andrei Milaș, co-fondator și CTO Cyscale.

Cyscale vrea ca în 2025 90% din venituri să fie din străinătate

Cyscale are în prezent peste 50 de utilizatori companii, majoritatea din domeniul IT. Managementul are ca obiectiv să ajungă la peste 1000 de clienți în 2025.

Pe de altă parte, pentru acest an, conducerea companiei se bazează pe o cifra de afaceri de 50.000 de euro având în vedere contractele din prezent. Însă veniturile pot ajunge până la 200.000 de euro la finalul anului dacă discuțiile din prezent cu potențialii clienți se vor concretiza.

Câștigarea de conturi noi, în special din străinătate, va duce veniturile Cyscale la aproximativ trei milioane de euro la finalul lui 2023 și la 15 milioane de euro în 2025. În jur de 90% din veniturile Cyscale în 2025 vor fi generate de clienți din străinătate, potrivit estimărilor managementului.

Cum a fost lansat business-ul Cyscale?

Cyscale a început prin furnizarea de servicii de securitate cibernetică, în special pe partea de cloud computing. Ulterior, au fost implicați și în partea de DevSecOps (secure CI/CD) și securizarea multiplelor conturi de Amazon Web Services (AWS), Google Cloud Platform (GCP) și Microsoft Azure.

Fondatorii Cyscale au lucrat cu companii mari în trecut precum Rolls-Royce Aviation, Lloyd’s Register, ABB, Sophos sau Astaro.

”Cyscale a început în mare parte că o nevoie profesională a noastră, a membrilor fondatori”, afirmă Ovidiu Cical, precizând faptul că încă din primele momente în care alături de colegii din echipă au început să discute despre crearea unei platforme de multi-cloud management, securitate și conformitate, și-au dat seama că vor să construiască un produs ”ca la carte”. ”Și că nu vrem să ne legăm de nimic din trecut. Aici mă refer atât la partea tehnologică, dar mai ales la partea de business. N-am privit-o niciodată ca pe un simplu proiect personal sau un test, am pornit cu gândul de-a construi un business mare, de talie mondială. Pentru noi, membrii fondatori, este businessul vieții noastre și nu ne vom opri decât atunci când vom ajunge unde ne dorim”, mai spune Ovidiu.

În momentul de față, echipa Cyscale se concentrează pe livrarea soluției tehnice pe care o propun, pentru a dezvolta modulele deja dorite de clienți.