Neuralink, compania lui Elon Musk care vrea să dezvolte o interfață între creier și computer, a fost până acum destul de discretă privind tehnologiile la care lucrează, până ieri, când și-a făcut public progresul.

Elon Musk a vorbit despre stadiul în care se află compania în crearea unui dispozitiv wireless care ar urma să fie implantat în creier și, teoretic, va putea citi gândurile oamenilor, precum și să controleze dispozitive.

Tehnologia presupune un fir foarte flexibil prin care se poate face transferul unui volum mare de date, potrivit unui raport numit “Elon Musk & Neuralink”. Firele au o lățime între 4 și 6 micrometri, ceea ce înseamnă că sunt mai subțiri decât un fir de păr. În același timp, Neuralink a dezvoltat o tehnologie care le încorporează în mod automat.

Elon Musk a prezentat cercetarea marți seara, dar a spus că a făcut asta doar pentru a anunța că fac recrutări și i-a încurajat pe cei interesați să aplice pentru pozițiile vacante ca să lucreze la tehnolgia revoluționară. În viitor, cercetătorii de la Neuralink speră să folosească un fascicul laser pentru a trece prin craniu, în loc să îl găurească.

„O maimuță a reușit să controleze un calculator folosindu-și mintea”, a dezvăluit Musk în cadrul sesiunii de Q&A, potrivit publicației The Verge. Scopul final este ca persoanele paralizate să poată controla telefoane și calculatoare cu puterea minții. Neuralink vrea să primească aprobare din partea FDA ca să înceapă studiile clinice pe oameni în 2020.

Musk a recunoscut faptul că le va mai lua ceva timp până Neuralink va reuși să preia controlul asupra creierului uman, dar spune că, în cele din urmă, își dorește „să realizeze o simbioză cu inteligența artificială”. El a mai adăugat că „noi suntem un creier într-o cuvă și acea cuvă este craniul nostru”, iar scopul lor este să citească spike-urile din creier.

Potrivit raportului făcut public, Neuralink a dezvoltat un chip personalizat care poate citi mai bine, poate curăța și amplifica semnalele tansmise de creier. În prezent, poate doar să transmită date printr-o conexiune prin cablu, cu ajutorul unui USB-C, dar obiectivul este ca sistemul să fie unul wireless.

Prezentarea lui Elon Musk poate fi urmărită în video-ul de mai jos: